Facebook | Sociální sítě | Německo

Německo chce nařídit Facebooku, aby přestal sbírat některé údaje o uživatelích

V dohledné době by se mohla vystupňovat snaha Německa o regulaci některých praktik sociální sítě Facebook. Místní bulvární deník Bild am Sonntag přišel s informací, že Spolkový kartelový úřad (Bundeskartellamt) bude po Facebooku požadovat, aby přestal sbírat některé uživatelské údaje. O kauze informuje také agentura Reuters.

Úředníky zajímá především to, jak sociální síť sdílí data s aplikacemi, online hrami a weby mimo Facebook. Jde jí například o propojení s Instagramem, Twitterem a komunikační aplikací WhatsApp. Antimonopolní úřad má předložit své rozhodnutí Facebooku během několika týdnů.

Facebook bude muset změnit chování

V tuto chvíli není jisté, jakým směrem ani jak rychle bude Facebook muset změnit své postupy. Německo s největší pravděpodobností namísto požadavku okamžitých změn stanoví přiměřenou lhůtu, aby měl provozovatel sociální sítě dostatek času na realizaci. V případě, že by Facebook požadavky německých orgánů odmítl nebo nesplnil, mohl by čelit pokutě ve výši až deset milionů eur (v přepočtu asi 255 milionů korun).

Federální kartelový úřad vyšetřuje Facebook od roku 2015. Očekávaná opatření plynou z dosavadních zjištění, podle kterých Facebook zneužívá své vedoucí postavení v segmentu sociálních sítí k neschválenému shromažďování informací. Nejzásadnější problém vidí regulátor v tom, že síť sbírala informace o lidech bez jejich vědomí nebo souhlasu. To však mluvčí Facebooku ve vyjádření pro Bild striktně odmítl a dodal, že se hodlá bránit.

Je možné, že nařízení nebude sociální síti přímo zakazovat shromažďování dat, ale pravděpodobně bude požadovat změnu způsobu, jakým tento obsah získává a dává ho do souvislosti s uživatelskými účty.

Diskuze (6) Další článek: Robot se učí uklízet a vařit v kuchyni IKEA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,