Německo buduje petaflopový superpočítač

Diskuze čtenářů k článku

snake  |  12. 02. 2009 21:50

Nevím, kde autor vzal 10 FLOPS člověka s kalkulačkou, ale když si to sám zkusí, zjistí, že je to nesmysl. Alespoň pokud se bavíme o běžné kalkulačce a běžném člověku, a ne o nějaké extraupravené kalkulačce a batmanovi. Dokonce i když bude člověk jen mačkat rovnítko, což na většině kalkulátorů zopakuje předchozí operaci, nedostane se k té desítce ani krátkodobě, natož pak dlouhodobě (dlouhodobě = řekněme alespoň v průběhu celé minuty). Natož pak běžné sčítání, odčítání, násobení a dělení, což tak budou asi nejčastější FLO, které se v měření používají. Všechny jmenované operace potřebují dva operandy, a dále tlačítko operace a rovnítko. Bude-li mít každé číslo náhodnou hodnotu, pak na kalkulačce s displejem pro 10 číslic musí člověk stisknout 22 (10+1+10+1) tlačítek pro každou operaci! Pozor, 10 pro každé číslo, nikoli 5, jak by se mohlo zdát, schválně si zkuste spočítat pravděpodobnosti, že číslo bude mít jen 9 z 10 číslic či pouhých 5, má-li jeho hodnota být náhodná v rozsahu kalkulátoru. A to uvažuji jen celá čísla, správně bych měl uvažovat exponenciální notaci, kde bych musel přidat ještě další čtyři tlačítka, totiž stisknutí desetinné čárky, stisknutí tlačítka pro exponent, a pak dvě číslice (většinou bývá exponent dvojciferný) exponentu. Pak to vychází suma sumárum na 30 stisků na jedinou floating point operaci! Aby někdo dělal 10 FLOPS, musel by být schopen stisknout 300 tlačítek za vteřinu, což je zcela bezpečně nemožné, nemožné je ve skutečnosti i pouhý jediný FLOPS, protože nikdo za vteřinu nezvládne stisknout ani těch 30 čudlíků. Normální člověk, který se naučí psát velmi dobře všema deseti, zvládne zhruba 250 až 350 znaků za minutu, čili 4 až 6 za vteřinu. Ale pozor! To je cvičený jedinec píšící na počítačové klávesnici, necvičení píší tak 200/min, a hlavně: prsty se střídají, není využit jen jediný, jak je tomu většinou u kalkulačky! Jinými slovy, pokud se bude člověk zatraceně hodně snažit, naťuká na kalkulačce za vteřinu maximálně tak těch 5-6 čudlíků, a to ještě jen velmi krátkodobě! A to odpovídá nějakým 0,2 FLOPS... V reálu to bude mnohem spíše 0,1 FLOPS, má-li být výkon využitelný alespoň po dobu několika minut (připomínám ještě jednou, že čísla jsou náhodná!), autor se tudíž netrefil hned o dva řády!

No a druhá nepřesnost je hned v následující větě, kde autor říká, že kalkulačka má přeneseně 10 FLOPS. Myslím, že opravdu nemá. U počítače se také nepočítá s interakcí člověka, ale jen s jeho výkonem ovládaným programem. Čili co zvládne samotný HW bez lidské interakce. U kalkulačky by tomu tedy mělo být také tak, a dnešní kalkulačky, aspoň ty lepší, programovatelné, tak 10 FLOPS jistě přesahují. Je mi jasné, že autor měl na mysli pár člověk-kalkulačka, a nikoli samotnou kalkulačku nelimitovanou člověkem, ale když už rýpu;-(...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:28

"..prumerny uzivatel modelovat jaderne vybuchy...na supervykonnem desktopu..." a dodal bych s malou atomovou tovarnickou na zahradce... :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:09

Modelovat jaderné výbuchy? Proč ne, to je přece bežná pohnutka průměrného uživatele PC

Jiří Tuček

http://www.jiritucek.cz...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 09:32

Další, kterého ve škole nepoučili o hyperbole a jiných řečnických figurách (popř. tropech - pro rýpavé)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor