Německá armáda a ministerstvo zahraničí zakazuje používání softwaru od Microsoftu

Týká se to ale prakticky všeho amerického, hlavní obavy jsou z možného zabudovaného špiónování ve prospěch USA.
Týká se to ale prakticky všeho amerického, hlavní obavy jsou z možného zabudovaného špiónování ve prospěch USA.

Bundeswehr začal omezovat používání produktů Microsoftu kvůli obavě, že americká sledovací tajná služba NSA má ve zdrojovém kódu ukryta zadní vrátka, kterými má přístup ke všem informacím, uvedla to online verze německého magazínu Der Spiegel. Omezení se týkají i vzájemné komunikace mezi ministerstvem zahraničí a jednotlivými ambasádami. Zjistilo se totiž, že jednotlivé videokonferenční hovory putují sítí přes Denver v Coloradu a to se německým úřadům rozhodně nelíbí.

Hlavní na ráně je Microsoft a jeho produkty, nicméně omezení se bude týkat prakticky všeho amerického. Vzhledem k podílu amerických produktů na počítačovém vybavení bude křižácká válka proti potencionálnímu špiónování jistě hodně komplikovaná. Zcela jistě se ale jedná o obrovské vítězství lobování německých firem. Již v souvislosti s touto zprávou bylo zmíněno, že Siemens a Deutsche Telekom se právě postarají o vývoj a implementaci potřebného programového a systémového vybavení.

Nakolik jsou tyto obavy oprávněné a nakolik je to spíše paranoia, nelze teď zhodnotit. Pochopitelně to spíše pokládáme za výsledek úspěšného ovlivňování a přesvědčování ze strany německých firem. Ty teď získají velmi výhodnou pozici v rámci státních zakázek, kdy cokoli amerického a Microsoft zvláště bude bráno apriori jako něco podezřelého.

Diskuze (64) Další článek: Filtr Napsteru stáhl downloady o 50 procent dolů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,