Německo | Dark web | Policie

Němci zasahovali na dark webu – zavřeli nelegální tržiště DarkMarket s více než 500 tisíci uživateli

Dark web má celou řadu výhod, ale i nevýhod. Zatímco k výhodám patří především anonymita a svoboda, z nevýhod můžeme jmenovat například velmi dobře prosperující obchod s návykovými látkami. Na takzvaných „tržištích“ lze sehnat prakticky cokoli – počínaje léky na předpis, přes marihuanu, až po tvrdé drogy.

Přes veškerou snahu o maximální zabezpečení se represivním orgánům občas podaří úspěšný zásah. Aktuálně se jím může chlubit německá policie, která zavřela jedno z největších tržišť, na němž se prodávaly drogy, ukradené údaje o kreditních kartách, padělané peníze, anonymní SIM karty a malware.

Zavřené tržiště

Provozovatelem (či přesněji řečeno operátorem) tržiště měl být 34letý australský státní příslušník, kterého německá policie zatkla na hranicích s Dánskem. Na platformě nabízelo své zboží 2400 prodejců a zákaznickou základnu tvořilo více než půl milionu uživatelů.

Policie ve městě Oldenburg v německém Dolním Sasku „dokázala o víkendu zatknout údajného provozovatele podezřelého z provozování největšího nelegálního tržiště na dark webu na světě – DarkMarket,“ uvedli v úterním prohlášení státní zástupci.

„Vyšetřovatelům se v pondělí podařilo uzavřít tržiště a vypnout server,“ dodali s tím, že operace s mezinárodním přesahem trvala déle než měsíc. Kromě zásahu v Německu bylo také zabaveno více než dvacet serverů v Moldavsku a na Ukrajině.

Kšefty za velké peníze

Celkem bylo v rámci tržiště provedeno více než 320 tisíc transakcí. Platby (pochopitelně) probíhaly v kryptoměnách, přičemž nejčastějším platidlem byl Bitcoin a Monero. Při současných kurzech to představuje obrat v hodnotě asi 3,7 miliardy korun.

Vyšetřovatelé očekávají, že data, uložená na zabavených serverech, použijí k zahájení trestních stíhání moderátorů, prodejců a nakupujících. Zatčený Australan byl již postaven před soud, kde odmítl vypovídat a následně byl umístěn do vyšetřovací vazby.

Na vyšetřování se podílela americká FBI, Úřad pro potírání drog (DEA) a vládní agentura dohlížející na výběr daní. Spolupráce čítala policii z Austrálie, Británie, Dánska, Švýcarska, Ukrajiny a Moldavska, přičemž koordinační roli na evropském kontinentě zastával Europol.

Diskuze (85) Další článek: Dron Sony Airpeak nabídne fotografům a kameramanům profesionální kvalitu obrazu

Témata článku: , , , , , , , ,