Wi-Fi | VDSL | Modem

Němci vyrobili VDSL modem, který podporuje Wi-Fi 6, mesh i analogové telefony

Německá společnost AVM představila nový Fritzbox 7590 AX. Kombinuje xDSL modem, router, switch, Wi-Fi access point a svým způsobem jde o unikátní zařízení.

Modem si rozumí s ADSL2+ a VDSL2 35b s vektoringem a rychlostí až 300 Mb/s, což pro české sítě s rychlostmi do 250 Mb/s stačí. AVM má v nabídce i jiné modemy s podporou bondingu nebo nové nástupnické technologie G.fast. Jenže bonding je u nás dostupný jen na modemech Terminátor od Cetinu a nasazení G.fast je v nedohlednu. Na těle Fritzboxu jsou i dva konektory pro připojení analogového telefonu a jednoho digitálního ISDN.

Nechybí ale ani gigabitový WAN, který by se mohl hodit pro jiné typy internetového připojení. Ten pak doplňují čtyři gigabitové LANy. AVM již v minulosti uvedl Fritzbox 7590, nový model s označením AX ale podporuje novější Wi-Fi 6 (tedy 802.11ax). Má čtyři integrované antény (4×4 MU-MIMO), z nichž dokáže vyždímat propustnost až 1200 Mb/s v pásmu 2,4 GHz a 2400 Mb/s v pásmu 5 GHz. Řečí výrobců Wi-Fi routerů tak jde o zařízení třídy AX3600.

AVM podporuje i meshové sítě. Hlavní jednotku lze doplnit o repeatery, které ale jako „backhaul“ navzdory názvu nepoužívají Wi-Fi, ale připojí se Ethernetem či přes Powerline, což je jen dobře. Repeatery/extendery Wi-Fi jsou zlo.

Fritzbox 7590 AX má taky dvojici USB 3.0, ke kterým lze připojit třeba tiskárnu nebo externí disk, a vytvořit tak NAS nebo multimediální server.

Cenu nového modemu zatím neznáme, v českých obchodech dosud není. Výhodou zařízení od AVM je ale pětiletá podpora výrobce a časté aktualizace softwaru. Kromě modelu 7590 AX má AVM v nabídce také nový 7530 AX, který bude levnější, byť se slabší výbavou. Wi-Fi 6 je pomalejší (600 + 1800 Mb/s) a na těle je jen jeden USB 3.0 a jeden konektor pro telefon.

Alternativou k Fritzboxům může být u nás bohužel také nedostupný Asus DSL-AX82U. Jeho modem je na stejné úrovni a nabízí ještě rychlejší Wi-Fi včetně meshe.

Sledujte Týden Živě o tom, jaké máme doma „internety“:

Diskuze (27) Další článek: Tip: StatsHunters vám totálně vycucne Stravu a zobrazí všechny aktivity na mapě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,