Hardware | Software | Grafické karty

Nemáte v počítači falešnou grafickou kartu? Aplikace GPU-Z to umí rozpoznat

V době, kdy vrcholila těžební horečka kryptoměn a grafické karty byly velmi nedostatkové zboží, objevilo se velké množství falešných grafických karet. Podvodníci vzali starší grafické karty a pomocí úpravy BIOSu karty upravili tak, aby se tvářila jako grafická karta daleko novější a výkonnější. Výkon těchto upravených karet ovšem rozhodně neodpovídá jejich označení. Nyní je možné takové karty snadno odhalit.

Vývojáři z TechPowerUp nyní vydávají aplikaci GPU-Z ve verzi 2.12.0, která falešné grafické karty ihned odhalí.

MmqKRaVG67YpFPgT.jpg
Program GPU-Z vám řekne o grafice všechno. Nově i to, zda se ve skutečnosti nejedná o grafiku jinou, než co tvrdí systémové informace

Seznam doposud zjištěných falešných karet je už poměrně rozsáhlý. Podvodníci používali k takto upraveným kartám GPU z mnoha generací, jednalo se zejména o poptávanější grafiky Nvidie. Nejvíce postižených karet obsahuje tyto čipy: G84, G86, G92, G94, G96, GT215, GT216, GT218, GF108, GF106, GF114, GF116, GF119 a GK106 .

Jakmile GPU-Z zjistí na vaší grafické kartě problém, zobrazí v pravém horním rámečku velkou žlutou ikonu s vykřičníkem. Uživatel je tedy okamžitě upozorněn, že by měl grafickou kartu dále prozkoumat a případně reklamovat nebo vrátit prodejci.

Diskuze (17) Další článek: QLC a 96 vrstev: Samsung představil SSD s novými čipy, cena opět padne dolů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,