Nelistujte, když nemusíte

13. listopadu 1999
Týden v Doupěti SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Recenze slovníku cizích slov na CD-ROM.
Marek Šalanda: Za nákupem nově vydané knihy se již nechodí pouze do knihkupectví. Elektronická verze knižního titulu je totiž mnohdy daleko příjemnější a přehlednější. To platí především u nejrůznějších encyklopedií, přehledů, slovníků apod.

Není tedy žádným překvapením, že se na CD-ROM objevil i slovník cizích slov. Předlohou se mu stal Akademický slovník cizích slov, který knižně vydalo nakladatelství Academia. Obsahuje téměř 100 000 významů slov cizího původu.

Prostředí této elektronické knihy nevybočuje ze standardu, který používá společnost LEDA. Ten je maximálně přizpůsoben Windows, což potvrzuje vzhled, práce s okny a možnost využití schránky. Nesetkáme se však s popisem ikonek při najetí myší, který budete postrádat zejména v počátcích a při občasném používání slovníku.

Oproti klasické knižní podobě lze k jednotlivým heslům vkládat poznámky nebo si nejpoužívanější odkazy uložit do záložky. Ta nabízí využití také pro výuku. Uživatel může např. ukládat hesla, která mu nejsou zcela jasná a která by se rád naučil. Až si je bezpečně zapamatuje, ze záložky je odstraní. Při aktivním využívání slovníku jistě oceníte možnost otevření několika hesel a návratu k heslům předchozím.

Nepostradatelný pomocník?
Jako elektronická podoba knihy je Velký slovník cizích slov dobrou pomůckou, která je díky lepšímu a rychlejšímu způsobu vyhledávání nepostradatelným pomocníkem při častém používání. Nebylo by však na škodu, kdyby byla hesla doplněna o multimediální projev, což se díky volnému prostoru na disku (600 MB) přímo nabízí. Slovník by se jistě stal daleko živějším a hodnotnějším.

Podobné téměř přesné elektronické podoby knih jsou zajímavou alternativou. Domnívám se však, že již přišla doba, kdy by měly doplňovat svoji předlohu a nabízet daleko více informací. Elektronické obdoby textů doplněné o vyhledávání a jiné „jednodušší“ funkce bychom měli nalézat spíše jako přílohy klasických knih nebo jako prémie k jiným, daleko propracovanějším titulům.

textový slovníkový CD-ROM
Velký slovník cizích slov
Zdroj: LEDA, spol. s r.o., Praha
Telefon: (02) 61 21 99 47
Cena: 840 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: CD-ROM, program spustitelný pod Windows
Zdroj: Computer
Diskuze (2) Další článek: Týden v Doupěti

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,