Nelíbí se vám tenhle svět? Vytvořte si lepší..

Za nulovou cenu, tedy jako freeware, je distribuován tento program, který umožňuje tvořit vlastní krajiny a světy, a proto pokud si něco takového chcete vyzkoušet, určitě sáhněte po Genesis II.
Od společnosti Geomantics pochází Genesis II, který je distribuován ve freewarové i komerční verzi. Free verze je ochuzena o několik modulů, ale pro základní použití a tvorbu nenáročných krajin bohatě postačí.

Model krajiny vytváříte nebo upravujete v Landscape Definition Editoru, kde lze pracovat s jednotlivými vrstvami ve formě pozadí, vodních ploch či hor. Genesis II má na každou akci jeden z modulů/editorů (menu Modules), a tak pro změny pohledu do krajiny přesněji řečeno pozici kamery nastavujete v dalším modulu Camera and Target Position. Není zde nic, co by neobsahovaly ostatní obdobné programy, jako jsou přesná pozice a výška kamery i cílového bodu, na který je kamera zaměřena.

Atmosphere Editor neslouží k ničemu jinému než k vytvoření povětrnostních a atmosférických podmínek v krajině. Můžete zde nastavit i pozici světelného zdroje, pronikání slunečních paprsků skrz mraky, rozptyl světla a samozřejmě i barvu oblohy v několika horizontech. K Atmosphere Editoru patří ještě Cloud Editor, ve kterém ovlivňujete většinu toho, co souvisí s mraky na obloze.

Ecology a Vegation editory použijete tehdy, pokud nepotřebujete vygenerovat pouze pustou měsíční krajinu, ale chcete ji obohatit nějakým typem vegetace. Ve freewarové verzi Genesis II máte na výběr z několika druhů stromů. Water Editor se používá pro definování vlastností vodních ploch včetně zvlnění vodní hladiny, vírů, směru větru, zrcadlových efektů jako jsou především odlesky okolního prostředí od hladiny, pochopitelně také barvu vody apod. Environment Wizard je užitečná pomůcka při samotném renderingu. Nabízí celkem osm typů krajiny - ne však modelů, pouze vlastností krajiny - hlavně barevného podání a typů oblohy simulujícího různé kraje nebo roční období.

Co říci na závěr? Jedná se jistě o zajímavý program, který za svou nulovou cenu dokáže mnoho, i když s jistými omezeními, jako jsou např. vkládání městských aglomerací apod., ale každopádně stojí za vyzkoušení. Na domovských stránkách si můžete stáhnout free verzi (3,97 MB), nebo i objednat komerční verzi programu.

Diskuze (5) Další článek: nVidia a Keyhole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,