Nekupujte software!

Diskuze čtenářů k článku

Dusan  |  20. 04. 2001 18:57

Pre firmu /mensiu, strednu/ je vacsinou dolezite, aby im bezalo uctovnicto a povedzme homebanking. Skuste prist do banky a chciet po nich verziu homebankingu pre LINUX /nie kazda ma internetbanking/, alebo do SW firmy a chciet ich uctovnictvo, ktore je vo FOXke, alebo pod WIN na LINUX platformu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo Zlabek  |  20. 04. 2001 18:57

Je zajimave, kam se vase diskuse dostala. Jestli jsou lepsi w9x nebo linux nechavam na vas. (I kdyz - neda mi to. Mam nekolik (3) zakazniku, ktery o pocitacich nevedeli vubec nic, koupili si ode mne pocitac se SUSE 6.3 a nyni se "tem windowsakum" smeji. "Ti windowsaci" totiz o svem OS nevi taky skoro nic a stoji je to mnohem vic. Dostat w9x do stavu, ze mne (PC technika) musi volat (a platit) je oproti lynuxu neporovnatelne snadnejsi.)Chtel bych radeji reagovat na vas clanek. Uprimne receno, myslim si, ze jeho informacni hodnota neni prilis vysoka. Proc? 1.)Velmi mnoho zacatecniku, kteri se dostanou az na zive k vasemu clanku, uz to, co jste tam napsal asi bude vedet. 2.)To, co se pripadne bude chtit dozvedet tam neni (internetove adresy). 3.) Ty, jez toto tema doopravdy zajima (v CR se bude zrejme jednat predevsim o mensi a zacinajici firmy), zde nenajdou to hlavni. UCETNICTVI zdarma.
Jinak hodne zdaru a s pozdravem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Emet  |  20. 04. 2001 18:57

DOst me osobne stve, jak se na Zive stale setkavam s tim, ze na ZIP a RAR soubory potrebuji dva ruzne programy. Zkousel nekdo z Zive WinRAR ?!? Pri rozpakovani se chova pri obou archivech stejne, pri pakovani si proste zvolite druh souboru ZIP nebo RAR. A oproti WinZIPu nemusite klikat na "I Agree" a ani neni WinRAR x-denni verze. Funguji zakladni funkce a po registraci pribyde treba moznost volit si velikost souboru pri komprimaci do nekolika souboru atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

No jo, a navíc kromě WinRaru za peníze je tady vynikající freewarový Power Archiver 2000 (dříve EasyZip 2000). Ten pracije se *.zip, *.rar, *.cab, *.jar, *.gzip, *tar, *bh, a další a umí je vzájemně mezi sebou konvertovat. (konverze archívů je v " Tools -> Archive converter ")

Je ke stažení na www.powerarchiver.com

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andrej Gregorovic  |  20. 04. 2001 18:57

Myslim si, ze s tym zadarmo sa to trochu prehana. Staci sa poobzerat okolo seba po svete, a zistite, ze absolutne NIC nie je ZADARMO! A to nemam na mysli len peniaze. Aj ked napr. linux stoji do 2000 Kc/Sk, alebo aj ked si ho stahujem (co nie je cez modem tiez zadarmo), ale aj keby, ze ho mam uplne zadarmo stiahnuty(skopirovany od kamosa a pod.) tak platim za ten linux SVOJIM CASOM (investujem teda svoj zvacsa volny cas) stravenym nad tym aby mi isiel ten soft, kym ho stiahnem atd... . Netvrdim, ze na win nie je potreba cas, ale je ho (podla mojho nazoru) potrebneho ovela menej na zvladnutie jednoduchej (domacej "administracie" jedneho pocitaca) ako v linuxe. Lebo nie kazdy, kto pouziva komp chce byt administratorom, ba naopak, vacsinou ho ludia beru ako zabavu, oddych, pripadne svoju pracu a nechcu obetovavat svoj volny cas na pre nich zbytocnu a narocnu "administraciu", ktora je zatial bohuzial pri PC nutna. A niekto radsej obetuje 10 000+ Sk, Cz, len za to, aby sa nemusel pol roka sturat stale v systeme, ale namiesto toho aby robil svoju nejaku robotu, alebo sa hral, to je jedno.
A este jedna myslienka ma napada, ze az ked linux dokaze podobne veci ako win - teda sam sa automaticky z vacsej casti nakonfigurovat a bude to prostredie prijemnostou a intuitivnostou (nemusi vizualne!) podobne platforme win, tak potom bude zaujimavy aj pre mnou popisany typ uzivatela (vid aj vyssi prispevok). A uvedomte(me) si prosim, ze najviac ludi (nie asi u nas, ale celosvetovo) su taki, ze beru (chceli by brat) pocitac ako jedno z desiatok elektronickych zariadeni v domacnosti, ako telefon, fax, mobil atd...
A o to predsa ide aby som na kompe robil iba to co potrebujem, a nemusel sa pri tom zaoberat "administraciou" (sice sa administraciou zatial zivim, :) , ale mam na mysli obyc uzivatela).
A teraz este chcem povedat uplne cisto moju tezu, zdoraznujem moju mienku, ktora nemusi byt uplne spravna, (ale aj tak ma asi linuxaci ukamenuju :))) /asi som voci nim predpojaty :(/)ale co myslite, preco linux este nema podobne veci (myslim autokonfigurovanie - co som popisoval o par riadkov vyssie) aspon na urovni win (aj tu to nie je samozrejme bez problemov, ba ich je este vela, ked si uvedomime, kam asi win speje, by chcel spiet/obyc. zariadenie ako mobil..../)?
No, podla mna (ciste PODLA MNA :)) je to preto, ze zatial pre sucasny vykon pocitacom a rozmanitosti architektury PC, je to zatial velky a zlozity problem to tak spravt. A musime si priznat, ze win ma v tomto ovela dlhsie skusenosti ako linux. Ved ked si len zoberiete "graficke nadstavby" (windows managery) linuxu, GNOME(podla mna je GNOME velmi velmi pekne, rad by som mal win podobne pekny), KDE ...(tieto sa podla mna najviac priblizuju k win /pouzitelnostou nie visazou, aj ked KDE aj tou (provokacia-preco asi? :)))/), tak uz sa podobaju(sposobom prace - ten je podstatny) dost na win, ale stale im chyba prepracovanie do detailu, ktore v zadade robi pritulnost pritulnostou, aby sme si rozumeli, mam na mysli nedotiahnutie vypisovania textov (malo miesta), nie vsetky polozky este funguju (to je vyvojom samozrejme) a takych veci je tam dost (nespominam si na vsetky, ale viem, ze mi pri pouzivani gnome, KDE trochu vadili).
Ved urcite vela z Vas, co tu pisete prispevky ste nieco naprogramovali-programujete. A viete asi aj to, ze ak robite nejaky program, ktory chcete aby bol naozaj uzivatelsky pritulny, t.j. aby mal vsade poznamky co ma spravit, stlacit, zadat, help, ovladanie mysou, klavesnicou a tak...(ale nemam zase na mysli help vo forme prirucky alebo iba readme suboru alebo v linuxe man xxxx, ale relativne intuitivne ako sa to snazi viac, menej uspesne win+jeho programy), tak viete, ze tato cast programu je najviac narocna, casovo a aj programatorsky, na vytvorenie. Cize konecne sa dostavam k tomu, co chcem povedat, ze si myslim (urcite ste sa uz stratili), ze win sa tomuto venuje uz ovela dlhsie ako linux a preto je aj v tomto ovela dalej a prave aj kvoli (samozrejme, ze nie len preto) takejto zlozitosti toho postupu ma dost chyb a "nahodne" spravanie sa. A prave toto prostredie je zase nevyhodne (z hladiska spolahlivosti, nie uziv. pritulnosti) pre sietovy OS, ale na domacu pracu a oddych je to lepsia alternativa ako linux.
Aby bolo jasne, nepovazujem win za dokonaly, alebo len blizko tomuto terminu, to vobec. Len je podla mna o chlp blizsie k tomu popisovanemu stavu, teda k tomu, aby uzivatel-laik musel co najmenej "administrovat" svoj comp a mohol sa sustredit na svoju pracu, ako linux. A je k tomu blizsie preto, lebo sa tymto aspektom dlhsie zaobera, v podsate dovolim si tvrdit, ze on je na tejto filozofii postaveny(MS sa od zaciatku "splodenia" win snazi o takuto predstavu pocitaca), co podla MOJHO nazoru nemozem povedat o linuxe (aspon zatial).

Dufam, ze ste ma pochopili spravne, jednak su to MOJE nazory (ktore nemusia byt spravne, nechem ich nikomu ani vsugerovat, ale celkom rad by som o nich vecne polemizoval, a ani nie som zamestanec MS, ci M$:), a ze, mam cely cas na mysli uzivatela-laika, a pre neho normalnu pracu, a ze nemyslim vobec na aspekt sietoveho OS, a este raz sa ospravedlnujem za dlzku, a pocetnost zatvoriek.

P.S. este pri vybere OS zohrava pre uzivatela-laika (bohuzial) zatial aj ulohu aky OS maju napr. jeho znami, kamarati a pod. Ked vie, ze oni maju na 95-100% MS Office, win a ze ho pouzivaju, a ze mu budu posielat dokumenty, a ze mi pozicaju hry, pripadne si vymenime, tak si asi kupim to iste aby som sa o toto nepripravil. Nechem tvrdit, ze je to jedine kriterium, ale pri laikovi to moze byt, zase podla mna :)), tiez rozhodujuce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andrej Gregorovic  |  20. 04. 2001 18:57

Ospravedlnujem sa:
- chcel som napisat samozrejme window managery, nie windows :(
- obcas pletiem prvu osobu s tretou, ale berte to tak, ze vsetko co je v prvej osobe, myslim z pohladu uzivatela laika

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

Zajímavý příspěvek, ale vaše věta "... A niekto radsej obetuje 10 000+ Sk, Cz, len za to, aby sa nemusel pol roka sturat stale v systeme, ..." je nezlobte se na mne legrační.
Ve Windows máte-li 95/98 se musíte vrtat neustále a stačí jeden nekorektní program, nebo hra a musíte ho reinstalovat.
Svým známým co mají W95/98 musím neustále pomáhat řešit problémy typu "nainstaloval jsem Earth 2041 a přestal mi fungovat zvuk", nebo "nainstaloval jsem účetnictví pro DOS a počítač mi po restartu hlásí - soubor win.ini nenalezen". Takže o tom že vám Windows ušetří práci bych dost pochyboval.

Win 95/98 je naopak systém pro domácí kutily co se v PC šťourat chtějí. Nechtějí-li se šťourat, pak si musí koupit Win nt4, nebo Win 2000. Tam už je to pohodovější (ale zase náročnější na zkušenosti).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andrej Gregorovic  |  20. 04. 2001 18:57

Uznavam, ta veta je trosku divna, myslel som to obraznejsie - nevedel som to vyjadrit lepsie. Ale zase si myslim, ze win(9x, nt, 2000) sa da kupit v cene compu, a potom je lacnejsi o nieco, v podstate v praxi je to tak, povacsinou, ze si ho(OS) aj kupujete.
A ja som nemyslel len w9x, ale vseobecne platformu win, cize 9x a 2000 hlavne.
Aspon si tu hru zahrate, aj ked s problemami :)), kdezto na linuxe (konkretne neviem, ci tato, ale vacsina hier neexistuje). Cize zatial plati stale, cim viac sa v lubovolnom OS rypes, tym ti ide lepsie.

No ved hej, ale ja som v podstate chcel minulym clankom povedat iba to, ze win je (podla mna) menej narocny na cas ktory musite "zabit" tym, ze sa naucite zakladnu administraciu, a vobec som nechel tym povedat, ze je idealny, len ze je na tom z tohoto hladiska lepsie ako linux.
Ved koniec koncov taky pocitac (OS) ani nepoznam, ale snad sa raz dozijeme :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andrej Gregorovic  |  20. 04. 2001 18:57

Uznavam, ta veta je trosku divna, myslel som to obraznejsie - nevedel som to vyjadrit lepsie. Ale zase si myslim, ze win(9x, nt, 2000) sa da kupit v cene compu, a potom je lacnejsi o nieco, v podstate v praxi je to tak, povacsinou, ze si ho(OS) aj kupujete.
A ja som nemyslel len w9x, ale vseobecne platformu win, cize 9x a 2000 hlavne.
Aspon si tu hru zahrate, aj ked s problemami :)), kdezto na linuxe (konkretne neviem, ci tato, ale vacsina hier neexistuje). Cize zatial plati stale, cim viac sa v lubovolnom OS rypes, tym ti ide lepsie.

No ved hej, ale ja som v podstate chcel minulym clankom povedat iba to, ze win je (podla mna) MENEJ narocny na cas ktory musite "zabit" tym, ze sa naucite zakladnu "administraciu", a vobec som nechel tym povedat, ze je idealny, len ze je na tom z tohoto hladiska lepsie ako linux.
Ved koniec koncov taky pocitac (OS) ani nepoznam, ale snad sa raz dozijeme :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fikus  |  20. 04. 2001 18:57

Jednou se naucite Linux a ty znalosti
Vam zustanou cely zivot !

Pokud je uzivatel aspon trochu technicky
zalozeny mel by urcite zkusit i neco
jineho nez Wokna. Jdete do toho !!!

Treba BeOS, FreeBSD, OpenBSD, Hurd,
OS/2, Un*xy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Prdel sveta  |  20. 04. 2001 18:57

A na co mi bude ze se naucim linux, dyz na nem neni ZADNY soft, ktery pouzivam ke sve praci, to mi reknete pane chytry...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Becvar  |  20. 04. 2001 18:57

Ja osobne kdyz si nahodou spustim Windowsy, tak se zacnu nudit. Kdyz se mi znova standartne nabootuje Linux, tak se mi nestane, ze bych nevedel co mam delat. Co na tech Windowsech vubec delate vy? Vzdyt to poradne nezvlada ani zakladni Internetovy protokoly. Windowsy rozhodne nejsou delany pro zabavu. V cem tam programujete, scriptujete, co tam zkoumate a studujete, v jakych obecne prospesnych projektech pomahate? Ja to nechapu. Momentalne pisu v Linuxu diplomku (v Latexu) a rozhodne se nenudim. Bezne jsem u pocitace 16 hodin denne, z toho u Windowsu tak 1% a celou dobu si to narame uzivam. Zajimavy je, ze kdyz se vyskytne potiz s Windowsama hrozne se rozzurim, zacnu nadavat a zformatuju disk, kdyz se to stane v Linuxu, tak si reknu, ze to tam kluci zase zbachtlili a vetsinou to v pohode opravim (dost casto se naucim neco novyho) - tomuhle rikam zabava. Ale kazdymu jeho jest.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Corin  |  20. 04. 2001 18:57

Jenom k tomu, co se dá ve Woknech dělat:
Programuju Borland C++, Delphi
Scriptuju Perl
Píšu ve Word a LaTexu
HTMLím ve 1st page 2000 a Notepadu


Proč formátujete disky po spadnutí, to nechápu. Když se do Woken zahrabete tak hluboko, jako do Linuxu, tak je taky můžete bez problémů rekonfigurovat. Tím nechci říct, že Linux není po této stránce lepší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stanislav Holecek  |  20. 04. 2001 18:57

je ZDARMA?
podporu cestiny je treba dokoupit

Zkusil jsem kompabilitu je tremi soubory
XLS (EXCEL) a nejsem spokojen.

Jsem zasady, ze pokud je neco ZADARMO. Tak je treba ZAPLATIT.

SH

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vitasek Marek  |  20. 04. 2001 18:57

Chtěl bych se připojit k názoru p. Bureše, pokud se v nějakém článku vyskytnou společně slova WIN a LINUX je velice zajímavé sledovat reakce především ze strany příznivců tučňáčka, mnohdy hraničící s urážením. Navíc jsem po přečtení článku nenabyl vůbec dojmu, že autor srovnává tyto dva operační systémy, ale snaží se poradit méně zkušeným uživatelům jak neplatit a přesto nekrást, konkrétně u GIMPu píše, že přišel z Linuxu, ale že ještě není tak bezchybový jako na Linuxu (to jenom poznámka pro Linux[_]). Další věc - pánové všimli jste si slůvka DOMÁCÍ, víte co dělá doma spousta uživatelu pokud zrovna nepracují a nebo se nesnaží překompilovat jádro protože jim zase něco neběží? hrají hry! To jsem si to zase zavařil, jistě Quake3 a UnrealTournament jsem rozběhl pod Linuxem dokonce i já a musím přiznat, že jsem dokonce naměřil pod Linuxem mírně vyšší framerate, ale zbytek? Je mi 25 let na počítačích jsem začínal v roce 87 v místním JZD na PC1 od IBM a OS DIAMS od té doby jsem pracoval se spoustou OS, v současné době se živím jako administrator v ne zrovna malé firmě v které je celosvětově řešená síť na bázi WIN NT, ale samozřejmě pužíváme i Sinix, HP-UX ..., výborné OS ale taky drahé, a proto můžu zodpovědně a sám za sebe prohlásit, že pro běžné domácí PC a běžného uživatele neznám lepší OS než WIN9x. Až bude Linux userfriedly a PnP tak to už nebude Linux, ale zase jen WIN který se bude jmenovat Linux nehledě na to, že to pak bude stejně problemový moloch jako WIN a navíc se za něj bude určitě platit protože k tomu postupně Linux spěje, copak to nevidíte? Ještě bych se chtěl vyjádřit k reakci pana Petra J. rád mu věřím, že na jeho počítači není ani jeden nelegální software, doufám že ani shareware kterému už vypršela doba na vyzkoušení a není už 20x přeinstalovaný. Moc se omlouvám příznivcům jablíček, ale bohužel nemám s nima moc velké zkušenosti tak o nich raději nepíšu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nikola K.  |  20. 04. 2001 18:57

Opravdu se musim smat teto zabo-mysi valce. Vypada to jako kdyby jedinym smyslem zivota uzivatelu Linuxu bylo dokazat, ze Microsoft a jeho Windows jsou na h..o! V tom pripade vas lituji. Mimochodem bylo drive vajicko nebo slepice? Ja osobne mam pocitac kvuli psani dokumentu, internetu a pod. Operacni system pro 99% lidi nehraje smysl. Meli by jste si najit holku a prestat blbnout, panove! Hezky den preji. Nikola K.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vit  |  20. 04. 2001 18:57

"Operacni system pro 99% lidi nehraje smysl" ??? Nema smysl jestli dam za OS X tisic Kc nebo jestli ho budu mit zadarmo ? To je nejaky divny ne ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej Mackovic  |  20. 04. 2001 18:57

Co? Jak jste prisla na to, ze nemam(e) holku nebo partnerky. To, ze se Linuxaci hadaji s Windowsakama je bezny folklor a rozhodne to nema nic spolecneho se soukromym zivotem. Mela byste si najit kluka!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 18:57

Domnivam se, ze byste mela vyzkouset nejaky kvalitni OS. Pochopila byste, jaky vliv bude mit na kvalitu na komfort vasi prace. Potom nebudete rikat, ze pro 99% lidi system nehraje roli (To neni o Linuxu). Obavam se ale, ze pokud bych vas na nejaky cas k nemu posadil, jiz byste se na Wokna asi nevratila, stejne jako nekolik mych znamych. System hraje roli - a VELKOU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 04. 2001 18:57

Jste volna slecno?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andrej Gregorovic  |  20. 04. 2001 18:57

Suhlasim s autorom clanku, ze pre zaciatocnika v pocitacoch, alebo uzivatela, co sa nechce rypat v compoch, ale chce jednoducho iba pracovat, hrat sa a pod. je urcite lepsia volba Win ako Linux. A neplette sem prosim serketarku, lebo to nie je typicky zaciatocny(alebo uziv. majuc malo vedomosti o compoch), nie je to jej pocitac, ona ho nemusi kupovat, ani platit za software, ani sa o neho starat, cize ona musi iba pisat, pripadne ho inak pouzivat, cize ju nemusi zaujimat, aky ma OS a pod. Kdezto o uzivatela-laika, zaciatocnika, ak chce mat aj doma comp, tak, bohuzial, chtiac nechtiac musi prilezitostne vykonavat aj tieto prace, ukony, ci ako to nazvat a prave pre neho je ovela viac vyhodny win ako linux. Uz len preto, ze napr. mu nejaky kamarat, kolega povie, aha, mam napr. dobru hru podme si zahrat(zahraj si), alebo napr. mus posle nejaky dokument (na 90% bude vo worde, exceli), tak ten uzivatel co spravi? Hru si chce kupit a v horsom pripade pride domov a zisti, ze hra je iba pre win, alebo v lepsom to zisti v obchode uz. Alebo v pripade dokumentu sa spyta kolegu (napr. ako to mam otvorit, /spustit.../) a kolega mu povie - ved len klikni na 2x na subor a uz to je.
Viem, ze je to dost velka fabulacia, ale dufam, ze viete co som tym chcel povedat. Urcite to nemusi byt tak, ale si myslim, ze sa dost podoba aspon prvym tyzdnom prace uziv.-laika s novym compom doma, nie v praci. A myslim si, ze clanok bol venovany ludom, krori si chcu domov kupit comp.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Janda  |  20. 04. 2001 18:57

Prosim Vas, zkousel jste si alespon jednou natahnout dokument z Wordu97 nebo 2000 do StarOffice? Prevedl se spravne i s diakritikou? Ja myslim, ze ne!!! Tak proc tady mlzite, ze prevod je bezproblemovy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Fedak  |  20. 04. 2001 18:57

A zkousel jste nekdy vy natahnout dokument slepeny v jedne verzi Wordu do jine? Ja bohuzel ano a vubec jsem se u toho nebavil :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Janda  |  20. 04. 2001 18:57

Ano zkoušel. Používám Word97 a 60% dokumentů, které mi chodí, jsou psané ve Wordu95. Nesetkal jsem se s žádným zásadním problémem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 18:57

To jste stastny clovek. Ja mivam dost casto problemy pri prenosu souboru ze stejne verze Wordu, bezici pod ruznymi verzemi W98

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andrej Gregorovic  |  20. 04. 2001 18:57

He, dokonca nie je problem v Office 95 nacitat subor z Office 97 :)
Pre objektivnost treba spomenut aj to, ze si treba stiahnut maly update, plug-in, ci ako to nazvat pre office 95 zo stranky MS, zadarmo, a je to :))
(a ma to len par KB, ne ako obvykle servicepacky MS)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fikus  |  20. 04. 2001 18:57

Jo 60 %, tak to je skoro 100 %, ze jo.
hahahahahahaha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Bureš  |  20. 04. 2001 18:57

Je zajímavé, sledovat míru agresivity uživatelů některých operačních systémů. Zmínit se o Linuxu je jako píchnout do vosího hnízda. Jen tak dál pánové a dámy (toto jen kvůli některým feministkám)! Zanedlouho se snad začnete i mlátit. Chtělo by to více nadhledu. Mimochodem, agresivita bývá známkou strachu a sebepodceňování.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-dk-  |  20. 04. 2001 18:57

Uz me to pomalu prestava bavit cist prispevky na tema freesoft, pac se pokazde doctu to same: Windowsaci pisou ze nic neni lepsiho nez jejich win a Linuxaci zase ze ten jejich " Emulator Unixu" je nejlepsi na svete a hodi se na vsechno...A uplne jim unika podstata OS: hlavne ze mi ten komp funguje, ze mi pracuje proc, ze se mi toci disk a ze na nej muzu zapsat, ze muzu tisknout a komunikovat se svetem...Windowsaci: divim se Vam ze jeste pouzivate W9x, kdyz uz, tak uz bych pouzival NT a Linuxakum: pokud chcete opravdu vyuzit vsechny vymozenosti Unixu, existuje Solaris 7.0 ktery je pro nekomercni ucely zadarmo ( a nikdo se o nem tady nezminuje ?), dobre se v nom pracuje a existuje k nemu spousta GNU softu.A neni to pouze emulator unixu.
Ale abych napsal taky neco k clanku:
Konecne to nekoho napadlo umistit clanek z Computeru ( ktery si nekupuju, kdo by takovy shit kupoval...)do zive. Akorat pro laiky bych uvadel kompletni adresy na servery, kde se da stahnout freesoft.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amater  |  20. 04. 2001 18:57

Bozinku, to musi byt idiot, ten armadni general!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amater  |  20. 04. 2001 18:57

Co to je to SuSE a kde se to da stahnout?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Amater  |  20. 04. 2001 18:57

SuSE je takovy prase. A stáhnout se to dá z kůže. Víš ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin  |  20. 04. 2001 18:57

hovadko

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

Stáhnout nevím, je to 6CD a já jsem připojen přes dial-up, takže co se stahování týče asi bych se nedoplatil.

Já si suse koupil www.intac.cz (INTAC je v Brně), seznam distributorů SuSE je na www.suse.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Budai  |  20. 04. 2001 18:57

No mam pro tebe spatnou zpravu. SuSE neni zadarmo (jak se obecne tvrdi "linux je zadarmo"). Na jeho 6CD je umisten nejaky ten komercni soft. Jinak se muzes podivat na stranky www.SuSE.cz, tam se dozvis vic. Jinak SuSE 6.3 stoji necelych 1800,-.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

Pro Tomáš Budai.:
S tim komercnim softwarem je to pravda, ale je ho minimum. Ono totiz na CD v sekci "pay" je i StarOffice, WordPerfect a treby OSS, jsou sice v sekci "komercnich", ale stajne jsou zadarmo. Komercni dema jsou v SuSE Aplixware, nektere antiviry a mozna jeste neco, nevim presne, ja si instaloval to co jsem potreboval.

SuSE 6.3 stoji presne 1790,- s DPH a taky maji (v INTACU) suprovyho plysovyho tucnaka (tak pulmetrovyho), ale ten je za 800,- na toho jsem nemel. Ale je fakt spickovej. Jo, taky tam maji jednoho tucnaka tak 1,5 metru vysokyho, ale tem neni na prodej, toho maji na Invex a jiny veletrhy :o))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondřej Mackovič  |  20. 04. 2001 18:57

Panove, panove.
A) stejne vsichni kradete software, tak uz konecne prestante otravovat s tim ze je linux zadarmo. Kdyby se za nej platilo, stejne byste jej meli nelegalne.
B) Take vas StarrOffice me dojima, patrne je to jedina alternativa office pro Linux, to ze je vzdy davan za priklad "napriklad Staroffice" svedci o tom, ze je jediny. Programu typu office, textovych editoru jsou pod Windows desetitisice. Linux v tomto naprosto nemuze konfigurovat. Nenalhavejte si, ze je pod linux dost softu, neni to pravda, napriklad na inetu pro nej nic neni, stejne jako drivery, zkuste si je najit. Jejich edistence je silnou vyjimkou. Prestante uz konecne agresivne napadat Windows, nikdo vam na to neni zvedavy, behejte pocitac pod cim chcete, treba pod DOSem 1.0 a nekazte zivot normalnim lidem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

A)Pane Mackovič, možná kradete software vy, ale například na mém PC není ani jediný nelegální kousek, nebo sharewar. Na internetu je dost a dost free softu všech kategorií (mluvím o softu pro win95/98/nt/2000). Takže, v případě že vás tlačí svědomí kvůli vašemu softu, nemusíte podezřívat ostatní z téhož

B)Na Linux je toho taky spousta, nejenom StarOffice, Word Perfect, Emacs, Tex, LaTex, AplixWare atd.... My si nenalháváme že na linux je dost softu, ono na něj je dost softu (a to zadarmo), a to dost softu i od renomovaných firem jako Borland, nebo Sun Microsystem (nejenom StarOffice, ale i vývojové nástroje případně HotJavaBrovser) či Corel, Netscape, Oracle, Lotus, Sybase atd...
(Možná vám ty jména nic neříkají, ale to nevadí, zkuste mi věřit, že to opravdu jsou renované firmy :o))
Všechen tento soft se dá stáhnout z vebu, nebo sehnat na CD.
Takže stačí když si zabrowsíte na stránky mnou jmenovaných firem a uvidíte co jste plácl za blbost.

Ty desetitisíce officu pro Windows co jste vypustil, to je příjemný příklad vaší objektivity a nezanícenosti pro Windows a pokojné argumentace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 18:57

S lidmi jako p. Mackovic se setkavam temer kazdy den. Argumentuji, ze to ci ono je lepsi nez neco jineho, prestoze to druhe nikdy ani nevideli. Tomu rikam objektivita. Kdyz takovym osobam vyctu vsechny nedostatky v jejich argumentaci, ztrati najednou rec a uz se neozve. Ne ze by si upravil nazor, pripadne mi me pripominky vyvratil. Zkratka zacne vrazet kliny do hlavy nekomu jinemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej Mackovic  |  20. 04. 2001 18:57

Neskusil? Neznam, zde jsou me zkusenosti a znalosti. Dos, Win 3.11, 95, 98, 2000, NT 3.51 a 4, Novell 3.12 a 5, Linux (nainstaloval jsem ho ciste z duvodu abych zjistil, co to je zac, byl do Debian). Programuji v Assembleru, Pascalu, C, C++, Visual Basic, Java, Foxpro programoval jsem i 8-mi bitaky, delal jsem spravce site, umim KRAKOVAT (a to jsou nemale znalosti panove, kdo z vas to dovede), delam WWW stranky. Me zkusenosti jsou 100x vetsi nez kohokoli v teto diskusi, tak me nestvete, ze jsem nejakej blbecek, co mu tece mleko po brade. A jeste neco. NEKRADU SOFTWARE!!!! Nikdy!
Vse, dokonce i blby hry si kupuju a ze to je penez!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

Pro Ondrej Mackovic:
a) Bingooo, kdyz nekradete software, proc z toho teda obvinujete ostatni??
To je v poradku ze nekradete, ale neni mi jasne, jakym pravem osocujete ostatni???

b) Je uzasne jake mate zkusenosti, ale v tom pripade by jste mel psat ponekud uvazliveji, protoze ty desetitisice officu pro Windows (jak jste napsal) a ignorovani toho ze na Linux dodavaji spickovy soft (placeny i free) mega firmy jako Sun Microsystem, Oracle, Sybase atd... je dost neuvazene.

c) pokud jste si vsiml, valna cast diskuze se nese ve vecnem tonu a probira pro a proti free softu na pocitace. Vzhledem k tomu ze autor pominul Linux, dovolil jsem si napsat svuj nazor na to, ze dle mne je Linux (popisuji me zkusenosti se SuSE 6.3 distribuci) dobrym OS na desktop.
To ze nekteri lide jsou Windows fans a jini Linux fans a misto vecnych pripominek vnaseji do diskuze zmatek a chaos poznamkami jako - desetitisice officu na windows a nic na Linux je druha vec. Zkuste tedy popsat sve zkusenosti s free softem na windows a nebo na cokoli jineho, (o tom ta diskuze je) a nenadavejte lidem, ze kradou software.

Preji prijemny zbytek dne :o))


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 18:57

Jestlize je pravda, co jste o svych zkusenostech napsal, tak se mirne omlouvam, ale nezda se vam, ze tak vystupujete? Obvinujete ostatni z kradeni softu, kalite vodu vylhanymi nesmysli o mnozstvi a kvalite softwaru pro ruzne systemy. Chovate se arogantni hlupak a ne jako odbornik na slovo vzaty, za ktereho se vydavate (a ktery treba i jste). Mimochodem - to s temi argumenty do ztracena bolo o Wintel - MacOS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAňo F.  |  20. 04. 2001 18:57

tak ak myslite crackovat, tak napr. ja to viem. A ak si myslite, ze mate skusenosti 100x vacsie ako ja tak ste totalne mimo, lebo okrem toho co ste vymenoval programujem este aj v Delphi, JavaScripte, SQL, ovladam Informix 4GL, CGI, HTML/DHTML, CSS, zbezne Oracle Designer a to som este pritom neukoncil vysoku skolu, tak tu, prosim pekne, nefrajerujte s Vasimi smiesnymi skusenostami.

Mimochodom - vobec sa nemienim chvalit. Iba som bol vyprovokovany.

Inak - ak niekto viete o nejakom dobrom jobe pre cloveka s mojimi skusenostami byvajuceho v Ziline (nie Zline !!!), tak Vam budem povdacny, ak sa ozvete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Becvar  |  20. 04. 2001 18:57

To co tu popisujete jsou znalosti prumerneho Linuxaka. Akorat ze ten umi programovat navic jeste v Perlu, PHP, Pythonu, AWK, shelovskych scriptech, TeXu :), XML, SGML, VRML, JavaScriptu a v Lispu. Nekteri z nich mozna taky v Ade95, Dylanu, Eiffelu, Guile, Haskellu, Objective C, Objective Camelu, Objective Labelu, Piku, nebo v TOMu.

Dulezity ale je, ze mate sebevedomi, mozna se prosadite i s tim co umite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Palla  |  20. 04. 2001 18:57

Panove, nic ve zlym, jsem jen obycejnej foxkar, ale chlubit se tim, ze umim programovat v xtisicich jazycich, to je pro mne to same, jako rici, ze umim vsechno a nic. Resp. poznal jsem nekolik lidi, kteri take programovali v x jazycich, ale kdyz videl ty programy nejaky specialista na jeden "sortiment", tak se krizoval..cili pokud nekdo nepracuje intezivne v nejake jazyce nekolik let, tak se nemuze chlubit tim, ze umi programovat, ale bastlit programy. Jinak spor free-nofree .. pouzivam freeware bez problemu. Spor kradeny-oficialni...sorry, ale naprosta vetsina lidi ma doma povetsine kradeny SW (netvrdim, ze vsichni). A spor DOS/Win9x/2000/NT versus Unix/Linux..vazeni Linuxaci, obavam se, ze v souboji s DOW/Win platformou tezce prohravate, je to to same jako na silnicich dvoudobe a ctyrdobe motory. Proc je hodne SW pro Linux zadarmo ? Jednoducha odpoved...Linux ma minimalni sance oproti konkurenci, takze musi byt financne nenakladny, jinak by se sprovodil ze sveta...apropos..v me okruhu zakazniku a znamych (a jsou jich stovky) nema nikdo Linux. CO se mne tyka, nejspolehlivejsi byl DOS, ale musel jsem prejit na platformu Win..(to pro ty, kdo by mne chteli napadnout z lobovani pro Microsrot). Mejte se a budte obcas schopni uznat urcita fakta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 04. 2001 18:57

Jirko Pallo.
Diskutuj vecne. Tohle je strasna bida.
Vis co stoji za softem zadara. Nic jineho nez internet. Pamatujes BBSky, u tech to zacalo. Jak bys to driv siril, po diketach? Zamenujes pricinu za nasledek. Plati totiz, ze linux je tu proto, ze je mozne sirit free SW a kolaborovat na siti, nikoliv ze free SW je tu kvuli linuxu. A pokud si nepouzival PC DOS nebo DR DOS a to byli taky klony tak si svuj profesionalni zivot prozivas v pohodli pod stinem MS (DOS nebo Win, to je jedno).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pallas Athena  |  20. 04. 2001 18:57

Produkty M$ vedou nikoliv proto,
ze jsou lepsi a vymakanejsi,
ale protoze si to M$ muze dovolit.
Takze vyrobky M$ jsou jenom a jenom
o penezich a reklame, nikoliv o kvalite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Václav Halík  |  20. 04. 2001 18:57

To že vy kradete software je váš problém. Jestli si myslíte že MS Office které mate na tom vašem ČVUT na shitovních MS Win 9x a slabých PC které je sotva utahnou jsou to pravé tak jste ten začátečník pro které je ten članek určený. A je škoda s váma strácet čas. To že neumíte nic než MS OS a MS Oppice je neklamná známka toho že si ani na Netu ten Soft pro Linux nenajdete. A ješte něco - kdo někdy potřeboval vytvořit alespoň přijatelně typograficky povedený dokument, kde může volit s přesností na 1 Pixel nebo 1 mm unistení čehokoliv pochopí, že MS Office jsou ŠIT pro sekretářky a lidi co píší na počítači to co by rukou napsali rychleji a hlavně pěkněji.
Nenadavam na Windows, kdo ho chce mít ať ho má, ale na tupce jako jste vy co vidí jen MS a jeho šity.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas S.  |  28. 07. 2005 22:51

Dobry den pane Halik. Chci se jen zeptat. delal jste nekdy v Office od Microsoftu? Zrejme ano, protoze nadavate na nektere jeho vlastnosti v radu milimetru. A ted by jste se Vy mohl zeptat me, zda jsem nekdy delal v OpenOffice nebo nece podobnem na nejuzasnejsi platforme sveta. Ja Vam po pravde odpovim, ze nedelal. Vite proc? Protoze jsem se po nekolika hodinach, ve kterych jsem mohl vydelat x tisic Kc rekneme, omluvte muj vyraz, sral s instalaci a spustenim tohoto produktu. Proto jsem uvazil, ze je pro me lepsi a ekonomicky vyhodnejsi si Office zakoupit. Sice jen SB ale i tak. Vas nazor me velmi zaujal. Normalne na prispevky neodpovidam, protoze si vzdy predstavim masturbujiciho pubertaka s tvari plnou uhru, jak se kocha svim tucnakem, ale Vase hruba slova me k tomu donutila. Muj nazor je ten, ze prave Vas legalni soft je SHIT, protoze neni U.F. Mozna Novell Linux Desktop mi prijde fajn, ale opet problem s D915 chipovou sadou atd atd. ja se proste nechci srat (uz pouzivam vyrazy jako Vy ) nekolik hodin nez prijdu na to proc....
Preji pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Win  |  20. 04. 2001 18:57

Pekny clanek - konecne nekdo napsal ze free SW neni jen pro Linux!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Linux  |  20. 04. 2001 18:57

TO je zase objekivita - "Linux neni pro desktopy" a pritom Odkud se vzal GIMP, a StarOffice ????

Mam dojem ze jsou primarne z Linuxu nebo se pletu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Nygrýn  |  20. 04. 2001 18:57

Ještě, než se mně někdo pokusí ukamenovat, pokusím se vysvětlit, proč jsem se v článku vyhnul Linuxu:

Tento článek byl určen pro téměř úplné začátečníky, kteří jsou rádi, že jim počítač jede pokud možno úplně sám.
Těmto lidem nemohu s čistým svědomím Linux doporučit (vím o čem mluvím, používám W2000, RedHat i Debian). Linux má snad lepší architekturu než W9x, má i lépe konfigurovatelné GUI, ale běžný laický uživatel není schopen v něm pracovat, nastavovat, tím méně instalovat programy, které často vyžadují nastavení systémových proměnných, instalaci dalších modulů v závislosti na distribuci, nebo dokonce kompilaci.
Ideálem počítače z hlediska uživatelů je absolutní neviditelnost, tj. uživatel něco dělá a je mu jedno v čem. Tomuto jsou opravdu blíže MS Windows.
Pokud jde o programy, poté, co se definitivně a spolehlivě vyřeší práce s češtinou, bude mít Linux téměř stejné vybavení jako Windows (jen na ty hry budeme muset ještě chvíli čekat o něco déle .
Pokud jde o GIMP, v článku jsem naprosto zřetelně napsal, že přišel z Linuxu. I když v něm sám, zejména kvůli jeho dost podivnému ovládání, už zase nedělám, rozhodně je to jeden z nejlepších programů pro grafiku (lépe řečeno, nejlepší program zdarma).

Ať žije Linux i Windows. A klidně i zároveň

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pako  |  20. 04. 2001 18:57

Tak, tak, hovorte si ludia co chcete, aj ked uz rok pouzivam Linux, stale sa mam co ucit...a nedoporucil by som ho zaciatocnikovi ako plnu nahradu WinShitu. Asi by ho to po par problemoch preslo a vratil by sa k MicroSrotu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Win  |  20. 04. 2001 18:57

Nic si z nich nedelejte - nekteri b... si nenechaji vymluvit ten jejich slozitej Linux co si splacali akademici.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Striz  |  20. 04. 2001 18:57

Souhlasim s autorem clanku. Sam pouzivam Linux i Windows a znam lidi se zakladnimi znalostmi PC, co umi nakonfigurovat windows, ale urcite ne Linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

Pro Jan Striz:
Člověk se "základními znalostmi" může PC maximálně udržet v chodu, ale ne "nakonfigurovat". Jestliže umí konfigurovat TCP/IP, hardware, IRQ, FTP, tak pak už to nejsou základní znalosti.
Slovo nakonfigurovat znamená uvést do stavu aby všechno fungovalo, spolupracovalo a nepadalo. Pak to ovšem nejsou základní znalosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

Pro Pavel Nygrýn:
Jak jste si jistě všiml, zmiňoval jsem ve své reakci na váš článek Linuxovou distribuci SuSE. Schválně, jelikož s ní mám vynikající zkušenosti. RedHat mi absolutně nesedí a nepodařilo se mi ho nakonfigurovat tak jak jsem potřeboval. Pro mne je RedHAt stejně nepoužitelný jako Win 95/98.
Nicméně mnou zmiňovaná SuSE 6.3 je opravdu špička v jednoduchosti instalace a konfigurace. Na PC jsem ji sice instaloval v textovém YaSTu (YaST je instalační a konfigurační prostředí SuSE), ale na notebook jsem použi plně grafické instalace YaST2. Udělala všechno sama tak jako třeba Windows. Jen se na rozdíl od Windows ptá kolik chcete pro Linux vyhradit prostoru. Stejně jako ve Windows člověk zaškrtne co všechno chce nainstalovat a potom je další rozdíl v tom, že se SuSE zeptá jestli chcete bootovat z disku, nebo diskety.
Stejně tak instalace všech ostatních programů (už v nainstalovaném KDE) probíhá stejně přátelsky. Instalace StarOffice je k nerozeznání od instalace ve Windows.
Proto, právě kvůli mým výborným zkušenostem se SuSE jsem se divil, proč by nemohl Linux fungovat jako kvalitní desktop.

Ještě bych doplnil to, že pokud jde o Linux, jsem pouhý laický uživatel, začátečník který zkouší Linux teprve od invexu 99 aby se naučil rozumět Unix like OS. Tedy nejsem žádný Linuxový profesionál a přesto jsem si bez jakých koliv potíží nainstaloval kompletní desktop v SuSE.

Je to asi tím, že jsem zvolil správnou distribuci, která je i pro laika velmi jednoduchá k instalaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Nygrýn  |  20. 04. 2001 18:57

Mám se SuSe poněkud jiné zkušenosti, ale to nevadí. Jsou ještě další desetitisíce lidí, kteří používají počítač, ale kteří
a) nejsou schopni pracovat s anglicky komunikujícím systémem
b) vůbec nic jim neříká slovo desktop

StarOffice má opravdu perfektní instalátor. Ve Win světě má ale instalátor 99% programů. Clověk, který ničemu nerozumí, kliká stále na OK a program se mu nainstaluje a přiřadí patřičnému typu souboru. Tohle bych o programech pro Linux nikdy tvrdit nemohl.

PS: výše uvedené se patrně netýká téměř nikoho, kdo čte a píše názory na Živě. Ale takoví lidé opravdu žijí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

No, ono co se instalace týče, tak většina lidí (ty desetitisíce co jste psal) maji Windows OEM predinstalovane pri koupi pocitace i s programy jako WORKS atd ..., a v pripade reinstalace Windows ci programu se obrati na nekoho kdo to umi (pracuji jako administrator, takze tyto veci delam jak znamym v praci, tak kamaradum - ted za mnou zrovna lezi jedno PC kde klekly Win 95). Takze teto uzivatelske vetsine by stejne bylo jedno kdo za ne co instaluje, hlavne aby to fungovalo a dalo se s tim pracovat.

Ale souhlasim s vami, ze v cechah je velkym problemem Linuxu nedostatek aplikaci v Ceskem jazyce. Dokud nebudou aplikace v cestine, tak se asi nechytne.

PS.: Omlouvam se, ze chvili pisu z diakritikou a chvili ne, je to tim, ze zaroven ICQuju kamaradovi co studuje v USA a tak se mi to s tou diakritikou plete :o))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Savinec  |  20. 04. 2001 18:57

Počítačový laik, který používá jen nějaký texťák pod woknama a skoro nic víc, si nedokáže nainstalovat W9x, ale ani žádný Linux.
Ten, kdo si umí nainstalovat M$ Win, rozdělit HDD na partion etc..., ten zvládne s přehledem i nějakou distribuci Linuxu.
Zkuste někdo vaší sekretářce nainastalovat třeba Linux s KDE a StarOfficema, bude na tom dělat léta a její jedno, co to vlastně je ... a když bude chtít něco navíc, tak si to tam stejně nebude instalovat sama v tom či onom.
Horší je to s těmi rádo by znalcema, kteří rádo by všemu rozumí nebo chtějí rozumět ... a na věci jdou metodou pokus omyl. Ti, pak dospějí do stádia, že M$ Win (které pracují i tak na mezi stability) musí přeinstalovat. V linuxu si, ale moc nepomohou touto metodou. Zde to musí přetavit "v bedně", aby to chodilo, jak má. Což není tak "zábavné"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Winzig  |  20. 04. 2001 18:57

No s w95 nemam s instalacema moc velke skusenosti ale co se tyce w98 tak pokud cloveku dodate instalacky co obsahujou vsechny ovladace tak to skutecne zvladne kazdej. coz se o linuxu rict neda koukne te se na newsy a zjistite ze tam porad naky ubozaci schani naky ovladave na zvukovku na grafickou kartu na sitoou kartu. Pripadne schani scghani sitovou katru na niz existuji ovladace :). No proste je linux hlaxka ktera se hodi maximalne k browseni po internetu. Nebo k provozovani APACHE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Kaderavek  |  20. 04. 2001 18:57

Ha ha, kdyz vis co je to news, ovladace a APACHE, urcite nepatris mezi _bezne_ uzivatele Windows. Kdyz reknu beznemu uzivateli, ze jsem killnul Apache, tak si bude myslet, ze jsem prachsprosty rasista a nemam rad rudochy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neuu  |  20. 04. 2001 18:57

a jste si jisty, ze na Win platforme clovek o killovani programu nemusi nic vedet? ja ne. :o))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:57

Zajímalo by mne, proč podle vás Linux není na domácí použití ideální když 90% programů které jste vyjmenoval, na něm buďto funguje, Adobe Acrobat Reader, StarOffice, Gimp, Rarové a Zipové komprimační a dekomprimační nástroje, spousty multimedálních věcí, CD přehrávače, MP3 nástroje, grabovače atd... . Pokud jde o internet, Netscape, HotJavaBrowser (používám ho v Linuxu i v Win nt), ICQ, ftp clienti, downloadery (ekvivalenty vynikající Go!zilly, nebo GetRightu) atd..
Vývojové nástroje pro Pascal, C/C++, perfektní věci pro Javu od NetBeans (Forte for Java, nebo NetBEans x2 - jsou pro Linux i Windows) adt... .
Budu-li pokračovat, napíšu stejný článek jako vy o software pro Windows.
Vzhledem k tomu, že doma používám jak Win nt, tak Linux, tak mohu říct, že mě připadají jako desktop ekvivalentní.

Souhlasím s vámi, že pro Windows je více programů v češtině, ovšem to je problém který se netýká všech uživatelů. Software který já používám ve Windows je také více než z poloviny anglický (Delphi, VisualBasic 6.0, Gimp atd). A pokud jde o freewary které jste popsal, tak většina z nich taky není česky.
Za OEM Windows 95/98/98SE dám 3500,- Kč a mám jenom operační systém. Za Linuxovou SuSE 6.3 distribuci jsem dal 1700,Kč a mám tam všechno výše uvedené (i se StarOffice 5.1a a WordPerfect 8.0) v jedné krabici (6CD) i s manuálem (482str anglický + 126str český manuál).

Takže podle mne i Linux klidně může být doma na desktopu.

Ještě jednou tedy opakuji otázku - proč by Linux nemohjl být ideálním domácím desktopem??? Já považuji za ideální Jak Linux tak Microsoft Win nt/2000. (Win 95/98/98SE bych na desktop doporučil jenom nepříteli.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 18:57

Ja bych tu otazku jeste rozsiril. Vy povazujete Windows za idealni system ?!? Kolik vam za takove tvreni Microsoft plati? Kdyz uz jste zminoval ty ceny, tak za cenu OEM verze Windows, dostanu napriklad plnou verzi MacOSu (prestoze to je podle vetsiny uzivatelu PC drahy system), o Linuxu ani nemluve. Zvlast to vynikne v souvislosti s predmetem vaseho clanku ))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor