Nekupujte software!

Pokud si koupíte nový počítač, musíte ho nejprve oživit programy, které do něj nainstalujete. V případě komerčního nasazení to obvykle vyžaduje další investici počítanou v tisících korun, doma si však většinu peněz můžete ušetřit.
Pavel Nygrýn: Pokud si koupíte nový počítač, musíte ho nejprve oživit programy, které do něj nainstalujete. V případě komerčního nasazení to obvykle vyžaduje další investici počítanou v tisících korun, doma si však většinu peněz můžete ušetřit.

Nebojte se, nebudu vás nabádat k sofwarovému pirátství. Na světě je spousta programů, za jejichž legální používání nemusíte zaplatit ani halíř. Tyto programy se šíří převážně jako freeware, případně jako shareware.

Co tedy do svého domácího miláčka nainstalovat? Pro začátek předpokládejme, že máte na svém počítači legálně nainstalovaný operační systém. Ve většině případů to bude některá z verzí Windows. Kupovat počítač bez operačního systému se vám finančně rozhodně nevyplatí, protože krabicové balení Windows je vždy dražší než předem nainstalovaná tzv. OEM verze. Uživatele Linuxu musím zklamat. Tento systém ještě stále není pro domácí použití ideální a nebudu se mu proto v tomto článku věnovat.

Značná část programů, které získáte z Internetu nebo z některého cédéčka, je dodávána v jednom komprimovaném souboru, tedy jako archiv. Proto první program, který je vhodné na počítač nainstalovat, je některý ze „zipovacích“ nástrojů. V oblíbenosti s přehledem vede WinZip, který však můžete legálně používat jen po určitou dobu. Jeho freewarovou obdobou je EasyZip. Pro zpracování archivů s příponou rar se vám bude hodit nejnovější verze WinRARu.

Když už kupujete nový počítač, podívejte se také, které programy nabízí prodejce v ceně. Na mnoha počítačích najdete kromě operačního systému také plné verze některého kancelářského balíku, například Microsoft Works. Výhodou tohoto řešení je kromě nízké ceny (pár stokorun k ceně počítače) také funkční instalace plně česky komunikujícího programu. Zejména u textového editoru je to vlastnost, kterou jistě oceníte.

„Office“ zadarmo
U kancelářských balíků ještě zůstaneme. Dlouho byl jediným opravdu plně funkčním programem Star Office od Sunu. Tato sada programů je důstojným konkurentem komerčního MS Office, a pokud se ji rozhodnete používat, nebudete ochuzeni o žádnou z funkcí moderní elektronické kanceláře. Velkou nevýhodou Star Office je neexistence české lokalizace, což znamená, že s programem se musíte bavit v některém světovém jazyce.

Letos v lednu se rozhodla společnost Software 602 šířit svůj nový kancelářský balík 602Pro PC SUITE 2000 jako freeware. Proti Star Office nemá 602 tolik funkcí, čeština je však velkým argumentem pro jeho používání. Oba dva kancelářské balíky umí pracovat s dokumenty MS Office, takže spolupráce s ostatními uživateli počítačů je bezproblémová.

Pracujeme s grafikou
Pokud už máte na počítači programy pro práci s textem a tabulkami, zatoužíte možná pracovat i s obrázky nebo se zvukem. První věc, kterou od svého počítače budete chtít, je zobrazování obrázků. Velmi oceníte ACDSee, který je však shareware. Na druhou stranu má nejvíce funkcí, umí zobrazit nejvíce formátů a je opravdu rychlý. Z freeware programů stojí za pozornost IrfanView, o kterém jsme již psali, nebo třeba FreePics. Nainstalujte si také Acrobat Reader pro prohlížení PDF dokumentů a GSView pro prohlížení postscriptových souborů, používaných zejména pro ukládání skript a knih.

Pro editaci a úpravy grafiky nabízí oblast freeware poměrně málo programů. Pokud ovšem vlastníte skener, podívejte se na cédéčko, které jste k němu dostali. Určitě na něm najdete program pro retušování a jednoduchou editaci fotografií. Jediný freeware, který se hodí pro vážnou práci s grafikou, je prozatím GIMP. Program, který do světa Windows přišel z Linuxu, trpí ještě ve svých prvních verzích některými chybami, ale pokud se časem stane stejně stabilním a výkonným jako ve své linuxové verzi, bude jistě oblíbeným nástrojem mnoha amatérských grafiků. Méně nároční uživatelé mohou vyzkoušet třeba VCW VicMan’s Photo Editor.

Nejlevnější jukebox
V oblasti zvuku je samotný systém Windows vybaven poměrně dobře. S patřičnými kodeky zvládne přehrávat vše, od cédéček po MP3. Kdo chce ovšem přehrávat podle seznamů, používat ekvalizér aj., může sáhnout po populární dvojici ze světa MP3 – WinAmp a Sonique. Oba jsou sympatické a výkonné, oba jsou freeware a pomocí různých vylepšení je můžete ještě zlepšit. Kromě formátu MP3, pro jehož přehrávání původně vznikly, umí přehrávat i další rozšířené formáty, včetně WAV a nového WMA.

Budete-li chtít MP3 také vytvářet, sáhněte například po NexEncode Studio nebo MPEG Suite. Pro pokročilejší editaci zvuků, jako je mixování, střih a přidávání efektů, vám oblast freeware bohužel mnoho nenabídne. Všechny skutečně užitečné programy, jako třeba CoolEdit 2000, jsou shareware, tedy za peníze.

Přívětivý Internet
Teď již můžete na počítači vytvářet dokumenty, prohlížet a upravovat obrázky a hrát si se zvukem. Pro základní práci s Internetem je váš počítač už pravděpodobně připraven, ale přesto připomínám, že oba nejrozšířenější prohlížeče, tedy Microsoft Internet Explorer i Netscape Communicator, jsou zdarma, včetně všech doplňků – zejména programu pro práci s elektronickou poštou.

Kdo však z Internetu stahuje data, ví, jak často se připojení přeruší a musí se začít znovu. A navíc je výhodnější stahovat v době, kdy nejsou přetížené linky, nebo jsou poplatky výhodnější. Všechny tyto problémy vyřeší programy, jako je třeba GoZilla!. Přerušené stahování totiž umožňuje zahájit až od místa, do kterého je vše v pořádku, a noční provoz se dá naplánovat.

Seznam programů, které můžete po připojení na Internet používat, přesahuje rozsah tohoto článku, proto jen ve zkratce připomínám, že můžete komunikovat pomocí ICQ. Telefonovat, pracovat s FTP nebo stahovat celé weby umožňuje další množství použitelných freeware programů.

A když už máte připojení na Internet, můžete v tomto elektronickém prostoru hledat volně šiřitelné hry, databázové programy nebo třeba nové šetřiče obrazovky. Pro začátek můžete vyzkoušet např. adresu www.download.com, nebo www.winfiles.com. Uvedené programy a mnoho dalších programů najdete také například na cédéčkách Computeru.

Diskuze (65) Další článek: Typhoon SC 600: Hrající kufr

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,