Nekopírovatelné CD s integrovaným čipem

Zatím neznámá izraelská společnost vyvinula systém ochrany cédéček, který prakticky znemožní jakékoli kopírování médií.
Firma Doc-Witness upřímně dnes není známá, byla založena již v roce 2000 a tvoří ji lidé z izraelské školy pro podnikový management a výzkum. V současnosti jediným veřejně oznámeným produktem je technologie OpSecure na ochranu CD, která znemožní jakékoli kopírování disků. Na tento vývoj i dostala dotaci od světového výrobce cédéček.

Ochrana od Doc-Witness spočívá v integraci čipové karty na plochu disku, přičemž informace z této karty lze číst běžnými nijak hardwarově neupravovanými CD a DVD mechanikami. Tato čipová karta poskytuje dynamickou ochranu, je nutná pro dešifrování obsahu disku, lze přes ni kontrolovat počet instalací programu a podobně. Podle popisu tato technologie prostě změní obyčejnou CD-ROM mechaniku na čtečku čipových karet, možná i s možností zápisu.

Samotné fyzické provedení není moc zřetelné, na webu firmy je jen několik ilustračních obrázků (ty vidíte i zde vpravo). Z nich se dá usoudit, že na CD je integrován poměrně velký tištěný spoj, zřejmě kvůli vyvážení média v mechanice. Funkčnost ochrany není také příliš dokumentována, nelze tedy ani odhadnout, zda půjde případně nějak obejít. Protože je ale ochrana řešena na hardwarové úrovni, bude to mimořádně komplikované.

Zatím nejsou známy žádné podrobnosti ohledně komerčního nasazení, natož ohledně ceny za toto řešení. Dle autorů je ale technologie snadno implementovatelná na současných výrobních technologiích.

Podstatné je, že od pasivní ochrany CD pomocí různých úprav formátů se přechází k ochraně aktivní, kdy CD bude schopno měnit v určitém místě uložený obsah a tak značně komplikovat případné kopírování.

Sice jinou zprávou, ale se vztahem k ochraně cédéček, je nástup nové verze Cactus Data Shield CDS-200, která by již neměla mít problémy s přehráváním v počítačích a nebude zranitelná pomocí běžné fixky. Pochopitelně ochrana proti kopírování zůstane zachována.

Diskuze (133) Další článek: DDR400 má další problém - čipsety už je nepodporují

Témata článku: , , , , , , , , ,