Nekonečný příběh: Klávesnice Optimus OLED opět barevně

Studio Art Lebedev, původce nejočekávanější klávesnice s proměnnými popisky, své příznivce tentokrát potěšilo. Další náhlá změna v plánech, totiž ohlášený přechod na monochromatická LCD, se nekoná. Celý projekt dostává reálnější obrysy - objevily se totiž i obrázky kláves.

Jak se zdá, designéři ze studia Art Lebedev sami nevědí, co vlastně chtějí. O celém dosavadním vývoji projektu a o tom, jak dospěli k černobílé variantě, si můžete přečíst v článku z předminulého týdne. Ve zkratce, z barevné OLED klávesnice dospělo studio Art Lebedev k prozatímnímu řešení s podsvícenými monochromatickými LCD za 1 200 dolarů.

Poté se na blogu projektu objevil obrázek toho, jak má vypadat finální klávesa A, následovaný obrázkem malé části klávesnice. Dokonale ostrá písmenka nenechávají příliš místa ke spekulacím – jde opět, tentokrát o docela nepovedené (rozuměj nerealistické, ale o to úžasněji vypadající), počítačové rendery.

 

Po nich přešla pochopitelně na přetřes otázka toho, zda není podobný oku lahodící tvar kláves mnohem horší při psaní. Obyčejná klávesnice má totiž boční stěny zkosené tak, aby mezi horními plochami jednotlivých kláves byly větší mezery, čímž se zmenší počet překlepů, pokud prst netrefí přesně plošku klávesy. Horní plocha klávesy je pak prohnutá pro lepší vedení prstu na střed klávesy. V případě kláves ve tvaru kostky je ale výrazně snížená možnost orientovat se po hmatu a pravděpodobnost, že spolu s růžkem klávesy trefíte i dvě sousední, je tak mnohem vyšší. Zcela plochá tlačítka najdete zatím jen na MacBooku, ale i u něj jsou mezery mezi klávesami větší.

Po vizualizacích toho, jak by to mělo vypadat, se objevila fotografie klávesy usazené v tištěném spoji. Optimisté byli pochopitelně rádi za alespoň nějakou reálnou fotografii dokladující, že se něco děje, pesimisté na konto tohoto obrázku nešetřili chválou a ocenili, že se protentokrát render povedl a vypadá mnohem realističtěji.

V komentářích se také objevil dotaz, jak je možné dostat přes čtyři kontakty v desce s tištěným spojem data pro zobrazování znaků na displeji, když je celé tlačítko příliš malé na to, aby byl uvnitř nějaký další čip starající se o displej.

Pokud se ale podíváte na starší schéma tlačítka, můžete si všimnout, že pásek s kontakty a konektorem od displeje nevede do základny tlačítka:

Když se pozorně zadíváte na desku se spoji, všimnete si nad trojicí děr úzkého podélného otvoru, skrz který je na fotce displej klávesy zapojený.

I když má tohle do funkčního prototypu daleko, je vidět, že se alespoň něco děje (na druhou stranu, vyrobit podobnou vizualizaci není technicky nemožné a lidé z tohoto designerského studia jsou skvělými rendery proslulí).

Dříve, než bychom se toho nadáli, dozvěděli jsme se v pátek o pozastavení vývoje černobílé varianty klávesnice, na níž chtěli autoři ještě před pár dny spustit ke 12. prosinci předobjednávky. Spousta komentářů od lidí znechucených dosavadním vývojem i poslední oznámenou změnou asi padla na úrodnou půdu.

Návrat ke kořenům v podobě barevné verze s OLED displeji si vyžádá odklad předobjednávek na únor roku 2007. Vše ale ještě závisí na dodavatelích. Soudě dle dosavadních zkušeností si ale asi ještě do té doby užijeme spoustu legrace.

Diskuze (4) Další článek: Ke stažení: evidence hudebních CD a fotoalbum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,