Nekonečný boj mezi EU a Googlem: Nejprve vyhledávač a teď i Android

  • Evropská komise začala před šesti lety vyšetřovat vyhledávač Googlu
  • Aniž by skončilo jedno vyšetřování, začíná další
  • Opravdu je ale spotřebitel v ohrožení? Nevybral si už dávno vítěze?

Když začala Evropská komise v roce 2010 vyšetřovat Google, zdali nezneužívá postavení svého vyhledávače na trhu k nekalé hře, asi jen málokdo tušil, že i o dalších šest let později nebudou mít v Bruselu na stole jasné výsledky. Zatímco se u kormidla vystřídaly dva týmy nejvyšších unijních úředníků a podobná vyšetřování uzavřela jak americká federální obchodní komise FTC, tak doslova před pár dny i kanadský regulační úřad, Evropa ostudně přešlapuje na místě.

Šest let! A ten vykřičník na konci je zcela na místě, poněvadž ve světě internetových technologií se jedná o neskutečně dlouhé období. Stačí si jen uvědomit, kolik nových webových trendů se od té doby objevilo, kolik z nich zase zapadlo a jak se proměnil i samotný Google.

Vyhledávač byl jen první terč

Aby toho nebylo málo, mnozí posledních několik let varovali Google, že vyhledávačem to teprve začíná a obě strany nejspíše zabřednou do mnohem hlubších sporů, které vyplní celé toto desetiletí. Po vyhledávači tedy přichází vyšetřování Androidu.

I v tomto případě se však ukazuje, jak je celý proces žalostně pomalý. Když jsme totiž zachytili čerstvou zprávičku o tom, co vlastně Evropské komisi na Androidu vadí, byl to opravdu silný závan déjà vu – vždyť to samé unijní instituce prohlásila již loni na jaře. Letos na podzim se pak rozhodli podívat na zoubek Androidu i v zámoří. Nechme se překvapit, která z institucí rozhodne rychleji. Skoro bych si i vsadil na USA a to nejen kvůli původu Androidu.

Komisaři si dali za úkol zjistit, jestli internetová jednička nekřiví rovný trh tím, že údajně skrze své přísné smlouvy nutí a prý i finančně pobízí výrobce k tomu, aby byly na jejich telefonech v přednostních pozicích služby Googlu a to opět hlavně jeho vyhledávač a prohlížeč Chrome. Trošku to připomíná starší vyšetřování Intelu, který si před lety odnesl z Bruselu jednu z nejvyšších pokut v historii za to, že podporoval ty výrobce počítačů, kteří použili jeho procesory a tiše ignorovali nabídky AMD.

Evropská komise nakonec ve středu vydala tiskovou zprávu (v češtině zde) se třemi klíčovými námitkami, okolo kterých se bude točit celé vyšetřování.

 

Co vadí Evropské komisi?

V dnes zaslaném prohlášení o námitkách Komise uvádí, že společnost Google porušila antimonopolní pravidla EU tím, že:

  • jako podmínku pro udělení licence k některým proprietárním aplikacím Google od výrobců požaduje, aby do přístrojů předinstalovávali vyhledávač Google Search a prohlížeč Google Chrome a aby nastavovali Google Search jako výchozí vyhledávač,
  • výrobcům brání v tom, aby prodávali chytré mobilní přístroje, jež využívají konkurenční operační systémy na základě otevřeného zdrojového kódu Androidu,
  • finančně motivuje výrobce a operátory mobilních sítí za podmínky, že budou do svých přístrojů výhradně předinstalovávat vyhledávač Google Search.
 

Podle předběžného stanoviska Komise toto chování v konečném důsledku poškozuje spotřebitele, protože ti nemají tak širokou možnost volby, jakou by mohli mít, a potlačuje inovace. Takto černé na bílém a v kontextu spravedlivého trhu to zní docela logicky, nicméně jelikož dnes v kapse nosí telefon s Androidem drtivá většina obyvatel Evropské unie, potenciální poškození spotřebitele můžeme posoudit my všichni.

Koupili byste si Android bez Googlu?

Petr Koubský si například na ČT24 položil otázku, jestli chování Googlu skutečně poškozuje spotřebitele, poněvadž ti samotní z Googlu udělali to, čím je. Zároveň lze předpokládat, že i telefony s Androidem kupují právě proto, co nabízejí.

Ostatně opravdu byste si koupili telefon s Androidem, na kterém by byl namísto výchozího a logicky očekávatelného vyhledávače Google třeba Bing? Já jakožto potenciální český zákazník bych si připadal poškozen přesně v tomto případě, protože bych nedostal na daném trhu ten objektivně lepší produkt. A jestli je na českém trhu lepší Google, nebo Bing, asi není sporu.

Jenže co ty další námitky? Opravdu Google formou agresivních smluv tlačí na výrobce? Těžko říci, obsah podobných ujednání neznáme, když mi však domů dorazil televizor Sony se systémem Android TV, jediný předinstalovaný webový prohlížeč nebyl kupodivu ten od Googlu, ale byla to norská Opera. Nicméně pokud bych si mohl sám vybrat, zvolím raději Chrome, který už jen kvůli jeho tržnímu podílu očekávám na jakémkoliv zařízením se systémem od Googlu. Podstatné je to, že mohu z Play Storu či externího APK balíčku kdykoliv doinstalovat jakoukoliv alternativu.

Google: Android je open-source. Výrobci si s ním mohou dělat, co chtějí

Google na námitky Evropské komise v týdnu samozřejmě zareagoval a publikoval rozsáhlý příspěvek na svém evropském blogu. Kent Walker, viceprezident pro právní otázky, v něm mimo jiné sepsal odpovědi do několika bodů:

  • Naše partnerské dohody jsou dobrovolné. Každý výrobce si může stáhnout zdrojové kódy AOSP (Android Open Source Project), postavit si vlastní verzi operačního systému a prodávat ji na telefonech podobně jako třeba Amazon.
     
  • Součástí partnerských dohod je i certifikace, v rámci které zkoumáme, jestli jsou jejich výrobky kompatibilní a poběží na nich aplikace z Play Storu.
     
  • Výrobci při splnění podmínek mohou na své výrobky předinstalovat naše aplikace (Play Store aj.) a stejně tak libovolné další. Ostatně již dnes mnoho výrobců předinstalovává třeba aplikaci Facebooku.
     
  • Android je sice zdarma, ale jeho vývoj stojí peníze, které musíme vydělat skrze naše aplikace a služby (Google Play).
     
  • Každý majitel telefonu si může nainstalovat libovolné programy dle svého výběru včetně těch, které přímo konkurují těm našim. Ostatně z Play Storu bylo již staženo na 50 miliard aplikací.

Hlavně žádný další ballot screen prosím!

Ať už nový spor na mobilním poli dopadne jakkoliv, nelze než doufat, že neskončí stejně bizarně jako například ten, který před lety odstartovala norská Opera a na jehož základě jsme pak museli při instalaci Windows klikat na otravný ballot screen s výběrem výchozího webového prohlížeče.

V takovém případě by byl evropský spotřebitel nejen poškozen, ale i právem naprosto rozladěn.

Diskuze (29) Další článek: Týden Živě (živě): Jak jsme měsíc hackovali počítače, mobily a Wi-Fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,