Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Několik vybraných šťastlivců bude mít od zítřka mnohem rychlejší Firefox

Zítra bychom se měli dočkat vydání finální verze Firefoxu 67, která by měla několika málo šťastlivcům ve výchozím stavu aktivovat novou vykreslovací technologii WebRender.

WebRender je pokročilý vykreslovač webových stránek akcelerovaný grafickou kartou a napsaný na zelené louce v jazyku Rust. Měl by se vystarat o plynulé vykreslování webové stránky při 60 fps.

2e68de25-8ced-4b46-b42c-da13d23a665b
Takhle Mozilla před lety popisovala WebRender jako klíčovou část „motoru“ Firefoxu zítřka

Mozilla se s technologií pochlubila už v roce 2017 v souvislosti s vydáním rychlejšího Firefoxu s kódovým označením Quantum, tehdy však ještě nebyl hotový.

To se pomaličku mění, zítra by se jej totiž měl dočkat asi 5 % šťastlivců, jejichž počítač splňuje hromadu podmínek; především:

  • Musí to být stolní PC (bez baterie)
  • Musí mít výkonnou grafiku Nvidia

Bez toho se WebRender sám nespustí, i když by jej mělo být možné vynutit pomocí přepnutí parametru gfx.webrender.all na true v pokročilé konfiguraci na lokální adrese about:config.

b363a69d-0c5b-4cfb-85f7-8f33c387d1e2
Fanoušci Firefoxu s notebookem si na výchozí a dobře odladěnou podporu WebRenderu musí ještě počkat

Opatrnosti Mozilly při velmi pomalém rozšiřování podpory nové technologie se nemůžeme divit. Někteří dokonce na Redditu Mozillu kritizují, že je příliš rychlá a vývoj by měl před masovým nasazením ještě pokračovat. Omezení na velké počítače bez baterie se totiž jistě týká vyšší spotřeby elektrické energie. Jiní zase poukazují na to, že aktivní WebRender si řekne o více paměti RAM. 

Jak se WebRender chová na grafických čipech od Nvidie, AMD a Intelu, se můžete podívat na speciální stránce WebRender dashboards pro každou z platforem.

Diskuze (61) Další článek: Blokáda bílkoviny stárnutí omladila mozky myší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,