Koronavirus | Roboti | COVID-19

Nejznámější humanoidní robot Pepper se naučil novou funkci. Vynadá vám, když sundáte roušku

Pravděpodobně nejznámější robot na celém světě, Pepper od japonské společnosti SoftBank Robotics, pomůže bojovat s pandemií koronaviru. Výrobci pro něj vytvořili bezplatnou aktualizaci, díky které se z Peppera stane hlídač nošení roušek. Jakmile robot zpozoruje, že ji nemáte, nenápadně vás upozorní, ať ji nasadíte. A naopak pokud ji budete mít, zdvořile poděkuje. 

Aktualizaci vytvořila evropská divize SoftBank Robotics a využít ji může prakticky kdokoliv, kdo Peppera vlastní. Robotovi se od svého vzniku dostalo poměrně širokého využití, na různých místech po celém kontinentu jej můžete najít jako pomocníka se zákaznickou podporou, na řadě nádraží slouží jako informační kiosek apod. Dokonce jednoho vlastní i Letiště Václava Havla v Praze.

Obvykle jsou to uzavřené prostory, kde ještě stále platí povinnost nošení roušek. Využít proto Peppera jako zdravotního hlídače se přímo nabízí. Robot dokáže díky technologii na rozpoznávání obrazu a senzorům umístěném na jeho těle analyzovat až pět tváří najednou a zhodnotit, zda má osoba nasazenou roušku nebo ne. 

Tváře se ukážou tabletu, kterým je Pepper vybavený. Lidé s rouškou se objeví v zeleném kolečku a robot jim poděkuje, že jsou vzorní a chrání sebe i své okolí. Lidé bez roušky dostanou červené kolečko a mírné napomenutí, ať si tvář zakryjí. 

Softbank Robotics Europe slibuje, že žádná data Pepper neuchovává a dokáže si poradit i s divokými rouškami plnými obrázků. Na konci každého dne robot odešle analýzu, jaké procento lidí s rouškami viděl a kolik bez - informace, která může podnikům pomoci při tvorbě dalších koronaopatření. 

Diskuze (2) Další článek: Nejúspornější procesory Zen od AMD mají 6W TDP a zamíří do velmi levných notebooků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,