Web | Ankety | Křišťálová lupa

Nejzajímavější české internetové projekty roku 2016: Křišťálovou Lupu letos ovládl Avast a DVTV

V 11. ročníku ankety Křišťálová Lupa - Cena českého internetu, ve které se každoročně hlasuje o nejzajímavější internetové projekty v Česku, jasně vyčnívaly dva: internetová televize DVTV a koupě AVG konkurenční společností Avast. Cenu si odneslo i Živě.cz.

Anketa je rozdělena na patnáct kategorií, z čehož devět určuje odborná porota složená z významných osobností podnikatelského, mediálního a internetového světa. V šesti kategoriích pak o vítězi rozhoduje hlasování veřejnosti.

Projekt roku a osobnost roku

Hlavní cenou je Projekt roku. Jeho určení je v rukou odborné poroty a nemusí se jednat čistě o webovou službu, ale cokoli, co nějak ovlivnilo český internet a IT trh. Dokazuje to i letošní vítěz, projektem roku se totiž stala akvizice Avastu a AVG.

Projekt roku

1. Avast a koupě AVG
2. Kiwi.com
3. Rohlik.cz

Druhou nejsledovanější cenou je Osobnost roku. Také o ni rozhoduje odborná porota a také do ní se promítla letošní obří akvizice Avastu. Ocenění si totiž odnesla dvojice, která Avast založila.

Osobnost roku

1. Eduard Kučera a Pavel Baudiš
2. Jakub Havrlant
3. Janek Rubeš

Avast zabodoval i v kategorii Globální projekty českých tvůrců, která určuje nejzajímavější české projekty s vlivem na glibální internetové a IT dění. V této kategorii to bylo hodně těsné, odborná porota dala stejný počet hlasů hned třem projektům za vítězem.

Globální projekty českých tvůrců

1. Avast.com
2. – 4. Brand Embassy
2. – 4. Prague Guide (Stream.cz)
2. – 4. Parfums.cz /Notino

Veřejnost si oblíbila DVTV

V kategoriích, ve kterých o vítězi rozhoduje veřejnost, už je to přehlídka praktických webových služeb a oblíbených internetových stránek. Sdružující cenou napříč kategoriemi je zde Cena popularity. Tu letos vyhrála DVTV, videoprojekt Martina Veselovského a Daniely Drtinové.

Cena Popularity

1. DVTV
2. Mapy.cz nové služby
3. Stream.cz

Je zajímavé, že DVTV zasáhlo i do pořadí žebříčku zpravodajských internetových projektů. Ačkoli nabízí spíše publicistický obsah než zpravodajství, přesah do zpravodajského žánru lze videím v rámci DVTV mnohdy přiřknout a aktuální obliba nového projektu zajistila, že si vydobyl první pozici právě i mezi zpravodajskými weby.

Zpravodajství

1. DVTV
2. iDnes.cz
3. Novinky.cz​

Vedle zpravodajských webů se tradičně hlasuje také o nejzajímavějším specializovaném, respektive zájmovém webu, daného roku. Konkurence byla letos silná, proto nás obzvlášť těší, že na vítězné pozici této kategorie je Živě.cz.

Zájmové weby

1. Živě.cz
2. Technet.cz
3. Edna​

Křišťálová Lupa ale myslí na ocenění ještě menších zájmových projektů, za kterými stojí jen jediný člověk. Kategorie One (wo)man show oceňuje právě takové nadšence, kteří i v jednom dokážou vytvářet zajímavý internetový projekt. Vítěz asi nikoho nepřekvapí.

One (wo)man show

1. Jiří Král
2. Databázeknih.cz
3. Krkavčí matka​

Praktické služby a e-shopy

Internet ale nepředstavují zdaleka jen obsahové weby, ale také různé služby a pochopitelně i internetové obchody. I na to anketa myslí a nechává veřejnost rozhodnout o nejoblíbenějším místě pro řešení internetových nákupů a nejoblíbenějším internetovém nástroji.

Nástroje a služby

1. Mapy
2. ČSFD.cz
3. Úschovna.cz​

V kategorii internetového obchodování přitom nefigurují jen samotné e-shopy, ale i služby s nakupováním úzce spjaté. Není proto divu, že první pozici obsadil oblíbený srovnávač cen.

Internetové obchodování

1. Heureka.cz
2. Alza.cz
3. Slevomat.cz​

Inspirace pro ostatní

Kromě hlavních cen vyhlašuje odborná porota i ceny za inovativní přístup k tvorbě internetového obsahu, byznys modelu či marketingu. Trojice těchto kategorií je každoročně nejpestřejší přehlídkou novinek na českém internetu a má posloužit jako inspirace.

E-commerce inspirace

1. Zonky.cz
2. Do Do
3. LidskáSíla.cz

Marketingová inspirace

1. 1. liga ePojisteni.cz
2. Digitální garáž
3. Engage 2016

Obsahová inspirace

1. Ministerstvo kultury na Twitteru
2. HlidaciPes.org
3. MladýPodnikatel.cz

Napříč inspiračními kategoriemi se pak hledá projekt, který nejlépe spojuje více inovativních přístupů v jednom. Takto komplexní Inspirací roku je web LidskaSila.cz.

Odborná porota dále hledá i nejzajímavější nové veřejně prospěšné služby. Celkem očekávaně zvítězila služba pro monitoring zveřejňovaných smluv uzavíraných státními institucemi.

Veřejně prospěšná služba

1. Hlídač smluv
2. Záchranka
3. Mapa samosprávy

Byla udělena i Zvláštní cena serveru Lupa.cz za prosazování a popularizaci open dat ve veřejné správě, kterou získala trojice Jakub Mráček, Michal Kubáň a Benedikt Kotmel.

Anticena

Ačkoli jsou v hledáčku především ty projekty, které se povedly, speciální cena se uděluje i těm, které jsou naopak ostudou. Vyhlášení tzv. Anticeny má za cíl upozornit na takové projekty. Vítězem je zařazení opatření pro filtrování internetového obsahu do hazardního zákona.

Anticena

1. Cenzura internetu v hazardním zákoně
2. Vysoké ceny mobilního internetu
3. Neexistující Národní plán rozvoje NGA

Podrobné výsledky a další informace najdete na webu ankety.

Váš názor Další článek: Jak se vyhnout slepým uličkám při startu IT developmentu v MS Azure

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,