Nejzábavnější periferie pod stromeček

O vánocích člověk často sleví ze svých zásad a rád si trošku zahřeší. A to nejen nabíráním kilogramů pojídáním vánočního cukroví. Zkrátka povolí a svým ratolestem, nebo sám sobě, koupí nějakou nepotřebnou drobnost. Typickým zástupcem z kategorie neužitečných, ale velmi zábavných předmětů, je herní ovladač. V dnešním tipu na dárek si o nich povíme něco víc a představíme si ideální kandidáty pod stromeček.
Kapitoly článku

Podíváme-li se na tradiční herní ovladače, dá se říct, že si nejvíce zábavy asi užijete právě s volanty se zpětnou odezvou. Sortiment, kvalita i cenové rozpětí volantů je ideálně odstupňované, takže záleží jen na tom, kolik jste ochotní do dárku investovat.

Bezkonkurenční nabídkou, ať už se to týká kvality provedení, počtu ovládacích prvků, ale bohužel s ohledem na vlastnosti i exkluzivní cenou, je sada Logitech G25 Racing Wheel. Kombinace broušeného kovu, ručně šité kůže a plastů dává volantu punc unikátnosti. Mezi ostatními volanty ale vyniká i dalšími vlastnostmi.


Logitech G25 Racing Wheel

Velmi zřídka vídanou vlastností je možnost otáčet volantem o 900° namísto obvyklých 240°. Oddělená řadící páka s šesti rychlostními stupni a zpátečkou se neliší od těch automobilových. Samozřejmě je možnost přepnout na sekvenční řazení a řadit jen pohybem dopředu a dozadu. Také pedály se tato sada od ostatních liší. Kromě tradičního plynu a brzdy má totiž i spojku.

 
 

Dohromady dostanete nejreálnější sadu, která své konkurenty převyšuje nejméně o dvě třídy. Pokud nejste při výběru dárku limitováni nedostatkem financí, veřte, že za své peníze dostanete jeden z mála herních ovladačů, který dokáže v člověku vyvolat abstinenční příznaky. Prodává se v ceně kolem 6 800 korun.


Logitech Momo Racing

Logitech G25 je nástupcem jiného, staršího a taktéž ve srovnání s klasickými plasťáky luxusního Logitechu Momo Racing. Ten se s léty prodeje sešplhal z podobných cenových výšin na mnohem přijatelnější cenu. Tento volant je také skvělý díky kvalitní konstrukci a velmi silnému Force Feedbacku. Pogumovaný věnec se velmi dobře drží. Kromě dvojice páček pod volantem najdete po pravé straně i zřídka vídanou řadící páku – obojí pro sekvenční řazení. Ta jde dokonce přehodit i na levou stranu. Výrobce nešetřil ani na pedálech, na které se vejde celá noha a nebudou vám při razantním prošlápnutí plynu či brzdy ujíždět.

 

Na rozdíl od předchozí G25 lze volantem otáčet jen o 240°. U rychlejších her to nevadí, na počítači je plných 900° stejně s výjimkou nejrealističtějších simulátorů nepoužitelných. Celý rozsah 900° člověk v tom „frmolu“ v akčněji laděných hrách zkrátka neutočí. U věrnějších her to snižuje celkový dojem a pocit z reálnosti ovládání. Budete-li si ho chtít pořídit, připravte si 3 800 korun.


Logitech Driving Force Pro

Dalším vánočním tipem je levnější volant, kupodivu taktéž od Logitechu. Ten hrál jednu dobu prim hlavně kvůli rozsahu otáčení. Díky tomu, že jím lze točit podobně jako u G25 o celých 900°, byl číslo jedna u hráčů realistických simulátorů. Logitech Driving Force Pro je určený pro Sony Playstation. Kupodivu, bez problémů funguje i na PC, stačí jen stáhnout a nainstalovat ovladače. Díky svému původu na Playstationu má tento volant spoustu tlačítek. Pedály jsou podobně jako na dražším volantu Momo pouze dva, a jsou dostatečně dlouhé na to, aby vám neujížděly pod nohama. Jeho cena se pohybuje kolem 2 700 korun s daní.

 
 


Logitech Formula Force EX

Z těch levnějších volantů lze doporučit dalšího nástupce staršího úspěšného modelu. Je jím Logitech Formula Force EX. Od staršího Logitechu Formula Force GP se liší hlavně jiným věncem volantu. Dostal totiž taktéž playstationový s gamepadovým ovladačem a tlačítky. Také úhel otáčení je obvyklých 240°. Bohužel po svém předchůdci zdědil o něco kratší pedály, pro něž je nejlepší vymyslet nějaké ukotvení či prodloužení základny, jinak vás asi občas budou zlobit. Velmi příznivá je s ohledem na kvalitu cena, která se pohybuje pod dvěma tisíci korun.

 
 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,