AMD | Superpočítače

Nejvýkonnější evropský superpočítač bude Archer 2. Dostane procesory Epyc od AMD

Britská vláda nedávno schválila stavbu nového superpočítače Archer 2, který svým výkonem zastíní vše, co se nyní na starém kontinentu nachází. Kontrakt byl přidělen společnosti Cray, kterou před několika měsíci koupila společnost HP.

Ohledně procesorů padla volba na nejnovější serverové 64jádrové procesory Epyc Rome od AMD. Ty využívají nejnovější architekturu Zen 2 a také nejnovější výrobní 7nm proces u TSMC. Parametry tohoto superpočítače budou následující:

  • Výkon 28 PFLOPS
  • 5848 uzlů, každý se dvěma 64jádrovými procesory AMD Rome
  • 748 544 procesorových jader a 1,57 PB operační paměti
  • Vodní chlazení skrze 23 systémech Shasta Mountain
  • Připojení 100 Gb/s od Cray Slingshot

Superpočítač bude sloužit na univerzitě v Edinburghu a podle plánu by měl být spuštěn v květnu 2020. Vůči aktuálnímu systému Archer nabídne 11× vyšší výkon a stane se nejvýkonnějším superpočítačem na světě spoléhajícím se pouze na procesorový výkon. V celkovém žebříčku, který zohledňuje i výkon z výpočetních grafických karet, bude novinka na 5. místě.

AMD se nyní daří nejen na desktopovém trhu, ale i na serverovém. Aktuálně je ve vývoji i nový nejvýkonnější superpočítač Frontier, který by měl být dokončen v roce 2021 a rovněž bude stavět na procesorech AMD Epyc. AMD věří, že počítač dosáhne na výkon přesahující 1,5 exaFLOPS. 

Diskuze (8) Další článek: Kalkulačka ve Windows 10 dostala aktualizaci. Přibudou jí dvě nová tlačítka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,