Hardware | Software | Internet | Web

Největší události roku 2017: Posledních dvanáct měsíců v kostce

  • Bitcoin trhal všechny rekordy
  • Autonomní technologie a A.I. nastupují
  • WannaCry ničil počítače po celém světě

A máme tu zase konec roku! Než se však ponoříte do gauče a na Playstationu nebo Xboxu spustíte svůj oblíbený simulátor pojídání chlebíčků, je tu tradiční souhrn událostí posledních dvanácti měsíců.

Občas se potýkáme s představou, že se toho vlastně poslední dobou moc neděje. Náš souhrn vás přesvědčí, že tomu tak není – klame nás pouze naše nedokonalá krátkodobá paměť. Dost ale omáčky, jdeme na to!

Leden

Jen co jsme se 3. ledna probrali z novoroční kocoviny, bez nadsázky nás šokoval bitcoin, jehož kurz k dolaru po třech letech relativního klidu vystřelil nad magickou hladinu 1 000 USD! Kéž bychom tehdy tušili, že to je pouhý začátek celoroční jízdy a v prosinci bude bitcoin natolik přehřátý, že se bude krátce obchodovat dokonce za cenu okolo 20 000 USD. Rok 2017 bez nadsázky patřil kryptoměnám, které se opět dostaly na titulní stránky masmédií.

207965577
Vývoj kurzu BTC k USD v letošním roce byl naprosto bezprecedentní

V lednu se toho ale samozřejmě stalo mnohem více. Česká republika se opět dozvěděla o tom, že existuje jakési Brno, tamní zastupitelé se totiž začali vážně bavit o hypotetické výstavbě hyperloopu. Namísto futuristické ultrasonické dopravy však v následujících měsících zkolabovala ta dvoustopá, a Brno tak konečně dohnalo Prahu.

Mark Zuckerberg oznámil, že se opravdu nechce stát prezidentem USA, Austrálie a Francie zveřejnily, že zvažují nahradit pasy biometrickými skeny, no a Opera zase představila futuristické uživatelské rozhraní prohlížeče zítřka Neon.

Ovšem pozor, velké věci se děly i na českém ministerstvu financi. V platnost totiž vstoupil kontroverzní anti-hazardní státní blacklist a tedy i cenzura. Na první záznam jsme si však museli počkat ještě několik dlouhých měsíců.

Diskuze (7) Další článek: 10 sci-fi filmů, které musíte vidět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,