Největší sbírka rýže na světě má zajištěné trvalé financování

The International Rice Research Institute (IRRI), který na Filipínách spravuje sbírku vzorků více než 135 000 různých druhů rýže, před několika dny získal významné finanční prostředky. Konkrétně se jedná o pravidelný roční příspěvek ve výši 1,4 milionu dolarů.

Tato částka je podle dostupných informací zcela dostačující na to, aby genová banka IRRI mohla fungovat „navždy“.

Inkriminované zařízení je provozováno ze stejných důvodů jako tzv. Global Seed Vault, o němž jsme již psali. Vzorky jsou zde tedy uchovávány jednak pro případ nějaké apokalypsy a jednak pro vědecké účely.

A kdo přesně oněch 1,4 milionů dolarů ročně bude dodávat? Organizace Crop Trust, která se zaměřuje na podporu globálního zabezpečení potravin a rozmanitosti plodin. K podepsání dohody, která by se měla obnovovat každých pět let, dojde zítra – tedy na Světový den výživy – na Fifth International Rice Congress v Singapuru.

„Poskytování trvalého financování nejdůležitějším sbírkám plodin na světě je jádrem mise Crop Trust,“ komentovala to výkonná ředitelka jmenované organizace Marie Haga.

„Dnešní oznámení validuje 20 let práce a 50 let přemýšlení o tom, jak může mezinárodní společenství chránit plodiny používané pro stravování a zemědělství,“ dodala.

Váš názor Další článek: Až budou auta řídit sama, změní se provoz na křižovatkách. Ford ukázal, jak děsivě se auta budou míjet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,