Microsoft | Outlook | Outlook.com | E-mail

Největší proměna Outlooku za dlouhá léta. Takhle bude nový pošťák vypadat

  • Outlook postavený na webovém základě už podporuje osobní účty Microsoft.
  • Testování se tak rozšiřuje na jednotlivce, program má však k dokončení stále daleko.
  • Za pár týdnů bude sjednoceným pošťákem nahrazena také Pošta.

Před několika měsíci se konečně na světlo světa prodral Outlook předělaný od základu v tom smyslu, že s původním Outlookem pro Windows má společné skoro jen to jméno. Klasický těžkotonážní kolos s kořeny v 90. letech nahrazuje pošťák z webu. Teď už si ho kromě firem vyzkouší také domácnosti.

Pořád jedná o nekompletní betaverzi. Poštovní klient s přibaleným kalendářem a správcem kontaktů už ale nepodporuje jen firemní účty u Microsoftu, ale také osobní účty Outlook.com. Podpora se tudíž vztahuje i na účty založené v někdejší éře Hotmailu nebo Windows Live.

Při premiéře testovací verze v květnu jsme od výrobce obdrželi dlouhý seznam důležitých až klíčových funkcí, které zatím chybí. Ty zásadní vesměs i po pár měsících vývoje nadále chybí, zejména hovořím o režimu offline a o podpoře více účtů a účtů ve službách jako Gmail, které nepatří Microsoftu.

Nové funkce v Outlooku

Kromě podpory služby Outlook.com vítá poštovní klient tyto přírůstky:

  • Rychlé kroky. Jedná se o sled dílčích činností, které si nastavíte a které bude pošťák sám vykonávat, čímž se provoz zautomatizuje a vy si ušetříte čas i námahu.
  • Dynamická šířka sloupce v kalendáři. Sloupce si manuálně zvětšíte či zmenšíte podle potřeby.
  • Zjednodušený pás karet. Microsoft už nabídku zredukoval v klasickém Outlooku dříve, jenže teď je pás karet ještě hubenější, což plyne z toho, že jde o aplikaci založenou na jednodušším webovém poštovním klientu.
  • Tipy. Pošták vám napoví, co je nového a jaká funkce by se vám mohla hodit.

Plánované funkce a nahrazení Pošty

O tom, co Microsoft plánuje, jsme aspoň z části už slyšeli dřív. Aktuálně chce dokončit a v nadcházejících měsících uvolnit tyto funkce:

  • podpora více účtů,
  • podpora e-mailových služeb třetích stran,
  • širší možnosti přizpůsobení,
  • podpora režimu offline,
  • prohledávání složek,
  • podpora webových doplňků,
  • importování událostí v souborovém formátu ICS.

Podle Microsoftu bude za pár týdnů zahájeno testování nového pošťáka v programu Windows Insider, kde zastoupí dosavadní Poštu a Kalendář. I v těchto aplikacích proto očekávejte zjevení přepínače pro vyzkoušení nového programu. Není ovšem jasné, jak se bude lišit bezplatný pošťák od placeného Outlooku.

novy outlook vsichni test (14).png

Oba budou vycházet ze stejného webového základu, takže vizuálně by měly být prakticky shodné. Placený program by z logiky věci měl nabídnout funkce navíc, momentálně se ovšem zdá, že mají Redmondští po zjednodušení „velkého“ Outlooku omezený prostor.

Možná půjdou cestou jako na Androidu, kde lze Outlook používat i bezplatně. V tom případě se vám ale v doručené poště zobrazí reklamy. Budeme se muset nechat překvapit a zdá se, že už nebudeme čekat dlouho.

Jak se zapojit do testování?

Testovací verze předělaného Outlooku je nabízena v programu Office Insider. Stačí, abyste se připojili k jednomu ze zkušebních kanálů, tj. Beta nebo Aktuální kanál (náhled). Počítejte s tím, že programu chybí některé důležité funkce a může být zatížený více chybami než stabilní vydání. Pokud se riziku vystavit nechcete, raději si počkejte, až Microsoft poštovní klient dodělá.

Po připojení k testovacímu programu budete muset Office téměř jistě aktualizovat. Následně byste v Outlooku pod pravým horním rohem okna měli vidět přepínat Vyzkoušet New Outlook. Pokud se neobjevuje, zkuste aplikaci zrestartovat. Může se stát, že si ale budete muset počkat, Microsoft k testování nepouští automaticky všechny najednou.

Mezi novým a původním Outlookem se můžete přepínat bez ztráty dat, takže kdyby vám novinka nesedla, s minimálním úsilím se vrátíte zpátky. Nový Outlook vyžaduje aspoň Windows 10 ve verzi 1809, internetové připojení a pracovní, školní či osobní účet Microsoft. K dispozici je v Office od verze 2209 (build 15629.20058).

novy outlook vsichni test (15).png

Zdroje: blog Office Insider

Diskuze (51) Další článek: Doom se dá hrát už i v Poznámkovém bloku. Monstra z písmen a čísel ovšem uvidíte špatně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,