Největší encyklopedie světa slaví 10. výročí

Už deset let můžeme čerpat vědomosti z Wikipedie, nejrozsáhlejší encyklopedie, která je průběžně tvořena miliony dobrovolníků z celého světa.

Wikipedie byla oficiálně spuštěna 15. ledna 2001 a k příležitosti kulatého výročí by bylo vhodné připomenout několik zajímavých momentů z vývoje největší internetové aplikace pro sdílení vědomostí.

Čerpala z předchůdců

Mnoho lidí má zažito, že byla Wikipedie prvním webem, který přinesl možnost kompletní uživatelské tvorby společného obsahu. Společně s rostoucím významen Wikipedie se zažíval pojem „wiki“ označující podobně fungující weby. Původ principu editovatelného webu však sahá až do roku 1995, kdy vznikly stránky WikiWikiWeb pro výměnu znalostí mezi programátory.

Autobus Wiki Wiki
Wiki Wiki je havajský název autobusů, které vozí pasažéry mezi terminály na mezinárodním letišti v Honolulu (zdroj: Wikipedia)

„Wiki“ pochází z havajštiny a znamená „rychlý“. Programátor Ward Cunningham si jej pro svůj web vypůjčil z názvu autobusů v Honolulu a od té doby je „wiki“ používáno obecně pro typ webů umožňujících uživatelskou editaci obsahu a určených pro sdílení vědomostí.

Nejprve anglická, ale mutace rychle přibývaly

Wikipedie původně vznikla jako doplněk k online encyklopedii Nupedia, jejíž volně šiřitelný obsah tvořili výhradně odborníci, a která si kladla za cíl vybudování konkurence pro profesionální tištěné encyklopedie. Založil ji Jimmy Wales; stejný Jimmy Wales, který se o necelý rok později zasloužil o spuštění Wikipedie. Nupedia fungovala od března 2000 do září 2003, ale už začátkem roku 2001 se začal psát její zánik.

Možnost vkládat a upravovat články přilákala k Wikipedii mnoho nadšenců, kteří ji ve spolupráci s dohlížejícími editory brzy naplnili takřka profesionálním obsahem. K dnešnímu dni encyklopedie obsahuje zhruba 17 milionů článků ve více než 250 světových jazycích. Nejvíce jich je pochopitelně na anglické mutaci webu, a to přes tři a půl milionu. Následuje německá a francouzská verze shodně s milionem článků.

Počet článků
Počet článků neustále roste a Wikipedie potvrzuje, že je největší světovou databází lidských vědomostí

Česká mutace Wikipedie vznikla 3. května 2002, ale původní články se bohužel nedochovaly – při převodu na nový systém MediaWiki byly odstraněny. První dochovanou editací tak je Hlavní strana ze 14. listopadu 2002. Její založení má pravděpodobně na svědomí první správce české mutace, prodavač elektronických součástek z Brna, Miroslav Malovec. Česká Wikipedie dnes obsahuje na 180 tisíc článků a o pořádek se stará 28 správců. Počtem článků spadá na 17. příčku celosvětového žebříčku.

Kvalita článků postupně rostla a s přibývajícím počtem správců ubývalo výskytů škodolibého mazání nebo nesmyslných úprav záznamů. Wikipedie se snaží kvalitu i množství článků podporovat také různými soutěžemi, mezi které patří například právě probíhající Ceny za rozvoj české Wikipedie. Až do 31. března letošního roku můžete pomoci vlastním vylepšením některého z článků a zároveň si tak zasoutěžit o netbook, produkty Microsoftu, dárkové poukázky nebo další ceny.

Peníze z nebe nepadají

Raketový vzestup obliby Wikipedie znamenal vysoké nároky na financování. Software MediaWiki, na kterém je encyklopedie provozována, je sice zdarma šířen pod GNU GPL, ale serverové clustery, jejich administrace a internetová konektivita tvoří u takto rozsáhlých projektů nemalé náklady – jedná se přeci o osmý nejnavštěvovanější web světa. Projekt má na starosti nezisková organizace Wikimedia Foundation, která se stará také o shánění finančních prostředků. A jde na to po svém.

Wikipedie neobsahuje žádné reklamy a peníze získává pouze prostřednictvím dobrovolných příspěvků či grantů. Čas od času se tak na titulní straně objevuje zatím vždy vyslyšená prosba zakladatele o příspěvek na další chod. Zadavatelé reklam by mohli svou mocí ovlivňovat obsah článků, což je pro encyklopedii nepřípustné. Platí jednoduchá pravidla, podle kterých má Wikipedie sdružovat nezaujatá a ověřitelná fakta, vyvarovat se vlastních názorů apod.

Wikipedia.jpg
Ani jedna reklama. Takových webů s atraktivním obsahem dnes už moc nenajdete.

Nadace Wikimedia Foundation zastřešuje i další projekty a mezi nejznámější patří Wikimedia Commons. Jedná se o databázi volně šiřitelných multimediálních souborů, kterých si v současné době můžete stáhnout přes osm milionů.

Oprávněný důvod slavit

Na celém světě jsou pořádány bujaré oslavy vkročení do druhé dekády života internetového projektu, který zásadně zjednodušil přístup k informacím a stále plní cíl, který si na začátku stanovil. Na speciální stránce k 10. výročí Wikipedie je udržován seznam stovek oslav, kterých se klidně můžete zúčastnit i vy.

Byl to velký risk Jimmyho Walese a lidí kolem něj, ale podařilo se jim dokázat, že i neorganizovaná skupina miliónů lidí dokáže stvořit impozantní dílo pouze na základě nadšení a zájmu o vědomosti.

Diskuze (19) Další článek: IBM se Samsungem hledají nové materiály pro 1x nm technologii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,