Největší akvizice v U.S. high-tech sektoru

JDS Uniphase kupuje svého současného konkurenta Spectra Diode Laboratories (SDL) za 41 miliard amerických dolarů.
JDS Uniphase kupuje svého současného konkurenta Spectra Diode Laboratories (SDL) za 41 miliard amerických dolarů.

JDS Uniphase navrhuje a vyrábí komponenty pro optické sítě. V současné době zaměstnává více než 17 000 pracovníků. Jeho čtvrtletní prodeje činily 395 milionu dolarů, tržní kapitalizace pak 86,5 miliard dolarů (podle kurzu 116 3/16 dolaru za akcii). Naproti tomu kalifornský konkurent SDL disponuje těmito údaji: 1700 zaměstnanců, prodeje 72 milionu dolarů za kvartál a tržní kapitalizace 22,5 miliard dolarů (podle kurzu 295 5/16 dolaru za akcii). Kdo je kdo, je tedy jasné.

Nutno předeslat, že JDS Uniphase není na poli fúzí žádným nováčkem. Od roku 1995 koupil celkem 17 společností. Za zmínku stojí E-Tek Dynamics – byl koupen za 20,4 miliard dolarů minulý měsíc. Ale to je již minulost.

K zbrusu nové transakci dojde výměnou akcií, přičemž akcionáři SDL obdrží 3,8 akcie JDS Uniphase za jednu svou. Jinými slovy tato nabídka je velmi pozitivní pro akcionáře SDL, neboť představuje 50 % bonus (při výše zmíněných uzavíracích kurzech) nad současnou tržní cenou. Pravděpodobně lze očekávat vzestup u akcií SDL, zatímco u JDS Uniphase přiměřenou korekci, tak aby došlo k vyrovnání směnného poměru 3,8:1.

A co by mělo spojení přinést?

Například zrychlení vývojového stádia u vysoce výkonných optických sítí, které dovolí rychlejší přenos dat po Internetu, jak shodně hlásají obě společnosti.

Navíc pro výrobní kapicity JDS Uniphase, které v poslední době nebyly schopny držet dostatečně rychlý krok s poptávkou po svých produktech, to přinese tolik potřebné zvýšení.

Samozřejmostí by měly být údaje o růstu tržeb, zisku (v tomto případě spíše o snížení ztráty) , které předčí všechny odhady z Wall Street.

Na druhou stranu však někteří analytici upozorňují na přílišnou až dominantní sílu JDS Uniphase proti společnostem, jako jsou Nortel Networks, Corning, Alcatel nebo Lucent.

Pokud však vše půjde podle plánu, pak bude fúze dončena ještě tento rok.

Váš názor Další článek: Tři malá zařízení od AOL – dostanou se někdy k nám?

Témata článku: , , , , , , , ,