Bill Gates | Očkování | COVID-19

Nejsme připraveni na další pandemii, varuje Bill Gates. V Africe je příliš málo očkovaných

  • Bill Gates přichází s dalším varováním
  • Svět podle něj není připraven na další pandemii
  • Zlobí ho také nepoměr očkování v bohatých a chudých zemích

Zatímco civilizovaný svět se pomalu ale jistě připravuje na posilovací dávky vakcíny, v Africe jsou naočkované jen 4 % obyvatel. Právě tato nerovnost přiměla Billa Gatese k prohlášení, že svět není připraven na další pandemii, uvádí deník The Wall Street Journal. Nerovnost v očkování mezi zeměmi s vysokými a nízkými příjmy označuje za „hlubokou morální nehoráznost“.

Gates se vyjádřil poté, co Nadace Billa a Melindy Gatesových, jíž spolupředsedá, zveřejnila svou výroční zprávu. Ta sleduje ukazatele v různých oblastech, jako je zdraví, vzdělání a prosperita, s cílem realizovat udržitelný rozvoj na celém světě. V posledních dvou letech se zpráva zabývala také dopadem pandemie onemocnění covid-19.

Vakcíny potřebujeme do 100 dní!

Zatímco v americkém státě Kalifornie bylo podáno 42 milionů dávek vakcíny proti koronaviru, na celém africkém kontinentě to bylo 48 milionů dávek. Počet obyvatel Afriky je přitom více než třicetkrát vyšší než počet obyvatel Kalifornie, přesto byl v polovině roku 2021 počet dávek srovnatelný.

S odkazem na obrovské rozdíly v dokončeném očkování Gates uvedl, že pokud chceme být připraveni na další pandemii, budeme potřebovat továrny, které dokážou vyrobit novou vakcínu za 100 dní a následně budou během dalších 100 dní schopné vyrobit dostatek dávek pro celý svět.

Vyzval představitele států, aby více investovali do systémů zdravotní péče, a vyzdvihl tři hlavní pilíře v boji proti covidu-19. Gates zdůrazňuje nutnost testování, aby byli včas odhaleni nakažení. Dalším důležitým bodem je důkladná a rychlá analýza viru s cílem identifikace mutací. Třetím bodem je rychlý vývoj a výroba vakcín.

Zpráva uvádí, že nástroje k ukončení pandemie jsou podobné jako v boji proti jiným infekčním nemocem, jako je malárie a dětská obrna: „rozsáhlé testování, a pokud je to možné, rychlá a účinná léčba a život zachraňující imunizace.“

Další aspekty pandemie

Zpráva také upozorňuje na nerovnosti v prosperitě, vzdělání a zaměstnanosti, jež byly zaznamenány po celém světě. Tvrdí, že pandemie postihla ženy a děti v nepoměrně větší míře než muže. Podle odhadů se očekává, že zatímco muži po celém světě se vrátí do svých původních zaměstnání, více než 13 milionů žen, které byly v roce 2019 zaměstnané, se do práce nevrátí.

Ani pro děti to nevypadá dobře. Proočkovanost dětí proti přenosným nemocem, jako je záškrt, tetanus a černý kašel, klesla na úroveň, jaká byla naposledy zaznamenána v roce 2005. V loňském roce vynechalo očkování 30 milionů dětí a je pravděpodobné, že už to nedoženou, uvádí zpráva.

Abychom byli lépe připraveni na příští pandemii, bude nezbytné investovat do programů pro ženy a děti a do dlouhodobých programů, které pomohou posílit komunity. Velmi důležité bude též zlepšení systémů zdravotní péče a financování výzkumu vakcín.

Zpráva Nadace Billa a Melindy Gatesových je již pátou svého druhu, jenž vyzývá ke zvýšení investic do výzkumu a vývoje a jako příklad pandemické připravenosti uvádí Indii, která po desetiletí investuje do infrastruktury pro výrobu zdravotnických prostředků, díky čemuž se téměř dvě třetiny všech vakcín prodaných na světě vyrábějí právě zde.

Diskuze (49) Další článek: Co vy na to? Aplikace z Androidu ve Windows budou užitečné, tady jsou konkrétní příklady

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,