Nejrychlejší ve své třídě - IBM Deskstar 120GXP

Když Jirka Kwolek v polovině prosince testoval disky se 7200 otáčkami za minutu, dopadl v nich zástupce IBM, řada 60GXP, velmi dobře. Již tehdy však bylo známé, že IBM brzy uvede zcela novou řadu - Deskstar 120GXP. Dokáže IBM zopakovat obrovský úspěch disků řady 75GXP, které svým výkonem doslova převálcovaly konkurenci nebo se jedná o něco zcela průměrného? Vyzkoušeli jsme model s gigantickou kapacitou 120GB.
Kapitoly článku
 

Dávno neplatí, že největší dojem na člověka zkoumajícího "uživatelskou" rychlost počítače udělá procesor. Omyl! V poslední době se čím dál tím více přesvědčujeme, že to nejdůležitější je pevný disk. Ti z vás, kteří měli možnost vyzkoušet si rozdíl mezi starými disky a novou generací počínaje Deskstarem 75GXP mi jistě dají za pravdu.

Deskstar 120GXP - rychleji a levněji


Favorit dnešního závodu a vlajková loď IBM -  Deskstar 120GXP

Když mělo IBM takový úspěch v testech s řadou 60GXP, proč nyní uvádí na trh řadu novou? Odpověď je vcelku jednoduchá - cena. Je pravdou, že ačkoliv se IBM v minulém roce stále ještě dařilo vyhrávat benchmarky, zdaleka to již nebyl takový náskok jako před dvěma lety v případě řady 75GXP. Ostatní výrobci, především Seagate a Maxtor byli schopni nabídnout velmi zajímavá řešení v podobě tišších (v případě Barracudy IV bychom mohli říct téměř neslyšitelných) disků se solidním výkonem... ten byl dokonce v některých případech lepší než v případě IBM. A hlavně - protože ostatní výrobci přešli na vyšší hustotu záznamu, byli schopni nabídnou vyšší kapacity za nižší ceny. Standardem se stala kapacita 40GB na plotnu. Řada 60GXP naproti tomu dosahuje kapacity "pouze" 20GB.

Proč je tento údaj tak důležitý? Ovlivňuje totiž mnoho vlastností disku. Jednak je zde již zmíněná cena. Čím více ploten je potřeba, tím je také potřeba více čtecích / zapisovacích hlav, jsou potřeba silnější motory na roztáčení ploten, jakož i na přesouvání hlav. Druhým faktorem je maximální kapacita. Dnes populární disky s kapacitou 40GB stojí méně než 5 tisíc Kč s DPH, kde se vydělává, jsou velké kapacity kolem 80GB a výše. Protože ale IBM po negativních ohlasech na spolehlivost pětiplotnového modelu řady 75GXP (ten, narozdíl od nižších kapacit, používá plotny skleněné) bylo nuceno omezit počet ploten na rozumnou úroveň - v tomto případě tři - byla výsledná maximální kapacita jen 60GB. Totiž třetí, velmi významný faktor, je technická složitost. Čím více ploten, tím se disk více zahřívá a tím jsou nároky na spolehlivost vyšší. To je také důvod, proč především disky nejvyšších kapacit stejných modelových řad mají větší poruchovost.

Co je uvnitř (a na povrchu)

Z hlediska vizuálního se toho příliš nezměnilo.

Vršek vypadá naprosto stejně jako v případě 75GXP a 60GXP. Všimněte si otvoru pro vyrovnávání tlaku (označuje jej bílá šipka v černém poli).

Bohužel, zespodu opět žádná změna. IBM je jedním z mála disků, které mají takto odhalenou elektroniku. To sice umožňuje její lepší chlazení, zároveň to ale disk činí velmi zranitelným při přepravě a montáži. Stačí kousek čehokoliv vodivého (drátek, šroub) a disk se odporoučí do věčných lovišť.

Mnohem zajímavější než pohled zvenčí je pohled na technické parametry:

IBM Deskstar 120GXP

rozhraní

UDMA Mode 5 (ATA-100)

buffer

1863 kByte

rychlost rotace ploten ot./min.

7200

kapacita plotny

40GB

počet ploten

3/2/1

počet hlav

6/4/2

průměrná přístupová doba

8,5ms

přístupová doba ze stopy na stopu

1,2ms

přístupová doba v celém rozsahu plotny

15ms

vnitřní rychlost přenosu

592 Mbit/s

Špičková spotřeba

27,7W

Operační teplota

5 až 55 ºC

Maximální nárazový šok (za chodu)

55G

Maximální nárazový šok (v klidu)

400G (dvě plotny),
350G (tři plotny)

Od minula se IBM výrazně polepšilo především v hustotě záznamu - nový disk využívá již 40GB plotny (maximální kapacita je nyní úctyhodných 120GB) - a dále také v rychlosti. Vnitřní rychlost přenosu je téměř o dvacet procent vyšší oproti 60GXP a, jak dále uvidíte, je to znát.

Pojďme se nyní podívat na testy...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,