Technologie | Internet | Poskytovatelé internetu

Nejrychlejší sítě na světě? Film přes ně nestáhnete, létají jimi totiž burzovní transakce

  • V nejrychlejších sítích světa nejde o gigabity za sekundu
  • Platí se zde naopak za latenci
  • Slouží superrychlým burzovním transakcím

Co je to opravdu rychlá internetová přípojka? Většina čtenářů si jistě pomyslí že ta, která jim domu přivede data rychlostí 1 Gb/s, next-gen burzovní makléři, kteří se specializují na velmi rychlé transakce, se ale nejspíše jen ušklíbnou a pomyslí si cosi o žalostně pomalém křemíku.

Představte si, že jste právě takový makléř – nebo spíše softwarový operátor, nákupy a prodeje totiž neprovádíte vy, ale plně automatizované programy, které neustále sledují nabídku a poptávku a podle toho do systému vysílají objednávky.

Pro makléřské roboty je i pouhá milisekunda celá věčnost

Obchodní strategií v tomto případě nejsou obrovské transakce, ale mikrotransakce, ohromné množství mikrotransakcí, které reagují na jemné kurzové pohyby. Samy o sobě jsou nicotné, díky jejich množství ale dokážou nové generaci digitálních makléřů vydělat pořádný balík peněz.

2d320852-7d9c-4225-8be7-653c0dc73f4f
Klasický síťový ping, který měří odezvu serveru. Data dorazila do cíle, vrátila se odpověď a program změřil, jak dlouho celé kolečko trvalo. Pro rychlé burzovní transakce je však potřeba mnohem rychlejší odezva.

Aby to však fungovalo, jde doslova o každou milisekundu, neboť výhodnost transakce je v tomto případě pomíjivá a za okamžik už nemusí platit. Aby komunikace probíhala co nejrychleji, musí být tedy mezi oběma body co nejmenší vzdálenost. Kilometr optického kabelu totiž zvýší prodlevu o několik drahocenných mikrosekund.

9 milisekund

A tak se už před lety na scéně objevili trošku jiní internetoví operátoři, než na které jsme zvyklí. Jejich cílem není to, aby vám nabídli univerzální internetovou přípojku, ale co nejrychlejší spojení k datacentru konkrétní burzy. A namísto páteřních internetových linek, které často kopírují železnici a spojují po cestě města, budují vlastní podzemní optické linky, které se oba body pokoušejí propojit geograficky co nejkratší trasou.

40dda6ee-a936-44b1-8dbd-e65628e600f7
Burzy nejsou jen v New Yorku, ale i v Chicagu. Obchodníci tedy potřebuji vědět, co se děje na obou místech s co možná nejkratší prodlevou. (Mapový podklad: Mapy.cz)

Když v roce 2012 společnost McKay Brothers tímto způsobem začala propojovat burzy v New Yorku a Chicagu, zkrátila dobu transakce (objednávka a potvrzení) zhruba z 15 milisekund na 9 milisekund. Při běžném používání internetu byste takový rozdíl pochopitelně neměli šanci rozpoznat, v případě automatizovaných burzovních transakcí se však jednalo o ohromnou konkurenční výhodu oproti ostatním. Program mohl jednoduše vykonat transakci rychleji než ostatní hráči této bláznivé hry, a tedy i za nejvýhodnějších podmínek.

Kdo je nejblíž, má nejdelší kabel

Bizarnost tohoto světa, kde jde opravdu o každou mikrosekundu, dokresluje i organizace některých burzovních peeringových center, které propojují operátory jako McKay Brothers a další se samotnou burzou, třeba NYSE. Jejich servery nelze jen tak zapojit do rackové skříně, protože mašina operátora, která by byla nejblíže, by měla opět časovou výhodu, signál k ní totiž letí nejrychleji. Aby tedy měli všichni stejné výchozí podmínky, je teoretická rychlost komunikace uměle srovnána délkou kabeláže. Ti, kteří jsou nejblíže, mají prostě nejdelší kabel.

Optika dlouhé roky sloužila jako standardní datový nosič, dnes však nestačí ani kabel a v honbě za co nejkratší latencí operátoři nabízejí mikrovlnné spoje. Má to své opodstatnění, rádiový signál se totiž za ideálních podmínek šíří mnohem rychleji než světelný paprsek uvnitř skla.

Tarif může stát i čtvrt milionu dolarů

Společnost McKay se tak na svém webu chlubí vskutku netradičními grafy, na kterých demonstruje, jak díky mikrovlnným spojům a pečlivě naplánované síti vysílačů, které téměř dokonale kopírují nejkratší možnou vzdálenost mezi dvěma body na Zemi, stáhla během čtyř let latenci z 8,720 ms na 8,020 ms!

cc8f0874-f368-41a2-8a9f-a80adec03e4b
Zatímco běžní internetoví operátoři se chlubí především množstvím dat přesunutých za sekundu, operátoři jako McKay Brothers dosaženou latencí

Ano, skutečně, toto nepatrné 700us zrychlení vyjadřuje ve světě superrychlých burzovních transakcí to samé, jako byste doma přešli z pomalého ADSL na optiku. Těch pár set mikrosekund totiž v důsledku makléřům vydělá tisíce dolarů, a proto jsou za takové datové linky ochotní platit i nemalé peníze. Magazín Wired před lety odhadl koncovou cenu mikrovlnného spoje mezi chicagskou a newyorskou burzou od operátora Tradeworx na úctyhodných 250 tisíc dolarů ročně. A to za to, že stáhl latenci na 8,5 ms.

Krátké vlny přes Altantik

Mnohdy ale nestačí ani mikrovlny. Platí to zejména o dálkových spojích přes Atlantik. Pokud potřebuje makléřský software v USA koordinovat nákupy třeba s londýnskou burzou, latence kvůli obrovské vzdálenosti roste v optickém kabelu do závratných výšin a mikrovlny použít nelze, protože by kvůli nízkému dosahu bylo potřeba postavit síť obrovského množství vysílacích bójek, které by si data navzájem předávaly. Jen tato režie by přitom latenci opět navýšila na úroveň srovnatelnou s podmořskými kabely.

a127471f-54fe-4412-9e51-ce00baa13524
Superrychlá síť pro burzovní transakce, proti které je internet hlemýžď

A tak, jak píše magazín IEEE Spectrum, nyní někteří operátoři testují přenos transakcí pomocí zdánlivě archaického krátkovlnného vysílání – využívají tedy stejné médium a principy jako i radioamatéři, ovšem s tím rozdílem, že pomocí rozměrných antén a SDR (softwarově-definované rádio) přijímačů/vysílačů přenášejí digitální data o transakcích mezi Londýnem a USA s latencí, které nemůže kvůli zákonům fyziky konkurovat seberychlejší současná páteřní linka globálního internetu.

Od prvních kabelů k podmořské optice Marea

Specializované optické a rádiové sítě pro burzovní transakce jsou nicméně pouze vrcholem ledovce. Veškeré ostatní procesy i nadále spoléhají na klasický internet. I proto Ameriku a Evropu propojují stále modernější podmořské páteřní linky. Jedním z těch nejnovějších je Marea, která propojuje Virginii a Španělsko.

Diskuze (16) Další článek: Místo touchpadu dotykový displej: Asus ukázal nový notebook Zenbook Pro 15

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,