Procesory | Windows 10 | Aktualizace

Nejnovější kumulativní aktualizace Windows 10 způsobuje zvýšené zatěžování procesoru

Kumulativní aktualizace KB451294, kterou Microsoft uvolnil minulý týden, způsobuje zvýšené zatížení procesoru. Konkrétně se potíže týkají procesu SearchUI.exe, který je součástí hlasové asistentky Cortana.

Aktualizace opravuje poškozený Windows Sandbox, problém s černou obrazovkou při připojení ke vzdálené ploše a několik dalších chyb. Na zvýšené zatížení procesoru procesem SearchUI.exe začali uživatelé poukazovat na sociálních sítích a na diskuzním serveru Reddit. Následně o problému informoval server WinBuzzer.

Problematická aktualizace

Po instalaci balíčku záplat KB4512941, vydaného v pátek 30. srpna, zaznamenali někteří uživatelé zpomalenou odezvu systému. Když pátrali po příčinách, zjistili, že proces SearchUI.exe využívá 30 až 40 %, v krajních případech dokonce 90 % výkonu procesoru a zabírá kolem 200 MB operační paměti.

Paradoxní na celé situaci je fakt, že stejné potíže hlásili uživatelé, kteří jsou zapojeni do testovacího programu Windows Insider, týden před vydáním záplaty! Microsoft však na informace poskytnuté přes Feedback Hub nebral ohled a následně pustil aktualizaci do světa.

Jak se zbavit problémů?

Pokud se po instalaci aktualizací potýkáte s výše uvedeným problémem, je nejrychlejší a nejspolehlivější cestou odinstalace opravného balíčku. Tu můžete provést tak, že v Nastavení v sekci Aktualizace a zabezpečení klepnete na tlačítko Zobrazit historii aktualizací. Poté otevřete odkaz Odinstalovat aktualizace, najdete balíček s číslem KB451294 a dvakrát na něj poklepete.

Další cesta vede přes registry, kde ve větvi Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search odstraníte klíč BingSearchEnabled s hodnotou Reg: 0. Tento klíč brání vyhledávací nabídce v odesílání lokálních vyhledávacích dotazů do Bingu.

Microsoft v tuto chvíli hraje mrtvého brouka a poté, co ignoroval hlášení od testujících uživatelů, zatím nevzal na vědomí ani problémy, které aktualizace způsobila po vydání. Na oficiální stránce se tak můžete dočíst pouze to, že „Společnost Microsoft si není vědoma žádných problémů s touto aktualizací.“

Diskuze (47) Další článek: Škoda se pustila do sdílení elektrických skútrů. Po Praze jich začalo jezdit 50

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,