Nejlepší virtuální tiskárna pro Windows

Malá utilita, která umožní tvorbu PDF dokumentu z prakticky jakéhokoli souboru a formátu. To je virtuální tiskárna. Která je ale pro potřeby běžného či náročného uživatele ta nejlepší?

Přestože celá řada kancelářských aplikací zvládá ukládání vlastních dokumentů do formátu PDF, stále jsou programy či soubory, z nichž to není přímo možné udělat. Z toho důvodu vznikl fenomén tzv. virtuálních tiskáren. Jedná se o program, který je přítomný mezi nainstalovanými tiskárnami tak, že posláním libovolného dokumentu k němu dojde k vytvoření PDF.

Programy pro virtuální tiskárny jsou zpravidla miniaturní nástroje zvládající základní funkce a nastavení výstupu. Příliš se tak od sebe neliší. Z toho důvodu jsme požádali na fóru čtenáře Živě.cz, aby doporučili ostatním tu nejlepší aplikaci a navíc vysvětlili důvod, v čem překonává své jinak vyrovnané konkurenty.

PDFCreator

Jedním z nejpopulárnějších a na fóru nejčastěji doporučovaných programů pro tvorbu PDF z pozice virtuální tiskárny je notoricky známý PDFCreator. Nabízí samozřejmě vytvoření PDF dokumentu z jakéhokoli souboru, který je možné vytisknout. Navíc v něm lze více souborů spojit do jednoho PDF a to ještě ochránit 128 bitovým šifrováním a heslem. Výhodou je samozřejmě česká lokalizace a bezplatnost.

pdfcreator.png

Čtenář s přezdívkou Buffalo007 používá PDFCreator již léta proto, že s ním může pracovat jak laik, tak i zkušenější uživatel, který pozdrží dokument ve frontě či jej spojí s jinými soubory. Peta809 dodává, že je v programu možné si vybrat z několika formátů i kvalit výstupu.

Bullzip Free PDF Printer

Druhým velice často zmiňovaným programem v diskuzi je Free PDF Printer od Bullzip.com. Také tento program je jednoduchý, snadno ovladatelný a bezplatný i pro komerční využití, ale do maximálního počtu 10 uživatelů, pak je třeba jej zaplatit. Nabízí rovněž ochranu heslem, nastavení kvality výstupu, vkládání vodoznaku a export do několika dalších grafických formátů včetně BMP, JPG, PCX, PNG, TIFF a dalších a českou lokalizaci.

bullzip-pdf-printer.png

Diskutující s přezdívkou Honza350 vyzdvihuje Bullzip oproti PDFCreatoru s tím, že prvně jmenovaný má podle něj lepší vykreslování, což lze poznat např. při exportu grafiky z AutoCADu. Čtenář tick zase Bullzip upřednostňuje proto, že se připojuje přes Citrix a skrze Bullzip může tisknout na lokální stanici, tedy ne na serveru jako u konkurence.

Stáhnout Bullzip PDF Printer (4,5 MB)

PDF24 Creator

Další bezplatná virtuální tiskárna, která si za poslední dva roky dokázala získat dlouhý zástup fanoušků. Program nabízí klasické výstupy (včetně grafických formátů), ochranu heslem, podpis, vkládání vodoznaku. Randomofamber vychvaluje českou lokalizaci a schopnost snímat obrazovku. Audis vyzdvihuje poměr jednoduchého ovládání a dostatku pokročilých funkcí, používání profilů nastavení, slučování dokumentů a hromadný tisk.

pdf24Creator.png

Stáhnout PDF24 Creator (9,8 MB)

Software602 Print2PDF

Výkonný serverový nástroj pro automatizovaný převod libovolného typu dokumentu do formátu PDF nebo ISO standardu PDF/A pro dlouhodobou archivaci elektronických dokumentů. Poskytuje profesionální konverzi na klientech v síti, ze sledovaných složek, emailů či pomocí webové služby se zjednodušenou centrální instalací.

602software.png

Program používá Kaja_82, kterému se líbí možnosti nastavení typu vynechání stránky, slučování dokumentů, vkládání elektronického podpisu a časového razítka, ale stejně mu přijde ještě lehce nedotažený. Mungo zase zmiňuje, že výsledné PDF dokumenty bývají i při nejmenším rozlišení a kvalitě zbytečně nabobtnalé. Zabírají vždy více místa jak ty vytvoření PDFCreatorem.

pdfFactory

Také tento program vytváří virtuální tiskárny a nabízí českou lokalizaci. Zvládá slučování dokumentů, rychlé náhledy, šifrování, vkládání písem, odstraňování stránek a dobrou koordinaci při práci v serverovém prostředí. Právě na firmy s více stanicemi se pdfFactory zaměřuje, čemuž odpovídá nutnost platit za licenci. V nabídce je také pokročilá verze Pro, která navíc zvládá vytváření formulářů, hlaviček, patiček, vodoznaků atd.

pdffactory.png

Za nejlepší program jej označil cz-eilonwy. Tomu se líbí hlavně náhledy a možnost přímého tisku do reálné tiskárny. Již zmíněný čtenář audis pdfFactory zkoušel a považuje jej za jednoduchý na obsluhu s dostatkem pokročilých funkcí. Jako nevýhodu ale vnímá placenou licenci.

Stáhnout pdfFactory (3,7 MB)

PrimoPDF

Tento program pro virtuální tiskárnu je určen nenáročným uživatelům, kteří nevyžadují pokročilé funkce a jde jim primárně o rychlost, jednoduchost a bezplatnost. Nastavit si v něm můžete kvalitu výstupu, zabezpečení heslem a pak už jen tisknout. Používá jej janac.marek, kterému vyhovuje jednoduchost a především bezplatnost. Dříve jej také využíval diskutující s přezdívkou ijs.

primo.png

Diskuze (20) Další článek: Týden Živě 162: Když nateče do počítače voda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,