Nejlepší softwarový firewall podle čtenářů Živě.cz

Firewall představuje pevnou obrannou hráz proti vnějším útočníkům, kteří se snaží proniknout do zákoutí vašeho počítače. Zabraňte jim v tom pomocí pokročilých obránců.

Firewall, stejně jako ostatní prvky počítačové bezpečnosti, bývají často diskutovaným tématem mezi odbornou i laickou veřejností. Nejinak je tomu i na fóru Živě.cz, odkud jsme pro vás vybrali hlavní doporučované softwarové firewally. Nebyla to jednoduchá činnost, protože co uživatel, to jiný názor jak na výběr konkrétního produktu, tak na samotné používání softwarových firewallů vůbec.

Řada čtenářů Živě.cz rovněž často argumentovala tím směrem, že pro většinu obyčejných uživatelů je zcela vyhovující používat nativní firewall v nových Windows 7, který poskytuje výborný stupeň ochrany i spoustu možností nastavení, přestože pro méně zkušené jedince může jeho ovládání představovat tvrdší oříšek. Pokud vám ovšem z různých důvodů integrovaný firewall nevyhovuje, můžete vyzkoušet některý z níže nabízených produktů.

Comodo Firewall

Velmi oceňovaný firewall od Comoda byl nejčastějším tipem čtenářů pro ideální firewall. Poskytuje ochranu před útoky z internetu, nabízí kontrolu nad všemi připojeními a činní tak v zcela jednoduchém a uživatelsky přívětivém prostředí. Obsahuje rovněž funkci Default Deny Protection (DDP), která pracuje se seznamem známých malware a zamezí jim přístup skrze firewall. Zajímavým bonusem je pak napojení na uživatelskou skupinu, u níž uživatel zjistí, jestli se v případě konkrétního připojení ostatní rozhodli jej zakázat.

comodo.png

Comodo Firewall si pochvaluje např. diskutující Sam Fisher, který jej charakterizuje jako jednoduchý a přehledný s možností spouštět aplikace v Sandboxu a hlavně zadarmo. Další možností, kromě nainstalování Comodo Firewallu, je sáhnout po kompletním balíku Comodo Internet Security, který rovněž naleznete na stránkách GigaMania.cz. Právě této kombinaci s antivirem neodolal čtenář Substance242, který tak veškerou komunikaci kontroluje jedním produktem.

stáhnout program Comodo Firewall 5.3.44816.1227 (34 MB)


Sunbelt Personal Firewall

Sunbelt Personal Firewall (Kerio) je pokračovatel jednoho z nejoblíbenějších firewallů pro operační systémy Windows Kerio. Můžete jej mít jako freeware s osekanými funkcemi, nebo si můžete zaplatit full verzi. Předností plné verze je především vzdálená správa, zaheslování nastavení či blokování skriptů. Freeware verze však umí vše potřebné pro ochranu počítače a filtrování dat. Navíc všechny funkce budete mít k dispozici po dobu celých 30 dnů.

sunbelt.jpg

Sunbelt do značné míry žije ze své bohaté a slavné historie a tradice. Tu popisuje čtenář s přezdívkou Nargon, který vyzdvihuje především dobrou konfigurovatelnost a užitečné rozdělení na důvěryhodné a nedůvěryhodné sítě s možností povolovat či zakazovat komunikaci pro každou zónu zvlášť.

stáhnout program Sunbelt Personal Firewall 4.6 (5,7 MB)


Jetico Personal Firewall

Osobní Firewall od známé společnosti Jetico, která se specializuje na počítačovou bezpečnost. U tohoto produktu si na své přijde většina uživatelů, protože začátečníkům nabízí pomocnou ruku při definici pravidel, zkušeným poskytuje podrobné možnosti nastavení. Jetico obsahuje monitorování aplikací i probíhajících síťových packetů. Méně zkušení si mohou vybrat z nabídky několika předdefinovaných bezpečnostních pravidel.

jetico.png

Jetico Personal Firewall preferuje čtenář pepak, který vidí jeho výjimečnost především v možnosti vytvářet pravidla jako hierarchii, čímž se podle něj zvyšuje přehlednost.

stáhnout program Jetico Personal Firewall 2.1.0.8 (3,5 MB)


Online Armor

Osobní firewall pro domácí počítače. Kromě standardních funkcí firewallu nabízí i pravidelné aktualizace, webový štít, ochranu proti shození, detekci keyloggerů i obranu proti červům. Při spokojenosti s programem či touze po více funkcích je možné zakoupit pokročilejší verzi Premium či nejvyspělejší ++, která v sobě obsahuje i povedený antivirus.

onlinearmor.png

Na Online Armor přešel z Comodo Firewallu uživatel JanPoko, který nebyl spokojen s jeho vývojem. S Online Armorem již nyní spokojen je. Jako freewarový nástroj jej doporučuje i shadowland.

stáhnout program Online Armor 5.0 (21 MB)


ZoneAlarm Free

Známý firewall zdarma, který krom klasických dovedností nabízí možnost nastavit úroveň zabezpečení zvlášť pro zónu internetu a důvěryhodnou zónu (např. vnitřní síť). ZoneAlarm dále nabízí nastavení firewallu pro každý program požadující připojení zvlášť. Přesně si tak vyberete, jaké spojení má být povoleno pro kterou položku. Ještě se můžete o všem informovat z dostupných logů a pro více funkcí je třeba zakoupit pokročilejší placenou verzi. I tak jej ale doporučuje např. čtenář petr.svijany.

zonealarm.png

stáhnout program ZoneAlarm Free 9.2.105.000 (45 MB)


Outpost Firewall Pro

Propracovaný firewall s pěkným uživatelským rozhraním, širokými možnostmi nastavení, antispywarovou ochranou a automatickou detekcí aktualizací. Patřičné vyladění pro konkrétní počítač a potřeby uživatele by nemělo dělat problémy ani méně pokročilým. Outpost Firewall Pro doporučuje jako dobrou volbu z placených firewallů např. uživatel s přezdívkou omualo.

outpost.png

stáhnout program Outpost Firewall Pro 7.5.1 (31 MB)


Diskuze (36) Další článek: Týden Živě: Tajná smlouva ACTA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,