Nejlepší software roku 2007

V hardwaru bylo letos jasno, novinek byla spousta a stály zato. V softwaru však byl výběr desítky nejvýznamnějších počinů roku 2007 trochu problematický.

Zatímco loňský rok patřil jednoznačně Windows Vista a sadě Office 2007, byl letos výběr o poznání chudší. Nějaké nové verze či zcela nové aplikace se sice objevily, nicméně žádnou z nich nelze označit ani trochu jako revoluční, mimořádnou, neobvyklou či jinak nadprůměrně přínosnou.

Zatímco v minulém roce bylo třeba finální výběr programů zužovat, abychom se vešli do deseti, letosjsme se rozhodli zkrátit žebříček na pouhých devět příček, protože jsme jednoduše nedokázali najít desátý program dost významný na to, aby si umístění v seznamu software roku 2007 zasloužil.

Nakonec jsme seznam doplnili, rozhodli jsme se však nestanovovat v něm tentokrát pořadí. Nemáme totiž pocit, že by námi zvolené pořadí bylo jednoznačné a obhajitelné. Absolutní pořadí v tomto článku tedy nereflektuje naši představu o nejlepším softwaru tohoto roku; uvažujme o tomto výběru jako o desítce toho nejlepšího, nikoli jako o první až desáté nejlepší aplikaci roku 2007.

Sada Windows Live

Windows Live není jen sada desktopových aplikací, ale celá platforma služeb, která silně spoléhá i na svou online část. Celému balíku jsme v druhé polovině listopadu věnovali největší seriál článků za poslední dva roky. Dokončení a uvolnění řady Windows Live aplikací byl jednou z nejvýznamějších událostí právě končícího roku.

Mezi desktopovými aplikacemi nelze přehlédnout výborný komunikační klient Windows Live Messenger, jakož ani jednoduchý e-mailový klient a vážnou konkurenci Mozilla Thunderbirdu Windows Live Mail. O prohlížení, třídění i mírně pokročilé úpravy obrázků se postará Windows Live Fotogalerie, která bez problémů svede to, co mnozí placení konkurenti. Nabídku uzavírá užitečný blogovací nástroj Windows Live Writer. To vše je provázáno s online službami jako jsou Windows Live Hotmail, Spaces, Spaces Události a řada dalších.

Žijeme s Windows Live (Vlastimil Waic, 19. 11. 2007)
Komunikace má jméno Windows Live (Vlastimil Waic, 20. 11. 2007)
Najděte si vlastní prostor aneb blogerem za pár minut (Barbora Zychová, 21. 11. 2007)
Populární moucha: informační mišmaš bez programování (Štěpán Bechynský, 22. 11. 2007)
Nejchytřejší pozvánka na párty (Lukáš Křovák, 22. 11. 2007)
Poklad na stříbrném jezeře (Vlastimil Waic, 23. 11. 2007)
Fotogalerie ve Windows: Hledejte pět rozdílů (Vlastimil Waic, 23. 11. 2007)

Vybíráme z článku Žijeme s Windows Live (Vlastimil Waic, 19. 11. 2007)

Dvě svíčky na narozeninovém dortu ještě nestihly ani pohasnout a služby Windows Live jsou stálicí světa internetu. Když je prvního listopadu roku 2005 Bill Gates představil, byla vize Microsoftu zcela odlišná. Mělo jít o online zrcadlo populárních desktopových aplikací stejného výrobce. Čas plynul a zdržení rostla. Nakonec byla v průběhu času představena či přejmenována řada služeb a portfolio značky Windows Live se uspokojivě rozrůstalo. Alternativy desktopových aplikací však rostou až v současnosti a to ještě velmi, velmi pomalu. Rodina Windows Live je i přesto největší nebo alespoň jednou z největších skupin podobných bezplatných služeb, jaké můžeme na současném webu najít.

sshot-2007-11-20-[4].png
Windows Live Mail

Adobe Creative Suite 3

Novou verzi svého klíčového produktu v tomto roce připravila i společnost Adobe. Všechny prázdninové pátky (a dokonce několik navíc) jsme toto léto věnovali recenzím jednotlivých součástí sady Creative Suite s pořadovým číslem tři.

Adobe Photoshop CS3 (Jan Polzer, 6. 7. 2007)
Adobe Illustrator CS3 (Jan Polzer, 13. 7. 2007)
Adobe InDesign CS3: ve znamení evoluce (Dušan Šimonovič 20. 7. 2007)
Adobe Acrobat 8 Professional (Jan Polzer, 27. 7. 2007)
Nový Blesk z CS3 (Jan Polzer, 3. 8. 2007)
Pravá ruka webmasterova: Adobe Dreamweaver CS3 (Vlastimil Waic, 10. 8. 2007)
Adobe CS3: doplňky velkých programů (Jan Polzer, 17. 8. 2007)
Efekty od Adobe pro potěchu oka: AfterEffects CS3 (Michal Hrabí, 24. 8. 2007)
Profesionální střih videa v Adobe Premiere CS3 (Michal Hrabí, 31. 8. 2007)
Z rodiny Adobe: Onlocation CS3 a Encore DVD CS3 (Michal Hrabí, 7. 9. 2007)
Z rodiny Adobe CS3: Ultra a Soundbooth (Michal Hrabí, 14. 9. 2007)

Vybíráme z článku Adobe Photoshop CS3 (Jan Polzer, 6. 7. 2007)

Změn a novinek je v nové verzi Photoshopu celá řada, kromě nových funkcí zde najdete také změny v uživatelském rozhraní programu. Změny to však nejsou radikální, nemusíte se bát, že byste se museli učit novému způsobu myšlení při práci s programem. Drobné změny k lepšímu však určitě uvidíte na první pohled. Plovoucí panely s nástrojovou lištou a dialogy pro vrstvy, histogram, filtry a jiné jsou ukotveny k okrajům okna. Komu nevyhovuje lišta s tlačítky jednotlivých nástrojů umístěnými pod sebou, přepne si jejich rozložení do dvou sloupců.

4.png
Adobe Photoshop CS3

Microsoft Expression Studio

Své chtěl do nástrojů pro design, grafiku a vývoj bohatých online aplikací říci i Microsoft. Svůj balík sestavil z vývojářsky zaměřených nástrojů, které získal většinou koupí menších softwarových firem či jejich produktů a zhruba dvěma roky vlastního vývoje. V sadě tak najdeme rastrově-vektorový grafický editor Expression Design, hybridní editor webových stránek Expression Web, nástroj pro návrh grafických rozhraní aplikací Expression Blend, knihovnu multimédií Expression Media, nástroj pro převod multimediálních formátů Expression Encoder a konečně i vývojové prostředí Visual Studio 2005.

Microsoft Expression Studio: Vyjádřete svou kreativitu (Vlastimil Waic, 12. 11. 2007)
Kaleidoskop pracovních nástrojů: Microsoft Expression (Vlastimil Waic, 16. 11. 2007)

Vybíráme z článku Microsoft Expression Studio: Vyjádřete svou kreativitu (Vlastimil Waic, 12. 11. 2007)

Plná verze Expression Studio je na našem trhu k dostání za cca 18 500 korun. Studentská licence v nedávno spuštěném programu Licence Pro Studenty je za výhodné 3 000. Cena nám nepřipadá vysoká. Speciálně pro zmíněné studenty jde o jedinečnou cestu k získání Visual Studia 2005 Standard, které normálně stojí skoro 10 000, přičemž v nabídce studentských licencí ve zmíněném programu Microsoftu chybí.

MS_ExpressionStudio_Boxshot_3D[1].jpg
Microsoft Expression Studio

Microsoft Visual Studio 2008

Po třech letech od představení poslední verze připravil Microsoft vývojářské prostředí Visual Studio 2008. Ján Hanák se ve svém preview zaměřil na představení nejdůležitějších novinek tohoto velmi používaného profesionálního nástroje.

Vybíráme z článku Visual Studio 2008: Vývojářské nekonečno (Ján Hanák, 19. 10. 2007)

Další skvělou zvěstí je, že nové vývojové prostředí můžeme instalovat „side-by-side“ vedle produktů Visual Studio 2005 a Visual Studio .NET 2003. Mezi instalovanými vývojářskými nástroji nevznikají žádné neblahé interference, což přijde vhod především u projektů, které bude zapotřebí pozvolna migrovat do nového prostředí. Je-li na pracovní stanici přítomno Visual Studio 2005, pak se vás verze 2008 při svém prvním startu automaticky zeptá, zda si přejete přenést nastavení ze staršího softwaru (bohužel, samočinně nelze přenášet uživatelské expanzivní šablony – code snippets – ani doplňky třetích stran). Integrované vývojové prostředí je vyvedeno v elegantním bleděmodrém barevném závoji, jenž má šanci vyniknout obzvláště ve spojení se systémem Windows Vista. Ačkoliv přiznáváme, že vnímání vizuálu IDE je víceméně subjektivní záležitostí, přesto jsme přesvědčeni, že s Vistou září vývojové prostředí kapku pronikavěji než s Windows XP.

obr_01.png
Visual Studio 2008

Microsoft Windows Home Server

S rostoucím počtem počítačů v domácnostech roste i potřeba domácích sítí a pokročilého centrálního úložiště dat. O co by bylo jednodušší sdílet například filmy z nevýkonného stroje vrnícího potichoučku v kumbále, než ze žeroucího herního desktopu v ložnici? I v případě Windows Home Serveru jsme zatím připravili pouze preview, přestože tento software je na světě již několik měsíců. Přestože Microsoft neplánuje jeho dovoz na český trh, v těchto dnech pracujeme na podrobné recenzi.

Vybíráme z článku Takový je Windows Home Server (Vlastimil Waic, 18. 6. 2007)

Přemýšlím-li o nasazení Windows Home Serveru, vyvstávají mi na mysli představy o úsporném počítači někde v komoře (řekněme nějaký energy efficient Athlon, Sempron či obyčejná Via Epia, 1 GB RAM a diskové pole dle potřeby, minimálně dva terabajty), domácí síť vystavěná na gigabitovém ethernetu a už nikdy více zapínání desktopu jen kvůli sledování televize či poslechu hudby na některém z notebooků.

Odpověď na otázku v mezititulku (A jaký tedy je?) však musí nezbytně být rozporuplná. Windows Home Server je dobrý a dobře zpracovaný nápad. Vystaví-li se na něm domácí síť, jistě půjde o velmi funkční a pohodlné řešení, kde oceníme zejména správu sdílených zdrojů, automatické zálohování a vzdálený přístup. Na druhou stranu to není nic, co by se nedalo (snad kromě zálohování v takovéto podobě) pohodlně a zadarmo vyřešit i bez Windows Home Serveru. Kromě toho současná RC1 v žádném případě nepřipomíná software, který by již měl být hotov. S definitivním soudem o kvalitě a použitelnosti Windows Home Serveru musíme počkat na podzim.

sshot-2007-06-18-[15].png
Windows Home Server

Winamp 5.5

Tento rok vydaný novinkový přehrávač Winamp s číslem verze 5.5 by si klidně zasloužil získat do názvu šestku. V pomalém vývoji tohoto programu totži 5.5 přinesla jednu z největších změn posledních několika let. Je jí získání použitelného a přehledného uživatelského rozhraní v podobě nového skinu Bento.

Vybíráme z článku Chystá se nový Winamp 5.5: Co bude jinak? (Vlastimil Waic, 1. 10. 2007)

Další milník ve vývoji přišel ještě v červnu 1997. Tehdy (ve verzi 1.006) získal Winamp (již malými) svou notoricky známou podobu černého okna s LCD fontem, stříbrnými tlačítky a barvami hrajícím ovladačem hlasitosti. Společnost Nullsoft vznikla v lednu 1998 a krátce na to se z Winampu stal desetidolarový shareware. Verze 1.90 z konce března 1998 uměla přehrávat soubory MOD a MP3 a poprvé obsahovala soubor Demo.mp3 s populární hláškou „Winamp, it really whips the llama's ass“. Uzelac poté zaslal Nullsoftu žádost o zastavení porušování jeho práv v souvislosti s nezákonným užitím AMP enginu. Nullsoft se však bránil tvrzením, že AMP již nepoužívá.

sshot-2007-10-01-[4].png
Winamp 5.5

Total Commander 7

Pomalý vývoj není doménou jen Winampu, je vlastní i jiným složitým projektům, mezi něž beze sporu patří i Total Commander. Proto bylo letos na začátku léta velkou slávou uvedení jeho sedmé verze přinášející mj. plnou kompatibilitu s Windows Vista.

Vybíráme z článku Konečně je tady: Total Commander 7 (Vlastimil Waic, Zdeněk Večeřa, 8. 6. 2007)

Funkce pro porovnávání obsahu nově nabízí možnost ignorování častých řádků a opakovaných mezer. Lze i využít editační režim, umožňující kopírování jednotlivých řádků mezi sebou. Vše je doplněno o tlačítko zpět, které zajistí zrušení provedených úprav. Do nastavení přibyla možnost aktivace logování práce se soubory, se kterou budete mít přehled o všech souborech, se kterými bylo pracováno. Uživatelé si nově mohou definovat příkazy a klávesové zkratky pro menu aplikace. Zpřehlednění doznalo i samotné nastavení, které například možnost rychlého hledání nyní nabízí jako samostatnou položku menu.

sshot-2007-06-08-[2].png
Total Commander 7

Apple Mac OS X 10.5 Leopard

Úzká společnost příznivců počítačů firmy Apple letos slavila příchod dlouho očekávané kočky. Maco OS X 10.5 zvaný Leopard se objevil na trhu v druhé polovině roku a přinesl dlouho očekávané a také odkládané inovace. Zdá se také, že (zřejmě ruku v ruce s iPod a iPhone mánií) také dokázal po dlouhé době začít přetahovat uživatele z platformy PC na platformu Apple. Na Živě.cz jsme Leopard netestovali, nahlédněme tedy k našim slovenským kolegům.

Vybíráme z článku Mac OS X Leopard: Funkčnosť a elegancia môžu ísť spolu (Pavol Salgari, Živé.sk, 15. 11. 2007)

Aj po dvoch týždňoch práce so systémom Mac OS X Leopard ostávam pri svojom prvom konštatovaní, že je to veľmi jednoduchý a užívateľsky mimoriadne prívetivý systém. Množstvo drobností od rýchleho prepínania okien prostredníctvom Spaces v spolupráci so skvelou funkciou Exposé, cez veľmi kvalitnú novinku, ktorú prináša nový operačný systém Quick Look, až po veľmi intuitívne klávesové skratky, na ktoré ste ma upozornili v diskusii pod prvým článkom. Platilo tak naozaj aj v skutočnosti, že po väčšine klávesových skratiek nebolo potrebné pátrať, stačilo použiť klávesu CMD (staré klávesnice jablko) a začiatočné písmeno funkcie, ktorú som potreboval.

Kliknite na zväčšenie
Mac OS X 10.5 Leopard

Mozilla Thunderbird 2.0

Na jaře představila Mozilla novou celočíselnou verzi svého poštovního klienta Thunderbird. Ta z hlediska uživatelského přinesla zajména zvýšení komfortu, což Thunderbird velice pozvedlo a učinilo přitažlivým pro osoby hledající bezplatný a šikovný nástroj pro práci s e-maily. V žebříčku softwaru roku 2007 si své místo jistě zaslouží.

Vybíráme z článku Mozilla Thunderbird 2.0: Kvalitní software může být i zadarmo (Vlastimil Waic, Zdeněk Večeřa, 23. 4. 2007)

Došlo k mnohým úpravám podpory rozšíření. Dialog s přehledem instalovaných pluginů doznal drobných úprav, přičemž nejmarkantnější změnou jsou nová tlačítka pro nastavení, odinstalaci a aktivaci / deaktivaci daného rozšíření nacházející se přímo na každé položce (pluginu). Systém rozšíření byl změněn i z technického pohledu. Především je slibováno zvýšené zabezpečení, a také, což ocení především vývojáři, snadnější způsob lokalizace jednotlivých pluginů. Kromě toho přináší nová verze stovky oprav různých chyb a problémů v samotném jádru programu.


Mozilla Thunderbird 2.0

fsc.jpg

Diskuze (61) Další článek: Deset významných HW novinek roku 2007

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,