Nejlepší snímky Street View z ponorky i obřího Airbusu

Google snímá planetu do svého Street View už skoro sedm let. Ty nejzajímavější záběry ale často nejsou z povrchu, ale třeba z interiéru obřího Airbusu A380, vojenské ponorky a CERNu.

Příští jaro to už bude sedm let, co Google fotografuje svět do svých panoramatických snímků Street View. Firma službu představila koncem května roku 2007 a takto o ní tehdy psal Marek Lutonský na Mobilmanii. Jak vidno, Street View tehdy vypadal docela jinak, zobrazoval se totiž v malé bublině přímo nad mapou.

Street View 2007.png Street View 2007.png
Takto vypadal Street View na jaře 2007 – jen pět měst a procházka v bublině

Od automobilu po trekker

Během následujících let Google svou technologii vylepšoval, ze silnic zamířil do pěších zón na svých tříkolkách, stativ s kamerami a lasery později namontoval také na sněžné skútry a nakonec i batohy a dostal tak své fotografy opravdu do všech míst na světě. Ruku v ruce s tím ale pochopitelně sílil i hlas kritiků, kteří se právem ptali, co vše snímací zařízení opravdu zaznamenává a jestli nezasahuje příliš do soukromí nás všech. Pokud se na Street View objeví můj nový dům, není to vábnička pro zloděje?

V mnoha zemích světa tak službu dodnes vyšetřují úřady na ochranu osobních údajů, přičemž tímto byrokratickým kolečkem si prošla i Česká republika, kde nakonec dostal Google zelenou. V sousedním Německu jsou však kvůli starší aféře se záznamem Wi-Fi dat na Google mnohem háklivější, země tedy zůstává až na velká města nepokrytou krajinou.

Automobil.jpg Tříkolka.png Skútr.png Vozík.png Trekker.png
Postupný vývoj snímací techniky: automobil (zpevněné komunikace), tříkolka (pěší zóny), skútr (lyžařská střediska), vozík (muzea) a nejnovější trekker (příroda, pěší zóny, speciální akce). Komerční interiéry se snímají klasickými fotoaparáty.

Inspiruje konkurenci a vsadil na crowd-sourcing

Ať už Street View považujete za přínosnou službu, ve které si můžete prohlédnout prakticky libovolnou turistickou destinaci na světě, nebo předzvěst příchodu Velkého bratra, faktem zůstává, že se jedná o globální fenomén. Google sice není původním autorem této atraktivní snímací metody – v profesionálním mapování se používala už dávno před Street View, nicméně ji výrazně zpopularizoval a přinesl širokým masám a zcela zdarma. Inspiroval Microsoft, který ve svých Bing Maps později nabídl obdobnou službu StreetSide, a nakonec i český Seznam, který si dal za úkol nafotit celou Českou republiku a to ještě detailněji než Google. Služba se bude jmenovat Panorama a snad se jí dočkáme už příští rok.

Street View se nakonec stal i zdrojem zábavy, díky milionům zaznamenaných kilometrů totiž archivuje hromadu humorných, bizarních a přesto každodenních situací. V samostatném článku jsme vybrali 34 těch nejznámějších a také třicítku netradičních záběrů z České republiky.

Technologie panoramatických snímků Googlu se nadále vyvíjí. K posledním zářezům patří interiérové snímky z nejrůznějších podniků, které už najdete i u nás a pro Google je fotí autorizovaní fotografové, a samozřejmě i ten nejpřirozenější krok – plná demokratizace Street View skrze tvorbu sférických panoramatických snímků přímo na zařízení s Androidem, které lze posléze nahrávat do mapové služby. Street View tak dnes může tvořit opravdu každý.

Sphere.png Sphere.png Google Záběry.png Google Záběry.png
Díky komunitě mobilních fotografů má dnes Street View pokrytí i na vrcholu Jizery

Aby nebyly snímky dostupné pouze z map, ale aby je mohl Google také všemožně katalogizovat, zveřejnil letos nový web Google Záběry. Můžete zde vyhledat třeba uživatelské panoramatické snímky z českých měst, najdete zde výběr toho nejlepšího a nakonec nechybí i celé tematické sbírky:

15 nejlepších snímků z jeskyní, letadel i lodí

Jak vypadá Street View venku, dnes ví už asi opravdu každý, ale díky tomu, že Google se svými kamerami zamířil i do útrob budov, pod povrch země a dokonce i do všemožných dopravních prostředků, otevírá se před námi další neprozkoumaný svět.

Po bizarních snímcích ze života a netradičních snímcích z České republiky tak na řadu přichází výběr toho nejlepšího nejen z nitra budov. Pokud znáte nějaké další povedené vnitřní lokality, určitě se pochlubte nám i ostatním v diskuzi pod článkem.

Muzeum počítačů

Muzeum počítačů.jpg Muzeum počítačů.jpg Muzeum počítačů.jpg Muzeum počítačů.jpg Muzeum počítačů.jpg Muzeum počítačů.jpg Muzeum počítačů.jpg
Kalifornské muzeum počítačů v Mountain View

Uvnitř největšího osobního dopravního letadla A380

A380.jpg A380.jpg A380.png A380.png A380.jpg A380.jpg A380.jpg A380.jpg A380.jpg
A380 společnosti Emirates na letišti v Dubaji

Britská ponorka HMS Ocelot

HMS Ocelot.png HMS Ocelot.jpg HMS Ocelot.png HMS Ocelot.png HMS Ocelot.jpg HMS Ocelot.png
Dieselová britská ponorka HMS Ocelot v Chathamu

Výzkumná loď Falkor

Falkor.jpg Falkor.jpg Falkor.jpgFalkor.jpg Falkor.jpg Falkor.jpg
Výzkumná loď Falkor kotvící u mola 17 v San Francisku

Vesmírné centrum NASA

NASA.jpg NASA.png NASA.jpg NASA.png NASA.jpg NASA.jpg
Hangáry pro raketoplány, Apolo, motory Saturn V, startovací řídící středisko pro raketoplány ve vesmírném centru na Floridě

Urychlovače a obří detektory v CERNu

CERN.png CERN.jpg CERN.jpg CERN.jpg CERN.jpg CERN.jpg
Urychlovač LHC, obří detektor ATLAS a detektory ALICE a CMS v Ženěvě

Datové centrum Googlu v Severní Karolíně

Datacentrum.jpg Datacentrum.jpg Datacentrum.jpg
Datacentrum Googlu v Lenoir v Severní Karolíně. V tomto a dalších hangárech po celém světě hledejte fyzickou podstatu velké části současného internetu od vyhledávače po YouTube a Gmail.

Stroj času TARDIS

TARDIS.jpg TARDIS.jpg TARDIS.jpg
Stroj času TARDIS v Londýně ze seriálu Doctor Who (Více o TARDIS na WIkipedii)

Muzeum Porsche

Muzeum prosche.jpg Muzeum Porsche.jpg Muzeum Porsche.jpg
Muzeum Porsche ve Stuttgartu

Muzeum Lamborghini

Muzeum Lamborghini.jpg Muzeum Lamborghini.jpg Muzeum Lamborghini.jpg
Muzeum Lamborghini v Boloni – můžete vstoupit i do automobilu

Myčka aut

Myčka aut.jpg Myčka aut.jpg Myčka aut.jpg
Myčka aut Clean Freak Car Wash v americkém Phoenixu

Bílý dům

Bílý dům.jpg Bílý dům.jpg Bílý dům.jpg
Veřejně dostupné prostory Bílého domu ve Washingtonu

Solný důl Vělička

Vělička.jpg Vělička.jpg Vělička.jpg
Slavný polský solný důl

Japonská krasová jeskyně

Lom.jpg Lom.jpg Důl.jpg
Krasová jeskyně v Hirotani

Deštný prales v ZOO Praha

ZOO Praha.jpg ZOO praha.jpg ZOO Praha.jpg ZOO Praha.jpg
Areál deštného pralesa v pražské ZOO

Nestačilo vám to? Chcete další nálož snímků? Podívejte se na naše starší výběry.

Diskuze (5) Další článek: Na Streamu nově najdete večerníčky Krtek, Pat & Mat a další šlágry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,