Nejlepší programy pro zrychlení pohybu po Windows

Klávesové zkratky, gesta myší, speciální panely s rychlým přístupem k požadovaným položkám. To může výrazně zefektivnit uživatelův pohyb po Windows. Jaké programy k tomu vybrat?

Na diskusním fóru Živě.cz jsme se zeptali čtenářů, které programy jsou podle nich nejlepší pro urychlení uživatelova pohybu po operačním systému. Pestré výměny názorů přinesly řadu tipů na nástroje, které vám nyní nabízíme ke stažení a vyzkoušení. Jedná se většinou o malé, ale účinné a značně konfigurovatelné aplikace, s jejichž pomocí zefektivníte práci s Windows.

Řada diskutujících ovšem měla ten názor, že není nutné instalovat takovéto pomocníky do počítače, že si vystačí s nativními dovednostmi systému. Těm, kteří chtějí následovat jejich radu, doporučujeme přečíst článek se seznamem a vysvětlením klávesových zkratek a povelů myší ve Windows 7. Ostatní nechť stahují, zkouší a hlasují v přiložené anketě.

HotkeyP

Známý, populární a lehce ovladatelný program pro vytváření klávesových a myších zkratek byl několikrát doporučen diskutujícími na fóru. Jeho hlavními přednostmi jsou bezplatná licence a přítomnost české lokalizace. HotkeyP je miniaturní utilitka nezatěžující systém ani operační paměť. Dokonce ji není ani třeba instalovat, takže po rozbalení a prvním spuštění se vám zobrazí ikonka v nástrojové liště, odkud můžete kdykoli vyvolat hlavní okno programu.

hotkeyP.png

Sérií kroků pak přidáte nové zkratky pomocí definování stisku vybraných kláves (popř. tlačítek myši), zvolíte příslušené funkce, jejichž seznam je rozdělen do kategorií Systém, Obrazovka, Okna, Multimédia, Makro a HotkeyP, a určíte příkaz a jeho parametry. Program pak tiše běží na pozadí a bez větších systémových nároků čeká na aktivaci. HotkeyP doporučili uživatelé r34ktor, fatman či Jaandrle.

StrokeIt

StrokeIt je minimalistická aplikace pro ovládání počítače pomocí gest myší. Stačí podržet pravé tlačítko myši a nakreslit na obrazovce obrázek, StrokeIt má přednastavené volby pro všechny aplikace obecně i pro jednotlivé oblíbené programy. Třeba v Internet Exploreru čárka vlevo znamená zpět, čárka vpravo znamená vpřed. Ve všech aplikacích spustí nakreslené W výchozí prohlížeč, C zavře aplikaci, N otevře nový dokument.Gesta se pro lepší názornost vykreslují průběžně na obrazovku, vidíte tedy, co jste nakreslili.

strokeit.gif

Veškerá nastavení a příkazy lze samozřejmě upravovat dle vlastních potřeb. Program můžete dokonce naučit nová vlastní gesta. Ovládání a nastavení programu je snadné, k čemuž ještě pomůže česká lokalizace stažitelná z webu autora. StrokeIt na fóru doporučil diskutující s přezdívkou cojone, který jen upozorňuje na to, že v novějších Windows je třeba vypnout zobrazování gest. Program je možné pro nekomerční účely používat zcela zdarma.

Stáhnout StrokeIt (137 kB)

Key Launch

Další program pro definování klávesových zkratek, ale trochu jiným způsobem. S Key Launch oindexujete často využívané aplikace, které pak bleskurychle spustíte. To uděláte pomocí krátkého vypsání názvu (či jeho části, stačí třeba jen první písmeno) programu nebo několika písmenného aliasu, aby byl spustitelný soubor nalezen a nabídnut ke startu. Pro aplikaci je typická freewarová licence a miniaturnost. Key Launch do diskuze přinesl m1wx, který je na podobný program zvyklý z Linuxu.

keylaunch.gif

Stáhnout Key Launch (1,2 MB)

Launchy

V diskuzi často zmiňovaný program Launchy funguje na podobném principu, jako výše uvedený Key Launch. Aplikace oindexuje programy v menu Start, umožňuje rychlé spuštění dokumentů, často využívaných složek a záložek tím, že uživatel rychle vypíše do příkazového řádku název spouštěné položky. Jak poznamenává matio, Launchy nahrazuje klasickou zkratku Win+R pro windowsovský příkaz Spustit. Program s obdobnými komentáři doporučují i Jackon, Maoman a další.

launchy.png

Stáhnout Launchy (4,3 MB)

RocketDock

RocketDock zefektivňuje práci na počítači poněkud jiným způsobem. Jedná se o líbivou animovanou lištu s nastavitelným vzhledem a průhledností, do níž může uživatel umístit zástupce programů i složek, k nimž tak získá rychlejší přístup. Program funguje obdobně jako ObjectDock níže (vidět je podobnost v názvu), ale jeho tvůrci zdůrazňují větší rychlost RocketDocku. Ten je se svým konkurentem navíc kompatibilní v použití vzhledových skinů.

rocketdock.png

Jste-li tedy zvyklí na konkrétní podobu ObjectDocku, ale chcete přejít na RocketDock, můžete si zachovat vzhled původně užívané aplikace. Také tento program je bezplatný. Program pro snadné spouštění aplikací odkudkoli doporučil X-Lorrien.

ObjectDock

Také ObjectDock je desktopová lišta zpřístupňující rychlé spouštění vybraných programů. Nabízí příjemný vzhled a pěkné animace při výběru položek. Jejich přidávání probíhá jednoduše přetáhnutím myši. Za lepší alternativu k RocketDocku jej považuje Shigi, který v diskuzi tvrdí, že si vzhled a ovládání lišty vyšperkoval podle vlastního vkusu a potřeb. Vzhledem k tomu, že ObjectDock můžete pro osobní potřeby bezplatně využívat, je volba mezi oběma konkurenty spíš otázkou vkusu.

objectdock.png

VistaSwitcher

Tento malý freewarový nástroj je určený pouze k jedinému účelu – vylepšení funkce klávesové zkratky Alt+Tab, tedy přepínání oken. Při stisku kombinace dojde k zobrazení graficky příjemného boxu se seznamem všech spuštěných oken a jejich náhledy. Detailně si budete moci pohrát se vzhledem boxíku, můžete zvolit více aplikací naráz, čímž dojde k jejich zobrazení vedle sebe, či nechat aplikovat příkaz na více oken zároveň.

vistaswitcher.jpg

VistaSwitcher používá např. Mishack, který mívá standardně otevřeno i dvacet různých oken, takže klasická práce s Alt+Tab pro něj není moc efektivní.

Stáhnout VistaSwitcher (370 kB)

Diskuze (17) Další článek: Týden Živě 154: Transformer Prime a jeho pět jader

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,