Nejlepší programy pro zamknutí počítače, souborů a složek

Potřebujete před očima nechtěných návštěvníků vašeho počítače utajit citlivá data? Účinnou možností může být opatření heslem nejen vybraná data, ale také samotný počítač.

Diskuze na fóru Živě.cz se nesla ve znamení doporučování pestrých způsobů ochrany dat v počítači před potenciálními slídily. Někteří doporučovali použití hesla v BIOSu, jiní zase využít nástroje BitLocker, který je přítomný v novějších verzích Windows a slouží k šifrování i celých disků. Diskuze se týkala i účinnosti jednotlivých metod zabezpečení. Vyšlo z ní také několik tipů na vhodný zabezpečovací software.

Nejčastěji bylo zmíněno jméno populárního opensourcového nástroje TrueCrypt. Ten samozřejmě nabízí pestrou škálu nejrůznější ochrany a šifrování. Za povšimnutí ovšem stojí i další aplikace, které přichází s alternativními řešeními.

TrueCrypt

TrueCrypt je doslova legendou mezi programy zdarma určenými pro šifrování na Windows, Linux i Mac OS X. V jednoduchém uživatelském rozhraní dochází v podstatě k zabezpečení určitého prostoru (USB flashdisk, diskový oddíl i celý pevný disk) šifrováním. Jinou možností je pak vytvoření speciálního souboru, který může mít jakoukoli podobu i koncovku. Tento soubor, při jehož vytváření určíte jeho velikost, pak v rámci programu po nastavení šifrování i hesla připojíte jako novou diskovou jednotku.

true.png

O šifrování se podle výběru postarají nejúčinnější, nejbezpečnější a nejmodernější šifrovací algoritmy AES, Serpent, Twofish či dokonce jejich vzájemné kombinace. Čtenář s přezdívkou randomofamber jej označuje za jednoduchý, ale pro paranoidní jedince nabízející komplexní zabezpečení. Cení si rovněž jeho schopnosti zaheslování celého diskového oddílu. Své sympatie vůči TrueCryptu vyjádřili i daveza, mmmmario i jtojnar.

stáhnout program TrueCrypt 7.0 (3,3 MB)


Folder Guard

Program, který zabrání neoprávněnému otevírání či čtení vybraných souborů a složek. Můžete je od úprav či smazání ochránit pomocí hesla, nebo nechat úplně skrýt. Lze takto zabránit manipulaci se systémovými soubory, disketovou či optickou mechanikou, menu Start, ovládacími panely i nainstalovanými programy. Používá 256-bitové AES i pečlivé smazání originálních dat při zašifrování, aby nedošlo k jejich obnovení, a přitom nezanechá v počítači po sobě žádné stopy. Nelze tak zjistit, že jej používáte.

folder-guard.jpg

Folder Guard na fóru doporučil diskutující ZED. Na zaheslování přístupu ke složkám se mu líbí to, že aplikace složku uzamkne okamžitě po zavření okna, takže se uživatel nemusí dále starat. Jako další výhodu zmiňuje i fakt, že je možné nastavit přístup konkrétním programům do těchto složek, určených např. k zálohování či stahování, i bez použití hesla, což celou práci výrazně urychlí. Za užívání programu je ale na rozdíl od TrueCryptu třeba autorům zaplatit.

stáhnout program Folder Guard 8.4 (3,3 MB)


MyWinLocker

Velice podobnou službu nabídne i MyWinLocker. Tato aplikace jednoduše opatří vybrané složky a soubory heslem a zašifruje pomocí technologie AES. Citlivá data lze také schovat do nenalezitelného virtuálního disku, který bude pro ostatní neviditelný. Aplikace je typická svým jednoduchým a rychlým používáním. Integruje se do kontextového menu, dá se používat i gadget na plochu či do sidebaru. Vytvářet se dají i samodešifrovací archivy, takže jejich případní příjemci nebudou potřebovat program instalovat.

mywinlocker.gif

MyWinLocker si chválí čtenář patriot13, který jej získal jako přeinstalovaný na nově zakoupeném notebooku. Program je podle něj šikovný na šifrování i schovávání souborů, stejně jako na vytvoření virtuálního disku. Bonusem je pak jeho česká lokalizace. Pro někoho by mohla být nevýhodou placená licence aplikace.

stáhnout program MyWinLocker 4.0.14.19 (20 MB)


AxCrypt

Plnohodnotný a velmi jednoduchý šifrovací program pro soubory se instalací integruje přímo do Windows. Lze ho vyvolat pravým tlačítkem myši, kde uživatel může nastavit parametry pro soubor jako je šifrování, dešifrování, editace a podobně. Program používá AES-128 a SHA-1 algoritmy dle internetových standardů. Přestože jej momentálně moc nepoužívá, přijde čtenáři eoff jako skvělý program, především pro šifrování jednotlivých souborů.

axcrypt.png

stáhnout program AxCrypt 1.7.2126.0 (1,5 MB)


Folder Lock

Princip tohoto programu je takový, že si na úvod vytvoříte jakousi bezpečnostní schránku. Do té pak budete přesouvat soubory, zamykat je v ní a případně také zašifrovávat. Takovýchto schránek můžete vytvářet libovolné množství s použitím různých hesel. Ve schránce máte na výběr dvě základní možnosti – šifrování a zamykání. V rámci šifrovací části do schránky pomocí rozhraní programu, nebo i pouhým přetažením myší, importujete vybrané složky a soubory a necháte zašifrovat.

folder-lock.png

Zamykání funguje tak, že stejně importujete vybraná data, a zaškrtnete je jako zamčená. Tím okamžikem na disku zneviditelní. Aplikaci k zamykání složek čtenářům doporučil diskutující s přezdívkou z_o_o_m.

stáhnout program Folder Lock 6.5.5 (3,1 MB)


Predator

Jako tip redakce na závěr přinášíme program s ostrým názvem Predator. Ten by se dal přirovnat ke klíči k počítači. Práce s programem je jednoduchá, čemuž ještě pomáhá česká lokalizace přiložená v balíčku s aplikací, a také pro nekomerční využití bezplatná. Při prvním spuštění programu budete vyzváni k vyplnění hesla a vložení USB flashdisku. Po nastavení frekvence monitorování bude aplikace zkoušet, zdali je toto zařízení v počítači zasunuté.

predator.png

Pokud není, dojde k uzamčení počítače, který odemkne vložení zařízení s klíčem do USB. Predator rovněž zaznamenává vlastní aktivitu do integrovaného logu, takže po odemčení počítače budete mít přehled o případných pokusech s ním pracovat. V případě zakoupení komerční verze programu, může být uživatel informován v reálném čase o případných manipulacích s počítačem pomocí odesílání zpráv na Twitter.

stáhnout program Predator 2.3.0.599 (1,2 MB)


Váš názor Další článek: Týden Živě: Prolamujeme hesla do Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,