Nejlepší programy pro vylepšování HTML kódů

Při vytváření webových stránek je vhodné následné přezkoumávání, které zkontroluje, optimalizuje či zkomprimuje vaši práci. Vylepšit svůj web můžete i pomocí nejrůznějších doplňků.

Internet je médium, které nabízí nejen pasivní konzumaci zábavy a informací, ale také umožňuje aktivní účast návštěvníků na jeho podobě. Takovou typickou participací na celosvětové elektronické síti jsou nejrůznější weby, blogy i další služby, které si nejeden nadšenec sám produkuje. K tomu je většinou zapotřebí alespoň základní znalost jazyka HTML.

Ať už začátečník, nebo pokročilý programátor, oba uvítají možnost své dílko vylepšit a optimalizovat tak, aby poskytovalo co největší pohodlí, rychlost i kompatibilitu všem potenciálním návštěvníkům. Během uplynulého týdně měli diskutéři na fóru Živě.cz možnost doporučit ostatním čtenářům nějaký kvalitní program pro vylepšení HTML kódu. K této nabídce přidala své tipy i redakce Živě.cz.

Český validátor kódu

Jako často používaná věc pro kontrolu HTML kódu byla mnoha uživateli zmíněna česká on-line validační služba s názvem Český validátor kódu. Jedná se o počeštěný a vylepšený neoficiální frontend pro původní anglický validátor, z čehož plyne, že sdílí převážnou většinu jeho funkcionality i jeho nedostatků. Validování webových dokumentů je důležitý krok, který může dramaticky pomoci při zlepšování a zajišťování jejich kvality.

cesky validator.png

Nejedná se o typický program, který je možné z GigaManie stáhnout, nainstalovat a používat. Služba je nabízena pouze on-line. Lze se k ní ovšem pohodlněji dostat pomocí zde nabízených doplňků. Ty doplní váš internetový prohlížeč o kontextové menu, které umožní ověřit validitu. Ke stažení jsou dostupné verze pro Firefox a IE 5 a vyšší s tím, že pro nastavení IE 8 a Opery 9 + je třeba navštívit stránku poskytovatele služby.

stáhnout program Český validátor kódu pro IE5+ (0,16 kB)


stáhnout program Český validátor kódu pro Firefox 1.5+ (1 kB)


Firebug

Firebug, integrovaný do Firefoxu jako rozšíření, nabízí bohaté vývojové nástroje. Můžete sledovat síťovou aktivitu a přenášené soubory, upravovat, ladit, prohlížet kaskádové styly (CSS), (X)HTML a JavaScript. Firebug vás také upozorní přesně na místo, ve kterém jste udělali chybu. Jejich oprava tak bude mnohem rychlejší. Pracovat takto můžete s jakoukoliv webovou stránkou.

firebug.gif

Právě z tohoto důvodu je doporučován uživateli, jako jsou gandor, akira.uzai či TFSi, coby vhodný nástroj pro optimalizaci a kontrolu kódu. Čtenář rackycz zase Firebug používá na nejrůznější kopírování vzhledu. Dále si pochvaluje, že je v něm dobře vidět formátování každého prvku stránky, takže není třeba procházet spoustu různých odkazovaných CSS souborů.

stáhnout program Firebug 1.8 (1,2 MB)


HTML kódy

Tento program je v podstatě skladištěm nejrůznějších zdrojových kódů, kterými můžete obohatit svůj web. Chcete si na ně umístit Java skript, Applet nebo nějaký efekt? Není nic jednoduššího, než projít databázi programu a vybrat si dle svého gusta. Jen je třeba také myslet na to, že ne všechny kódy jsou kompatibilní se všemi webovými prohlížeči. Na oficiálních stránkách programu naleznete ty nejaktuálnější kódy, ukázky, návody i sekci tipů a triků.

html-kody.png

stáhnout program HTML kódy 2.1.0 (7,8 MB)


Microsoft Expression Web

Pokročilý program pro vývoj webu vhodný pro začátečníky i pokročilé programátory. Podporuje celou řadu technologií, mezi nimiž nechybí ani PHP, HTML/XHTML, XML/XSLT, CSS, JavaScript, ASP.NET a další. Obsahuje rovněž nástroje typu SuperPreview pro kontrolu stránky v mnoha webových prohlížečích, FTP publishing pro rychlé nahrávání informací na server, Silverlight pro přidávání těchto interaktivních aplikací atd.

expression.png

Program je primárně určen k přímému vytváření webových stránek. Obsahuje ovšem řadu funkcí, které se tematicky velice dobře hodí do náplně tohoto článku. Toho si všímají i čtenáři martin.developer a Tavicz, kteří Microsoft Expression Web používají i k optimalizaci HTML kódu. Za využívání schopností tohoto programu je ale už třeba tvůrcům zaplatit.

stáhnout program Microsoft Expression Web 3 (123 MB)


IETester

IETester je malý webový prohlížeč, který umožňuje mít na Windows renderovací a javascriptové nástroje z IE 9, 8, 7, 6 i 5,5 společně s nainstalovaným Internet Explorerem ve stejném procesu. Lze tak zjistit kompatibilitu stránek s vybraným webovým prohlížečem. Na aplikaci jsou příjemné ty vlastnosti, že je jednoduchá, prostá a také zadarmo. Za nepostradatelný pro kontrolu konečného výsledku je považuje např. čtenář s přezdívkou yosi.

IETester.png

stáhnout program IETester 0.4.3 (27 MB)


HTML Guard

Pokud patříte mezi příznivce ochrany duševního vlastnictví a chcete si chránit vlastní HTML kód, můžete využít tuto utilitu. HTML Guard zašifruje zdroj tak, že nebude čitelný pro normálního uživatele. Vzhled stránek se tím ale nezmění a návštěvníkovi se zobrazí naprosto normálně. Dáledovede zamezit používání pravého myšítka ve webovém prohlížeči. Stejně tak může zabránit označování textu i obrázků, tisknutí stránky, zobrazování odkazů v prohlížeči a dovede zamezit indexování stran různými vyhledávacími programy.

guard.png

stáhnout program HTML Guard 3.2.1 (2,9 MB)


Excellence Html Compress

U složitějších a delších HTML kódů může docházet k tomu, že jsou přeplněny zbytečnými, duplicitními a neefektivními příkazy. To způsobuje pomalejší a zdlouhavější načítání stránek, než je nezbytně nutné. Pomocí programu Excellence Html Compress můžete svůj HTML kód optimalizovat právě vymazáním nadbytečných značek a komprimací celého obsahu souboru. Výsledkem je pak mnohem rychlejší načítání stránek.

excellence.png

stáhnout program Excellence Html Compress 2.2 (735 kB)


Během následujícího týdne proběhne na fóru Živě.cz diskuze, která opět udá směr příštího nedělního článku. Jeho téma se bude týkat alternativních textových procesorů. Přestože dominance Wordu od Microsoftu je zjevná, ne každý dává přednost tomuto programu. Motivem nemusí být vždy pouze úspora peněz, ale také jednodušší a přehlednější prostředí, nižší náročnost na hardware počítače nebo jen obyčejný zvyk.

 

fsc.jpg

Diskuze (22) Další článek: Týden Živě: Linuxový speciál 2010

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,