Nejlepší programy pro USB klíčenku

Fyzická velikost a kapacita USB přenosných flash-disků umožňují majiteli je mít neustále při sobě, třeba připevněné na klíčích. Lze si tak s sebou nosit i řadu užitečných nástrojů.

Mezi hlavní atributy tzv. portable (přenosných) aplikací patří především absence nutnosti instalace, malá velikost a možnost spouštění přímo z přenosného zařízení bez ukládání a práce s daty na hostitelském počítači. K tomu ještě většina uživatelů preferuje bezplatnost užívání těchto programů.

Právě na základě těchto kritérií dávali čtenáři Živě.cz na příslušném fóru své tipy na produkty, z nichž jsme pro vás vybrali ty nejčastěji zmiňované, nejzajímavější a také s různými zaměřeními, aby byl výběr co nejpestřejší. Přesto užitečných přenosných aplikací je obrovské množství, takže pokud si chcete rozšířit obsah své USB klíčenky nad rámec toho článku, zavítejte na fórum a vyberte si z velké řady doporučení.

Firefox Portable

Velkou popularitu mezi diskutujícími si získal webový prohlížeč Firefox, který nemusíte mít instalovaný v počítači. Portable Firefox je optimalizován pro používání na přenosných zařízeních, jako jsou USB flash-disky, MP3 přehrávače s technologií USB Mass Storage apod. Lze tak mít s sebou webový prohlížeč se všemi rozšířeními, záložkami i uloženými hesly. Navíc nenechává při svém běhu žádné záznamy na hostitelském počítači.

firefox_portable.png

Aplikaci propaguje např. čtenář s přezdívkou goose ja, který bez něj doslova nedá ani ránu. Přenosné verze webových prohlížečů jsou velice populární, takže je lze najít u velké části různých produktů. Třeba onlavu pro potřeby testování s sebou nosí i Operu a Chrome.

stáhnout program Firefox Portable 3.6.12 (9,4 MB)


XnView Portable

Rychlý a výborně vybavený freewarový prohlížeč a konvertor obrázkových souborů. Program je multiplatformní a podporuje přes 400 grafických formátů při čtení a 50 formátů při editaci. Zvládá změny velikosti, aplikaci filtrů, úpravy barevné hloubky i kontrastu, přehrávání slide show a mnoho dalšího. Tato verze je samozřejmě upravena pro použití na přenosných zařízeních.

xnview.png

Pro uživatele Buffalo007 je XnView Portable ideální program na úpravu fotek, změnu velikosti či hromadné přejmenování grafických souborů.

stáhnout program XnView Portable 1.97.8 (3,3 MB)


7-Zip Portable

Velice silný nástroj pro práci s komprimovanými soubory. Není proto divu, že byl 7-Zip velmi často zmiňován jako základní program, který je nutné mít s sebou na flashce. Jeho hlavním rysem je práce s archivy ve formátu 7z, které vynikají především skvělými kompresními výsledky. Poradí si však ale i s běžnějšími formáty. Na domácích stránkách 7-Zipu najdete srovnání kompresních poměrů s dalšími archivy. Používá jej třeba djadja či LCFR a další.

7-zip.png

stáhnout program 7-Zip Portable 4.65 Rev 3 (2,1 MB)


VLC Media Player Portable

Jednoduchý multimediální přehrávač, který nikterak nenadchne svým vzhledem, ale všechen jeho potenciál se skrývá uvnitř. Kromě standardních audio a video formátů (vč. titulků) si poradí i se streamovaným videem. Umožňuje dokonce vytvoření vlastního stream serveru v unicast, multicast, IPv4 nebo IPv6. Vzhledem k nízkým softwarovým nárokům se hodí i jako přehrávač pro starší modely počítačů a právě pro použití na USB klíčence. Malý, výkonný a zdarma.

vlc_portable.png

stáhnout program VLC Media Player Portable 1.1.4 (21 MB)


TeamViewer

Praktický a velice jednoduše použitelný program pro vzdálenou správu, zvládnete s ním tedy ovládání počítače přes internet. Dovoluje nejen sledování plochy a práci s jednotlivými programy, ale zprostředkovává také transparentní přenos souborů, umožňuje vyměnit strany s partnerem, kdy naopak on bude ovládat vás, můžete nastavit zobrazení včetně kvality přenosu a rozlišení obrazovky, lze psát na připojeném chatu, volat pomocí IP telefonie i komunikovat skrze webkamerky a mnoho dalšího.

teamviewer.jpg

V případě, že aplikaci do počítače nebudete napevno instalovat, připravíte se o vytvoření VPN (virtuální privátní sítě), která poskytuje více schopností manipulace s ovládaným počítačem (např. jeho vypnutí či restartování). Aplikaci doporučuje Lukyn008, který ji popisuje jako perfektní program pro vzdálenou pomoc, který je jednoduchý a podle něj i bezkonkurenční.

stáhnout program TeamViewer 7 (3,4 MB)


Portable KeePass

Nyní se dostáváme k programům, které mají na starost bezpečnost. Tu je vždy dobré mít po ruce. Služeb, pro jejichž používání je potřeba heslo, je dnes na internetu nespočet. Abyste si nemuseli všechna přihlašovací jména a hesla poznamenávat na lehko ztratitelné žluté lepící papírky, využijte open-sourcového nástroje KeePass Password Safe. Pod jedním heslem jsou pak moderními šifrovacími metodami (AES a Twofish) uloženy všechny vaše citlivé údaje. Jako vhodného správce hesel je doporučuje např. uživatel Losmen či 4zion.

keepass.png

stáhnout program Portable KeePass 2.13 (1,8 MB)


Tor

Tor je zajímavý projekt, který si klade za cíl ochránit soukromí a bezpečnost uživatele internetu. Snaží se zabránit sledování komunikace skrze protokol TCP. Jednoduše řečeno, Tor rozebere internetové připojení uživatele na malé části, které pak procházejí přes mnoho do projektu připojených počítačů. Výsledek v podobě uživatelem navštívené webové stránky, textu odeslaného přes IM klienta či e-mailové komunikace je tak nespojitelný a nedohledatelný.

tor.png

Bari007 jej vyzdvihuje jako pomůcku pro anonymní přístup na web. Jako bezpečnostní pomůcka na USB klíčenku ideální.

stáhnout program Tor 0.2.1.30 (1,6 MB)


Diskuze (13) Další článek: Týden Živě: Živě z Brna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,