Nejlepší programy pro příjem televize v počítači

Televizní vysílání v nejrůznější podobě se mnohem častěji dostává na monitory domácích počítačů. Jaký program je nejlepší pro jejich příjem, sledování či nahrávání?

Obliba příjmu digitálního terestriálního či satelitního televizního vysílání skrze počítač neustále roste. Rovněž možnosti sledovat televizi pomocí internetu využívá stále více uživatelů. Na fóru Živě.cz proto vznikla diskuze ohledně nejlepšího programu pro sledování televize na počítači. Nejrůznější tipy uživatelů byly konfrontovány s názory těch ostatních. Velice často byly zmiňovány programy, které z nejrůznějších důvodů nelze nabídnout na GigaManii ke stažení. Pominout je by ovšem vzhledem k jejich oblíbenosti nebylo férové.

Windows Media Center

Nejčastěji byl čtenářům Živě.cz doporučován Windows Media Center (WMC), který je nyní nativně součástí operačního systému. Pochvaluje si jej třeba IQ-tikve, který jej charakterizuje jako nejkompatibilnější, graficky nejpovedenější, nejjednodušší a přímo ve Windows. I caddilacc jej chválí za grafické provedení i zobrazování televizního programu u analogového vysílání.

WMC.png

WMC umožňuje kromě přehrávání i záznam vysílání. Čtenář Faramir k němu ovšem dodává, že upravovat takto nahrané video není zrovna nejlehčí. Pro záznam tak používá jiný software. Uživateli zidekadam zase vadí neschopnost WMC vypnout počítač v určitý čas, nebo po skončení pořadu. Jinak je ale s přehráváním programu nadmíru spokojen i proto, že mu v něm bez problémů funguje dálkový ovladač.

DVBViewer

Další program, který je mezi uživateli velice populární a my jej vám zde nemůžeme nabídnout ke stažení, je DVBViewer. Jedná se o vpravdě profesionální nástroj pro přehrávání digitální televize v počítači, za nějž je také třeba tvůrcům zaplatit 15 eur. Řada uživatelů jej ovšem doporučuje jako dobrou investici. Mezi nimi je i vindis, kterému vyhovuje fakt, že program zvládá i kódované kanály ze Skylinku a CS Linku, včetně HDTV.

dvbviewer.jpg

Pochvaluje si rovněž propracované prostředí s plnou podporou češtiny. Potěší i kvalitní stream. Doporučuje jej i holous-morous s tím, že nabízí výborné EPG a také dobře vymyšlené nahrávání včetně časovače. Jako silnou stránku programu také zmiňuje malé nároky na systémové prostředky a velkou podporu hardwarového zařízení.

DVB Dream

Nyní se dostáváme už k programům, které vám můžeme nabídnout ke stažení. DVB Dream je jedním z nich. Jedná se o přehrávač s jednoduchým a intuitivním ovládáním pro satelitní, terestriální a kabelové karty (DVB-S/T/C) s funkcemi, jako jsou timeshift, hromadný PIP, hromadné nahrávání do samostatných MPEG souborů, LAN streaming, třídění kanálů atd.

dvbdream.png

Vývoj programu bohužel poslední dobou poněkud ustal, takže zde schází podpora nových technologií a funkcí, čímž trpí i kvalita výstupu v porovnání s konkurenčními aplikacemi. Nicméně se stále jedná o kvalitní freewarový produkt, který si své uživatele jistě najde. Jedním z nich je i čtenář Quak, který program doporučuje na fóru.

stáhnout program DVB Dream 1.4i (7,3 MB)


ProgDVB

ProgDVB patří již několik let k špičce mezi přehrávači digitálního televizního vysílání a prakticky každý, kdo si pořídil digitální tuner ke svému počítači, se s ním setkal. ProgDVB podporuje celou řadu způsobu příjmu vysílání – internetová rádia a televize, IPTV, DVB-S (satelitní), DVB-C (kabelové) i DVB-T (terestriální) a analogové TV. Uživatele také (minimálně ke zkoušce) přesvědčí fakt, že aplikace je freeware.

progdvb.png

Často kritizovaná bývá jeho nestabilita, kvůli které např. čtenář JSA_ přešel na WMC. Již jednou citovaný vindis také ProgDVB zkoušel. Doporučuje jej i navzdory nižší stabilitě všem uživatelům se zájmem o freewarový produkt, který má ovšem tu nevýhodu, že si na něm bez upgradu na placenou verzi nepřehrajete HDTV.

stáhnout program ProgDVB 6.65 (11 MB)


MediaPortal

MediaPortal přemění počítač v pokročilé multimediální centrum. Ovládá přehrávání hudby, internetového rádia, videí, DVD atd. Umožňuje naplánovat nahrávání televizního vysílání a další. K tomu všemu je pod licencí open source. V rámci televizního vysílání podporuje analogovou televizi, DVB-T, DVB-C, DVB-S i ATSC. Uživatel mikeyko program doporučuje jako nastavení serveru s vysíláním pro několik klientů. K tomu je třeba pro lepší vzhled doinstalovat dostupné skiny.

mediaportal.jpg

stáhnout program MediaPortal 1.1.3 (31 MB)


GB-PVR

Zkratka PVR vyjadřuje - Personal Video Recorder (osobní video rekordér). Dovoluje plánovat nahrávání televizního vysílání, přehrávat a pauzovat živé vysílání. Navíc působí jako mediální centrum, které si poradí s přehráváním filmů, hudby, prohlížení obrázků a poslouchání FM rádia. Spolupracuje se speciálními hardwarovými dekodéry Sigma Designs XCard, Hauppauge PVR350 a Hauppauge MediaMVP a dalšími. Podporuje několikanásobné tunery umožňující nahrávat více kanálů zároveň. Program je distribuován zdarma.

GB-PVR.png

stáhnout program GB-PVR 1.4.7 (15 MB)


ChrisTV PVR Professional

Na závěr ještě nabídneme jednu placenou alternativu. Program umožňuje kontrolovat a ovládat vaši TV kartu. Podporuje TV karty na bázi BT8x8 chipset, Philips SAA713x chipset či Conexant CX2388x. Program také umožňuje nahrávání programu z televize - ať už přímé či časované – do formátů AVI či MPEG a z rádia do WAV či MP3. U nahrávání lze dále nastavovat nejrůznější parametry záznamu, díky čemuž je právě ChrisTV Pro zajímavou volbou, jakkoli se jako pouhý přehrávač pořídit nevyplatí.

christv.jpg

stáhnout program ChrisTV Online! Premium 5.50 (0,00 kB)


Příští týden budeme společně na fóru Živě.cz hledat nejlepší program pro likvidaci duplicitních souborů. Ty mohou ve velké míře zabrat místo na vašem pevném disku i způsobit zmatek při hledání konkrétních dat. Může se jednat o shodnou mp3 v různých složkách a hudebních výběrech, nakopírované a zapomenuté dočasné soubory, vyvolané a stažené fotografie či shodné e-maily. Zapojte se do diskuze a staňte se spoluautory příštího nedělního článku!

fsc.jpg

Diskuze (26) Další článek: Týden Živě: Mobile Surface, Skinput a další vynálezy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,