Nejlepší programy pro práci s operační pamětí

Operační paměť se významně podílí na výkonu celého počítače. Její dostatek, vysoká rychlost i správné využití dokáže různé druhy práce skutečně optimalizovat.

V posledních několika dnech měli čtenáři Živě.cz a návštěvníci jeho fóra možnost diskutovat nad užitečností a smysluplností programů pro práci s operační pamětí. Těch je mnoho druhů. Některé nabízejí zvýšení efektivity při práci s ní, jiné se zaměřují na její defragmentaci, další podávají detailní informace a některé se ji zase snaží rozšířit nejrůznějšími metodami.

Většina diskutujících byla velice skeptická k programům, které se snaží nějakým způsobem zvýšit výkon operační paměti. Podle mínění mnohých spíš zásahy ze strany uživatele povedou k přesnému opaku. Proto byly čtenářům doporučovány především ty nástroje, které se specializují na jinou oblast práce s RAM. Spolu s nimi do dnešního výběru přinášíme i pár tipů redakce.

Dataram RAMDisk

Program, který zvládá vytvoření rychlého virtuálního disku přímo v operační paměti počítače. Na něj se pak ukládají nejrůznější data místo na fyzický disk, která je možné velice rychle používat. S tímto novým diskovým oddílem lze pracovat jako s klasickým diskem. Je možné jej formátovat, připojovat i měnit jeho velikost. Program pracuje se souborovým systémem FAT 16 a FAT 32, který uchová data i po vypnutí počítače.

dataram.jpg

Jen je pro přístup k nim třeba opět Dataram RAMDisk zapnout. Utilita je zdarma až do velikosti 4 GB pro virtuální disk. Za větší objem je třeba zaplatit registrační poplatek 10 dolarů autorům. Aplikace spolupracuje se všemi Windows od XP výše.Těm, kteří mají dostatek operační paměti, program vřele doporučuje čtenář Devastor.

stáhnout program Dataram RAMDisk 3.5 (3,0 MB)


SuperRam

SuperRam je jedním z toho druhu programů, který byl mnohými diskutujícími označován za zbytečný a neefektivní. Jeho cílem je zvýšení výkonu počítače pomocí uvolňování paměti. Na úvod uživateli poskytne informace o využití paměti a procesoru s tím, že následně nabízí možnost nastavit výkon paměti, který si můžete hned poté v rámci aplikace otestovat. K ověření hodnot vám pomůže i dobře zpracovaná statistika.

superram.png

Nastavení výkonu paměti v programu SuperRam vypadá tak, že pomocí dvou jezdců určíte hranice, kde software udržuje paměť a kde zaintervenuje a vyčistí paměť do určité míry, aby tak umožnil počítači její využití. V pokročilém nastavení lze zadat i další podmínky, kdy má SuperRam začít paměť čistit - hranice výkonu procesoru, časový interval apod. Vše tak značně závisí na uživateli, který má maximální kontrolu nad čistícími procesy.

stáhnout program SuperRam 6.4.25.2011 (5,2 MB)


Memtest86+

Plně freewarový pomocník, který umožňuje snadno odhalit nesprávnou funkci paměťového systému a podává detailní informace o práci RAM. Sám je nenáročný na paměť, takže výsledky měření jsou velice přesné. Memtest86 spouštíte mimo jakýkoli operační systém. Soubor, který z GigaManie můžete stáhnout, je třeba po rozbalení ve formě ISO vypálit na CD, čímž vytvoříte startovací disk před zavedením operačního systému. Program ovládáte pomocí několika základních příkazů.

memtest.gif

Jejich seznam spolu se základním návodem naleznete na stránkách autora programu. Po uplynuté době testování, jejíž délka závisí především na rychlosti procesoru, program výsledky vyhodnotí a dodá podrobnou zprávu o případných nalezených chybách. Ne všechny chyby ale nutně musejí souviset pouze s operační pamětí. Testy zahrnují rovněž prověření procesoru, L1 a L2 cache i základní desky. Tuto aplikaci shodně doporučují čtenáři jagd i Devastor.

stáhnout program Memtest86+ 4.1 (67 kB)


¨

Advanced SystemCare

Tento program patří mezi nejúspěšnější software na GigaManii, o čemž svědčí i jeho vysoké percentuální hodnocení. Advanced SystemCare je určen k obecné údržbě i ochraně počítače. Odstraňuje spyware a adware, slouží také k prevenci hrozeb, opravuje chyby v registru, zrychluje chod celého systému a mnoho dalšího. Velkou předností aplikace je její freewarová licence i česká lokalizace.

smart ram.png

Tematicky do tohoto článku zapadá nástrojem s názvem SmartRam. Ten na pozadí sleduje aktivitu operační paměti a na požádání, nebo při přednastavených hodnotách, ji vyčistí. To se hodí před spouštěním některých náročných aplikací. V nastavení nástroje je možné zadat, aby SmartRam čistil počítač automaticky při jeho nečinnosti, nebo zde lze naopak zakázat provádění této procedury během vytížení systému. Funkce této utilitky si pochvaluje např. čtenář s přezdívkou Hrdlodus.

stáhnout program Advanced SystemCare 3.8.0.745 (8,5 MB)


eBoostr

Tato utilita má za úkol zvýšit výkon systému v případě potřeby tím, že rozšíří operační paměť počítače o externí paměťové zařízení. Tím může být USB flashdisk, externí disk, paměťové karty atd. Tato aplikace se vyplatí především uživatelům Windows XP, protože od Windows Vista výše je již v systému přítomný nástroj ReadyBoost, který má v podstatě obdobnou funkci. Doporučuje jej čtenář Big Muscle s tím, že aplikace oproti nativnímu nástroji Windows umožňuje lepší a detailnější nastavení.

eboostr.png eboostr2.png

stáhnout program eBoostr 4 (3,4 MB)


RAM Defrag

Nejenom pevný disk, ale i operační paměť je potřeba čas od času defragmentovat. Použít k tomu můžete například tento program. Kromě defragmentace operační paměti nabízí smazání dočasných složek, vyčištění schránky, start se zpožděním a nabízí vícejazyčné rozhraní. Defragmentace a čištění paměti je vhodné zejména v momentě, kdy se chystáte spustit program, který je na ni velice náročný. Uvolněním prostoru tak můžete zajistit jeho hladký chod.

ram-defrag.jpg

stáhnout program RAM Defrag 2.84 (1,1 MB)


Příští týden budeme na fóru společně hledat nejlepší program, který pomůže hráčům počítačových her. K pořádnému zapaření je mnohdy potřeba nějaký ten emulátor, komunikátor, zachycovač videa z her, nějaký manažer a spousta dalších věcí. Pestré téma, pestrý příští nedělní článek na Živě.cz.

fsc.jpg

Diskuze (44) Další článek: Firefox 3.6.4: blíží se finální verze, zatím vyzkoušejte RC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,