Nejlepší programy pro práci s diskovými oddíly

Při současných objemech pevných disků uživatelé ke zvýšení přehledu často přistupují k jejich rozdělování na diskové oddíly. Rovněž při používání více operačních systémů se hodí dopřát každému jeden vlastní.

Rozdělování, spojování, změna velikosti i další operace týkající se diskových oddílů se dotknou velké spousty počítačů. Přestože se nejedná o činnost, kterou by běžný uživatel prováděl denně, dostává se jí velké pozornosti i důležitosti. Přeci jen ovlivňuje práci s daty na počítači a nevhodným produktem či jeho užíváním může dojít i k jejich ztrátě.

I z toho důvodů dává řada uživatelů přednost profesionálním a placeným produktům, jak se můžete přesvědčit v příslušné diskuzi na fóru Živě.cz, které jim zaručují spolehlivost a bezpečnost. Nicméně, zde doporučeny i neméně kvalitní programy, které je možné užívat zdarma. I ty je možné stáhnout na serveru GigaMania.cz. Na své si tak přijdou nejen odborníci, ale také domácí a nenároční uživatelé.

Acronis Disk Director Suite

Produkty od společnosti Acronis, která se dlouhodobě zabývá (nejen) problematikou rozdělování pevných disků na oddíly a jejich správu, si svou popularitu mezi uživateli získaly po právu za svou spolehlivost, bezpečnost a stabilitu. Acronis Disk Director Suite dal v podstatě dohromady několik dřívějších produktů společnosti, které jsou nyní svými funkcemi přístupny skrze jediné uživatelské rozhraní.

acronis1.png 

Jedná se o programy Partition Expert k vytváření, rozdělování, kopírování atd. oddílů, OS Selector pro lepší správu více operačních systémů v počítači, Recovery Expert pro obnovu ztracených či smazaných oddílů a Disk Editor pro opravu a optimalizaci pevných disků. Program ovšem zatím oficiálně nepodporuje Windows 7, přestože v jejich rámci běží. Detailně tento důvod i celou problematiku ve fóru popisuje uživatel s přezdívkou ooooooooo.

acronis.png

stáhnout program Acronis Disk Director Suite 10 CZ (71 MB)


GParted Live

Gparted je opensourcový projekt pro vytváření, následné úpravy a další práci s diskovými oddíly. Zvládá jejich kopírování, změnu velikosti, prověřování, pojmenování atd. Tato verze programu je na LiveCD, které po vypálení jen vložíte do mechaniky a nabootujete. Jedná se v podstatě o miniaturní distribuci Linuxu, která umožní spuštění programu. Lze tak aplikaci používat nezávisle na operačním systému v počítači. GParted doporučuje jako produkt zdarma hned několik uživatelů, jako jsou mtmccox2 či hustakF.

gparted.png

stáhnout program GParted Live 0.5.2-1 (112 MB)


Paragon Hard Disk Manager

Kompletní balík určený pro práci s pevnými disky. Umožňuje rozdělování na diskové oddíly, zálohování a také jejich obnovování, optimalizaci a defragmentaci, nastavení bootování i obnovování systému. Všechny tyto funkce jsou dostupné skrze uživatelsky příjemné a jednoduché rozhraní. Užívání programu ovšem není zdarma. Autorům zaplatíte bez pár centíků 50 dolarů.

paragon.jpg

stáhnout program Paragon Hard Disk Manager 2010 Suite (52 MB)


Partition Wizard Home Edition

Další z manažerů diskových oddílů, kterého je možné používat zdarma. Tentokrát pouze k domácímu (nekomerčnímu) využití. S aplikací lze měnit velikost diskových oddílů, jejich kopírování, samozřejmě i vytváření a vymazávání. Lze také obnovovat v případě ztráty či poškození dat či oddílu. Program podporuje operační systémy Windows 2000 a výše v 32 i 64 bitových verzích. Nedá na něj dopustit např. uživatel milanlunak, který jej označuje za spolehlivý a bezproblémový na všech systémech.

partition wizard.jpg

stáhnout program Partition Wizard Home Edition 5.0 (7,5 MB)


DriveImage XML

Program, který je pro nevýdělečné užití zdarma, umožňuje uživateli především zálohu celých disků nebo jejich částí do obrazu ve formátu XML. Takto vytvořené obrazy můžete skrze DriveImage bez problémů procházet, prohlížet jejich obsah a dokonce i extrahovat vybrané části zálohovaných dat. Obrazy samozřejmě můžete v plné míře obnovit a to jak na původní disk, nebo do úplně jiného úložiště. Program obsahuje i jednoduchý manažer úkolů, který bude automaticky zálohovat vybrané části.

driveimage.png

stáhnout program DriveImage XML 2.22 (1,8 MB)


Partition Magic

Velice známý nástroj na pohodlné vytváření, změnu velikosti, spojování, formátování, konverzi a obecně práci s oddíly na pevném disku. Nabízí přehledné grafické znázornění všech oddílů, proto je jednoduchý i pro začátečníky. V případě, že máte různé operační systémy na jednotlivých diskových jednotkách, umožňuje vám program pohodlné přepínání mezi jednotlivými systémy.

partition magic.png

Mezi windowsovými a linuxovými oddíly můžete pomocí Partition Magicu jednoduše vyhledávat, kopírovat i přenášet soubory i složky. Program podporuje i externí zařízení připojená skrze USB a FireWire. Přestože jej doporučuje např. m4b0cz, již jednou zmíněný čtenář ooooooooo, upozorňuje na řadu chyb a nedostatků, kterými tato aplikace trpí.

stáhnout program Partition Magic 8.0 (23 MB)


Image for Windows

Na závěr si ještě připomeneme známou utilitu k zálohování diskových oddílů. Můžete s ní vytvořit snímek aktuálního stavu diskového oddílu a ten uložit kdekoli v počítači, na síti nebo vypálit na CD/DVD. Program nabízí jednoduchého průvodce, který vám napoprvé usnadní práci. Zajímavostí je podpora svazků RAID a také fakt, že program je dostupný pro Linux i DOS.

image.png

stáhnout program Image for Windows 2.58 (6,8 MB)


Příští týden proběhne na fóru Živě.cz diskuze, která bude mít za úkol najít ten nejlepší program pro obnovu ztracených či poškozených dat. Přijít o důležité dokumenty, rodinné fotky či další citlivá data bývá velice bolestné. Přesto nemusí být vše ztraceno při použití vhodného softwaru. Doporučte ostatním uživatelům, které programy jsou vhodné k obnově souborů po smazání, či které umožní alespoň částečnou resuscitaci dat z poškozených médií.

 

fsc.jpg

Diskuze (49) Další článek: Týden Živě: iPad, Foursquare a řidičák na počítač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,