Nejlepší programy pro nenávratné smazání dat

Bojíte se, že některá citlivá data by mohla jít snadno z vašeho pevného disku obnovit a zneužít? Zbavte se jich pomocí speciálních nástrojů. Jaký je z nich ten nejlepší?

Freeraser

Na závěr zmíníme o něco méně populární a rozšířený nástroj, který se ale od výše uvedených liší zejména ve způsobu ovládání. Na ploše se uživateli zobrazí speciální koš, do nějž lze soubory a složky odesílat. Na první pohled tak vypadá jako standardní koš ve Windows, nikterak neruší a nevzbuzuje dojem samostatné aplikace.

freeraser1.png

Do něj umístěné soubory a složky jsou okamžitě zničeny pomocí jednoho ze zvolených tří stupňů bezpečné likvidace. V nabídce je rychlé zničení (jeden přepis náhodnými daty), střední úroveň výmazu (přepis dle standardu DoD 5220.22M) a nejdůkladnější přepis (35 kol Guttmanova algoritmu).

freeraser2.png

Rovněž tento program lze užívat zdarma. Rychlé odstraňování smaže i objemnější balíky dat velice svižně, zatímco Gurrmanova metoda zabere větší množství času. Freeraser tak cílí především na nenáročné a méně zkušené uživatele, jimž ulehčí práci ještě tím, že obsahuje kompletní českou lokalizaci.

Stáhnout Freeraser, bezplatný (2 MB)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,