Nejlepší programy pro nenávratné smazání dat

Bojíte se, že některá citlivá data by mohla jít snadno z vašeho pevného disku obnovit a zneužít? Zbavte se jich pomocí speciálních nástrojů. Jaký je z nich ten nejlepší?
Kapitoly článku

Darik's Boot And Nuke

Program, který si vysloužil na diskuzním fóru značnou podporu zejména kvůli své dostupnosti navzdory využívanému operačnímu systému. Program totiž funguje tak, že vytvoříte bootovatelné CD, DVD USB flashdisk, z nichž pak načtete prostředí nástroje, aniž by došlo ke startu systému.

darik1.jpg

Toto prostředí je na bázi Linuxu a podporuje IDE, SCSI i SATA rozhraní. Zde potom dokonale a nenávratně smažete obsah celých disků (v případě nastavení i všech síťových) za pomoci šesti různých metod. Program se tak hodí (a autoři to sami doporučují) především pro recyklované PC, které mění majitele. Nedojde tak k úniku osobních dat.

darik2.jpg

Program na fóru podpořil čtenář s přezdívkou _Swordfish_, který ale poznamenává, že kompletní a bezpečné výmazy různými metodami trvají celkem dlouho, přestože nástroj zvládá mazat všechny připojené disky zároveň. Na tento úkol používá program také r34ktor.

Stáhnout Darik´s Boot And Nuke, bezplatný (15 MB)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,