Nejlepší programy pro děti

Počítač nemusí být jen pro dospělé. Učit se na něm i bavit se s ním mohou i malé děti. Přitom nemusí nutně jít o bezpřínosné zabíjení času elektronickou zábavou. Seznamte se s užitečnými programy.

Kolem tématu dětí u počítače je vždy plno rozporuplných reakcí. Zatímco jedni v počítači s vhodnou softwarovou výbavou spatřují vhodný doplněk výchovy své ratolesti, jiní by se malé děti snažili od monitoru držet co nejdéle a také nejdále. Přestože pohyb na zdravém vzduchu a sluníčku dětskému vývoji jedině prospívá, je třeba mít na paměti, že ne každý den je dostatečné krásné počasí pro venkovní radovánky.

Rovněž je třeba vzít v potaz, že výpočetní technika se nutně stává součástí života ve vyspělé civilizaci 21. století a děti by měly dokázat se v tomto směru orientovat a zvládat ji používat. Z toho důvodu jsme vám s pomocí přispěvatelů na fóru Živě.cz připravili koktail programů, které děti naučí ovládat počítač, vylepší jejich jazykové, matematické i přírodovědné znalosti, pomohou rozvíjet jejich logické myšlení i je v případě potřeby kreativně zabaví.

Tux Paint

Hned na úvod si představíme jeden z těch kreativitu a fantazii podporujících nástrojů. Tux Paint je multiplatformní program, který lze ve vybraných mutacích spustit na Windows, Linux i Mac OS X. Podle tvůrců programu je aplikace zaměřena na děti ve věku 3 až 12 let. Spodní hranice je vzhledem k jednoduchému a hravému ovládání, které je téměř kompletně v českém jazyce, uvěřitelná, ta horní už méně.Veškeré ovládací prvky jsou přehledné, hezky barevné a jednoduše seřazené.

tux1.png

Malování v programu je pak velice jednoduché a zábavné. Zjednodušení dětského snažení nabízí velké množství nejrůznějších efektů a pomůcek, s nimiž i malý uživatel vytvoří zajímavé obrazy. Výtvarné kroky v rámci program jsou rovněž doprovázeny nejrůznějšími zvukovými efekty a krom vytváření nových obrázků zde lze i vymalovávat několik připravených šablon. Potěší i fakt, že program je pro malé výtvarníky zcela zdarma. Své malé dcerce jej k výtvarnému vyžití pouští např. diskutér jank3.

tux2.png

stáhnout program Tux Paint 0.9.21 (9,8 MB)


GCompris

Dalším v naší nabídce je GCompris - balík výukových programů a her pro děti od dvou do deseti let. Dítě se pomocí softwaru naučí zvládat ovládání počítače (pohyb myší, stisk kláves), jednodušší početní úkony, pochopí základy přírodních věd, pozná geografii, zahraje si logické a přemýšlení podporující hry, procvičí se v písmenkách, rozvine svou fantazii a mnoho dalšího. V současnosti GCompris nabízí přes stovku počítačových aktivit pro děti.

gcompris1.jpg

Program lze získat jak pro Linux, tak pro Windows. Cena licence je pro oba dva operační systémy zdarma. Ovšem pokud chcete GCompris spouštět pod Windows, nenaleznete zde zdaleka tolik podaplikací, jako ve verzi pro Linux. Je to dáno tím, že autoři programu se zaměřují na podporu linuxových operačních systémů, takže pro uživatele systému od Microsoftu je podmínkou zisku úplně všech aplikací složení menšího finančního příspěvku.

gcompris2.jpg

stáhnout program GCompris 9.3 (138 MB)


Childsplay

Stejně jako u výše uvedeného GComprisu, i Childsplay je balík programů, které slouží k zábavě, hraní i výuce dětí. Naleznete tu nástroje k procvičování paměti, k výuce ovládání počítače pomocí myši a klávesnice i čistě zábavní hry pro udržení dítěte v klidu a zájmu u počítače. Jak Childsplay, tak i GCompris zde uvádíme na doporučení čtenáře s přezdívkou epete, který oba produkty chválí.

childsplay.jpg

stáhnout program Childsplay 0.90 (32 MB)


Počty

Učí se vaše dítě základní počty? Můžete sáhnout po tomto programu, který prověří znalosti ratolesti a jednoduché početní úkony mu zautomatizuje. Aplikace obsahuje zkoušení matematických operací pomocí příkladů, možnost nastavení libovolného rozsahu jednotlivých příkladů, možnost stanovení časového limitu pro zadání správného výsledku, historii chybných výsledků a možnost opakování špatně vypočítaných příkladů, čímž docílíte zapamatování správných číselných kombinací.

pocty.jpg

Aplikace je jednoduchá, přehledná a snadno ovladatelná. Proto poněkud překvapí i zamrzí, že pro její neomezené používání musíte autorovi zaplatit. Neregistrovaná verze nezvládá zkoušení se znaménkem mínus, chybí zde časový limit a nelze změnit počet příkladů, po kterých následuje dílčí hodnocení. Přesto cena registrace není nijak závratná. Plně funkční program vás přijde na 99 korun.

pocty2.jpg

stáhnout program Počty 2.6 (802 kB)


Play And Learn English

O užitečnosti a vlastně i nutnosti znalosti angličtiny dnes již málokdo pochybuje. Play And Learn English byl vytvořen pro všechny, kteří se chtějí učit angličtinu formou hry. Tento program je určen dětem i začátečníkům, naučí více než 220 slov, které jsou zařazeny do následujících kategorií: Čísla, Rodina, Barvy, Oblečení, Zvířata, Země, Škola, Jídlo, Lidské tělo, Cestování, Hračky a Příroda. Slovíčka se učíte formou zobrazování, opakování i zkoušení. V nabídce je také zábavné výukové pexeso. Program oplývá líbivou grafikou, animacemi a moderním text-to-speech enginem.

play_learn.jpg

stáhnout program Play And Learn English (667 kB)


Puzzle pro Tradiční pohádky

Zlatovláska, neposedné kuřátko či sudička - to vše a mnohem víc čeká na vás a vaše děti. Programátoři společnosti Špidla Data Processing pro vás připravili více než dvacet skládaček s motivy z českých pohádek. Pobavte se a překonejte nudu a dlouhou chvíli u počítače, u kterého se nelze jen neustále učit. Zajímavé na produktu je, že hra je v plné verzi a kompletně zdarma.

puzzle.png

stáhnout program Puzzle pro Tradiční pohádky 2006-2 (3,1 MB)


Matematika – závody

Na závěr si můžete stáhnout jednoduchou hru pro procvičování malé násobilky formou závodů aut. Princip je jednoduchý. Pokud zadanou rovnici vypočítáte správně, vaše auto popojede kupředu. Úkolem je tak vypočítat správně co nejrychleji nejvíce rovnic malé násobilky, čímž předhoníte soupeřovo (počítače) auto a vyhrajete hru. Jednoduché, líbivé, účinné a zdarma.

závody.png

stáhnout program Matematika - závody (111 kB)


Diskuze (22) Další článek: Týden Živě: Microsoft vs. Apple aneb kdo je větší inovátor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,