Nejlepší program pro úpravu ID3 tagů

Disponujete rozsáhlou hudební sbírkou, na kterou jste patřičně hrdí? Jistě ji nemůžete nechat bez základních údajů, které informují o právě přehrávané skladbě. Pracujte s ID3 tagy!

Sledovali jsme pro vás zajímavou debatu na fóru Živě.cz, která se týkala vytváření i úprav ID3 tagů, které do hudebních souborů dodávají informace o jménu skladby, autora, interpreta i alba, z něhož píseň pochází. Tyto údaje se pak využívají při pokročilé katalogizaci hudby nebo při její reprodukci, kdy přehrávač zobrazí posluchači dostupná data. Z diskuze vyplynulo několik tipů na jednoduché a freewarové pomocníky i na složitější, někdy dokonce placené, programy.

S výraznou většinou byly ovšem nejčastěji zmiňovány čtyři produkty, které tak podle čtenářských příspěvků dominují softwarovému poli ohledně editace ID3 tagů. Jsou jimi Mp3tag, TagScanner, Tag&Rename a EasyTAG. Všechny tyto produkty jsou velice kvalitní, funkčně do značné míry podobné a velice oblíbené. Liší se především v osobních preferencích diskutujících a také v použité licenci.

Někteří čtenáři ovšem k práci s tagy nesahají po specializovaném programu, ale využívají k této činnosti svůj stávající hudební přehrávač. Diskutující s přezdívkou pebi666 používá editor tagů v programu AIMP především kvůli jeho rychlosti. VladexAndroid zase doporučuje klasický Winamp. Zastáncem práce ve Foobar2000 je akira.uzai, který jej užívá na Windows i Linux a žádný speciální software na tagy nepotřebuje.

stáhnout program AIMP 2.61.570 (6,9 MB)


stáhnout program Winamp 5.62.3173 (16 MB)


stáhnout program Foobar2000 1.1.6 final (3,1 MB)


Mp3tag

Univerzální a jeden z nejznámějších editorů informačních tagů pro soubory formátu MP3, OGG, WMA, MPC, APE, FLAC atd. Samozřejmostí je vytváření playlistů, práce s booklety alb či export dat do HTML, RTF či CSV. Mimo manuální editace souborů můžete názvy skladeb stahovat z databáze na serverech freedb.org, Amazonu a dalších, čímž si výrazně můžete ušetřit manuální práci s vyťukáváním nalezených údajů.

mp3tag.png

Diskutér s přezdívkou Buffalo007 jej používá už dlouho a nevýhoda programu, že přepisuje ostatní (i ty nejnovější) verze tagu na tu, kterou aktuálně používá, mu až zase tolik nevadí. Také vendaviki jednoznačně doporučuje Mp3tag, který je podle něj jednoduchý, rychlý, česky a zdarma.

stáhnout program Mp3tag 2.48 (2,3 MB)


TagScanner

Další velice populární editor tagů zdarma. Funkčně je podobný výše zmíněnému Mp3tagu. Zvládá přepisování či vytváření ID3 tagů z názvu souboru. Naopak zase přejmenuje audio soubory podle informací v tagu. Také pracuje s internetovými databázemi, vytváří playlisty a exportuje data. Čtenář Tome používal dnes již mrtvý projekt MediaTagger a poté začal shánět jeho nástupce. Zvítězil u něj právě TagScanner pro svou jednoduchost a univerzálnost. Maro.sk navíc vidí výhodu v možnosti využití portable verze, takže budete mít aplikaci vždy s sebou.

tagscanner.png

stáhnout program TagScanner 5.1.597 (8 kB)


Tag&Rename

Tag&Rename je program určený pro Windows, který dokáže rychle přejmenovat hudební soubory a upravit v nich ID3 tagy podle internetových databází. Zvládá všechny hlavní komprimované i bezeztrátové hudební formáty a dodává i doplňkové informace typu textu písně, hodnocení či označení nálady, v níž má být hudba přehrávána. Aplikace také disponuje plnou podporou Unicode.

tagArenamer.png

Program nejvíce vyhovuje uživateli renegade789, i když je třeba za jeho licenci platit. Doporučuje jej i Wlashack, který má koupenou licenci již několik let a nezklamal jej ani při kompletním přetagování 20 000 písniček. Freewarové alternativy podle něj na Tag&Rename nestačí. Radek.Hulan vyzdvihuje funkce typu definice masky pro získávání informací z názvu souboru či odhadnutí alba podle délky obsažených písniček.

stáhnout program Tag&Rename 3.5.7 (3,6 MB)


EasyTAG

Utilita pro jednoduché prohlížení a úpravu tagů pro MP3, FLAC, Ogg a další populární audio formáty. Zvládá funkce typu automatického tagování pomocí masky z názvu adresáře a souboru, podpory serverů Freedb.org a Gnudb.org, generátoru playlistu či efektivního vyhledávání. Aplikace je dostupná v češtině a je možné ji používat na systémech Windows a Linux.

easytag.png

Dodger ke svému doporučení EasyTAGu píše, že nejen skvěle funguje a generuje téměř bez práce, ale je zdarma a multiplatformní, což jsou jeho hlavní výhody. Toho potvrzuje i uživatel sputnikone, který sice pod Windows využívá TagScanner, ale na Linuxu právě EasyTAG.

stáhnout program EasyTAG 2.1.6 beta (2,8 MB)


MP3 Collector

Program pro katalogizaci hudebních souborů a jejich přejmenování i úpravu tagů od známého autora katalogizačního softwaru Collectorz.com čtenářům Živě.cz doporučil diskutující Elza. MP3 Collector projede obsah pevného disku i sítě a nalezená audia automaticky přidá do databáze, z níž dále nabízí statistiky, editaci či přehrávání. Pro lepší zařazení využívá informací z ID3 tagů. Ty lze také v rámci programu efektivně upravovat či rovnou vytvořit ze jména složky a souboru. Opačným směrem zase aplikace pojmenuje soubory podle obsažených dat z tagů.

collector.png

stáhnout program Collectorz.com MP3 Collector 2.3.1 (3,5 MB)


The GodFather

Zajímavý a méně známý nástroj pro správu, editaci a aktualizaci tagů hudebních souborů zdarma. Umí také vytvářet či spojovat playlisty, en/dekódovat pomocí LAME/Ogg Vorbis/MpcEnc, exportovat i importovat do souboru, přehrávat, provádět dávkové operace atd. Užitečnou funkcí je i filtrace na základě různých atributů, např. bitrate. Lze se tak zbavit méně kvalitních nahrávek. Spolupracuje s freedb.org a allmusic.com databázemi.

godfather.jpg

stáhnout program The GodFather 0.81 beta (6,1 MB)


Diskuze (21) Další článek: Týden Živě 100: Ze zákulisí Živě.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,