Nejlepší program pro údržbu Windows

Čištění registru, defragmentace disku, mazání dočasných a zbytečných souborů i plné odinstalování softwaru. Jaké aplikace jsou pro tyto úkoly těmi nejlepšími podle čtenářů Živě.cz?

Na fóru Živě.cz byla položena otázka, jaké programy čtenáři používají k údržbě systému a zdali je vůbec něco podobného třeba. Diskutující se tím více méně rozdělili do dvou skupin, přičemž jedna nepovažuje využívání podobného druhu software za užitečné, nebo to dokonce považuje za kontraproduktivní, zatímco ta druhá doporučovala programy prověřené vlastní zkušeností.

Často zazněl názor, že při správném chování uživatele není třeba využívání nějakých opravujících nástrojů, protože zkoušení různých programů lze provádět ve virtuálním systému, čištění registru je zbytečné (u málo zkušených uživatelů kontraproduktivní), defragmentace rychlost disku příliš nezvýší a mazání zbytečných souborů není v dnešní době velkých diskových kapacit potřebné. Někteří s tím ovšem nesouhlasí a vypsali tipy na vhodné pomocníky při údržbě počítače.

CCleaner

Velice často byl v diskuzi zmiňován CCleaner. Tento program zajistí odstranění všech nepotřebných a neplatných položek registru, taktéž si poradí s vyčištěním dočasných souborů a zamete po vás stopy (respektive po systému a aplikacích jako např. IE, Firefox, Opera, Netscape, MS Office a mnoho dalších). Součástí je také nástroj pro odebírání programů ze systému.

ccleaner.png

Své silné zastánce má aplikace např. mezi uživateli s přezdívkou ingbrzy, fidelio, bladezone či pepa1d. CCleaner je obecně doporučován i ostatními čtenáři, přičemž někteří, jako třeba Matysek či oooooooooo, poukazují na jeho možnou nebezpečnost v rukou méně zkušených uživatelů, pokud si přepnout do módu pro pokročilé. Ve standardním formátu neškodí. Program je navíc freeware a je možné jej získat i v přenosné portable verzi.

TuneUp Utilities

Sada nástrojů pro optimalizaci výkonu vašeho operačního systému. Nabízí také speciální funkce pro Firefox, zrychlení internetového připojení nebo defragmentaci registu. Obsahuje i několik sad funkcí pro určité příležitosti. Např. Turbo Mode zavře nepoužívané programy v pozadí, Live Optimization zrychlí start systému a odezvu programů, oprava problémů opraví nejrůznější poškození, obnoví smazané soubory atd. Pomocí všech těchto nástrojů získáte maximální přehled a výkon Windows.

tuneup.png

Benda_11 program využívá ihned po nové instalaci Windows, protože mu umožní rychlé přizpůsobení a nastavení systému. Používá jej také na účinné promazávání nepoužívaných souborů, které se postupem času začnou na disku dost hromadit. I DJFiRe využívá ke vší spokojenosti služeb aplikace již několik let. Jistou nevýhodou by ovšem pro někoho mohla být placená licence programu, která se pohybuje na hranici 50 dolarů.

stáhnout program TuneUp Utilities 2011 10.0.3000.105 (20 MB)


Advanced SystemCare

Rozsáhlý balík funkcí pro správu, údržbu i ochranu systému. Nabídne čištění od spyware či adware, zjistí případné vady v registru, zmapuje historii aktivit na počítači i internetu a vyhledá zbytečné a duplicitní soubory na pevném disku. Dále disponuje dovednostmi týkající se čištění disku i jeho defragmentace a optimalizačními nástroji pro zvýšení výkonu operační paměti, brouzdání po internetu či dokonce hraní her.

advanced-system.png

Aby při manipulaci s ním nedošlo k nějakému poškození systému, pracuje Advanced SystemCare i s jeho zálohou a zálohou ovladačů. Tento program výrazně doporučuje např. diskutující milanlunak, který chválí i placenou verzi Pro, díky níž se aplikace o vše stará automaticky sama, takže není třeba dalších zásahů uživatele. Oproti tomu stojí zkušenost čtenáře –Bambulka-, který si nechal opravit velké množství programem nalezených chyb v registru, což mělo za následek jeho nefunkčnost.

stáhnout program Advanced SystemCare 3.8.0.745 (8,5 MB)


IObit Toolbox

Hned po programu Advanced SystemCare zmíníme ještě jednu aplikaci od stejného autora, která byla v diskuzi často doporučována. IObit Toolbox je určený ke kontrole, diagnostice, zisku informací, zvýšení bezpečnosti, optimalizování výkonu a opravě případných chyb na počítači. Obsahuje k tomu více než dvacet nástrojů, program není třeba instalovat a disponuje českou lokalizací. Bladezone jej považuje za dobrou freewarovou alternativu vůči TuneUp Utilities, přestože je z hlediska funkčnosti a možností o něco slabší.

iobit-tool.jpg

stáhnout program IObit Toolbox 1.1 (15 MB)


O&O Defrag Professional

Profesionální nástroj pro účinné defragmentování disku. Nabízí propracovaný plánovač, vysokou rychlost práce, celkem osm různých metod defragmentace, permanentní systémovou optimalizaci, optimalizaci při chodu na baterii u notebooků, zobrazování statusu souborů i ovladačů a mnoho a mnoho dalšího. K pokročilé defragmentaci jej využívají např. uživatelé n.marek či s3icc0. Je však třeba za něj zaplatit nemalou cenu v podobě 50 eur.

OaO.png

stáhnout program O&O Defrag Professional 14.1.305 (19 MB)


Defraggler

Pokud se vám za O&O Defrag Professional nechce dávat onu poměrně vysokou sumu, můžete zkusit freewarový defragmentační nástroj Defraggler. Jedná se o malý, kompaktní a přenositelný nástroj. Zvládá např. defragmentaci pouze vybraných složek a souborů, či jen volného místa, čímž uspoříte čas oproti kompletní údržbě celého disku. Ten dokáže také prověřit z hlediska vad a chyb. I přes svůj skeptický názor na programy pro údržbu používá Tomasek1234 alespoň jednou za čas právě Defraggler.

defraggler.png

stáhnout program Defraggler 2.03.282 (2,9 MB)


Glary Utilities

Glary Utilities je komplexní nástroj pro údržbu počítače. Díky němu můžete optimalizovat, vyčistit a zrychlit start svých Windows. Program rovněž pomáhá i bezpečnosti systému - blokuje spyware, adware i trojské koně. Glary Utilities je vhodný i pro uživatele začátečníky díky svému přívětivému rozhraní. Navíc je pro osobní užití zdarma, čehož využívá třeba diskutující s přezdívkou freex, ovšem pouze na své virtuální Windows XP. Windows 7 nechává bez podobné údržby.

glary.gif

stáhnout program Glary Utilities 2.32.0.1126 (6,1 MB)


Diskuze (71) Další článek: Firefox 4.0: panely stránek u horního okraje okna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,