Nejlepší program pro tvorbu Wi-Fi hotspotů

Máte k dispozici pouze kabelové připojení k internetu, ale chcete využívat Wi-Fi nejen na svém notebooku, ale také na mobilu, tabletu a dalších zařízeních? Udělejte ze svého počítače hotspot.

Za pomoci diskusního fóra na Živě.cz jsme pro vás vybrali několik zajímavých programů, které slouží k tvorbě Wi-Fi hotspotu z notebooku či jiného počítače s potřebným hardwarem. Ne každému totiž vyhovuje od Windows 7 nativní schopnost hotspot spustit prostřednictvím příkazového řádku.

Sledujte výběry nejlepších programů pro různé činnosti (RSS)

Pro mnoho uživatelů je tak pohodlnější této schopnosti využít či účel splnit prostřednictvím speciálních programů. Ty často nabízejí přehledné a jednoduché ovládání, snadné nastavení a stabilní Wi-Fi vysílání. Jaký program je podle vás z nich ten nejlepší, pro to můžete hlasovat v přiložené anketě.

Connectify

Connectify je notoricky známý a dlouhodobě populární program pro tvorbu Wi-Fi hotspotů na noteboocích, přičemž k jeho správnému chodu potřebujete akorát Windows 7 a podporovanou síťovou kartu. K nastavení Connectify lze využít klasického průvodce krok za krokem, nebo přímo hlavní okno programu. Vše se dále ovládá skrze nenápadnou ikonku v nástrojovém panelu u hodin.

conectiffy.png

V aplikaci pojmenujete síť, nastavíte ochranu, vyplníte přístupové heslo a také můžete sledovat připojená zařízení a spravovat je, resp. zakazovat jim přístup k internetu, povolovat pouze lokální síť atd. Connectify je možné využívat ve dvou verzích – placené a zdarma, přičemž ta bezplatná je sice funkčně omezena, ale pro domácí nenáročné uživatele zcela postačuje.

Connectify se dá použít nejen pro sdílení internetu, ale i jako lokální router pro přenos souborů z jednoho počítače do druhého. Program ke své spokojenosti využívá čtenář s přezdívkou fred proto, že umí sdílet pod novým SSID jinou přijímanou Wi-Fi síť, takže jej lze využít na rozšiřování pokrytí a posilování signálu.

Stáhnout Connectify, freeware (3,9 MB)

MyPublicWiFi

Program, který je velice podobný výše uvedenému Connectify. Rozběhnete jej na Windows 7 i Windows Server 2008, a to zcela bezplatně. Hlavní funkce aplikace jsou totožné s dalšími zde uvedenými programy – vytvoření Wi-Fi hotspotu, nastavení přístupu a zabezpečení, správa připojených zařízení.

mypublicwifi.jpg

V programu je možné nastavit také firewall, tedy velice přesně určit, na jaké servery, za jakých podmínek a využitím jaké služby může dojít k připojování hostitelských počítačů. K tomu ještě MyPublic WiFi umožňuje zaznamenávání a sledování webových stránek navštívených přes tento virtuální bod.

Program doporučil na fóru ludvik, podle nějž není pouze na domácí použití, i když je dle jeho slov jednoduchý a nenáročný na instalaci i nastavení. Funguje dobře i se smartphony a je přitom jedno, na které platformě běží.

Win Hotspot

Úplně miniaturní a jednoduchý nástroj Win Hotspot v podstatě nabízí základní schopnosti pro tvorbu Wi-Fi hotspotu, ale nenabízí tolik možností a nastavení jak výše uvedené nástroje. Jeho nevýhoda tak spočívá především ve velice jednoduchém ovládání a graficky líbivém prostředí. Práci s programem tak zvládne i úplný začátečník.

winhotspot.JPG

Stejně jako ostatní nástroje, také Win Hotspot je bezplatný. Samozřejmě nabízí sdílení internetu (případně pouze přístup do lokální sítě) a dále ještě možnost streamování multimediálních souborů pro sledování videa, spouštění hudby či hraní her.

mHotspot

Další populární, rozšířený a bezplatný program, který pomůže z vašeho notebooku vytvořit Wi-Fi hotspot pro jiná zařízení. Uživatelské rozhraní stejně jako nastavení aplikace je velice jednoduché. Není vyžadována instalace programu, který zabírá pár set kilobajtů, nastavíte jméno sítě, můžete detailně sledovat a spravovat připojená zařízení a dostanete se i ke statistikám vytěžování sítě.

mhotspot.png

Samozřejmostí je přítomnost zabezpečení pomocí WPA2 PSK, určení maximálního počtu připojených zařízení, dále lze aplikaci využít k rozšíření dosahu Wi-Fi (chová se jako repeater) a především mHotspot funguje jak na Windows 7, tak na nových Windows 8.

Program v diskuzi chválil uživatel Tichus. Ten měl totiž problémy s načítáním IP adresy ve svém telefonu s Aneroidem při vytvoření sítě programem Connectify. Vyzkoušel tak mHotspot a s ním nezažil žádné problémy. Protože sám sebe označuje za laika, doporučuje tento program i méně zkušeným uživatelům, kteří jej bez obtíží nastaví a zprovozní.

Stáhnout mHotspot, freeware

Virtual Wi-Fi Router

Ultraminimalistická aplikace, s jejíž pomocí během jednoho kliknutí myši vytvoříte z notebooku s Windows 7 či Windows 8 Wi-Fi hotspot. Program se usadí v nástrojové liště u hodin a funguje velice podobně, jako výše uvedený Win Hotspot, jen bez načančaného grafického prostředí.

virtwifirouter.jpg

Rovněž zapomeňte na detailní nastavení a pokročilé funkce. Virtual Wi-Fi Router je pouze o zapnutí funkce, sdílení internetu a sledování připojených zařízení. Ideální aplikace pro krátkodobý a rychlý přístup k internetu z mobilů a tabletů přes notebook. Nic víc, nic míň.

Stáhnout Virtual Wi-Fi Router, freeware (670 kB)

Diskuze (30) Další článek: Týden Živě 203: Konvertibilní notebook a CZ.NIC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,