Nejlepší program pro tvorbu prezentací

Při prezentaci ve škole, při obchodním jednání, představování idejí či plánování akcí a dalších příležitostech dochází k používání prezentačních programů. Který je ten nejlepší?

Microsoft PowerPoint je velice populární a v České republice dominantní nástroj pro tvorbu prezentací. Každý větší alternativní kancelářský balík pak obsahuje svůj vlastní prezentátor. Přitom ještě existuje celá řada různých komplexních programů či dílčích aplikací, které vytvářejí prezentace strohé, animované či alespoň nějak vylepšují ty stávající.

Jaký program je pro tvorbu ten nejlepší podle čtenářů Živě.cz, jsme se zeptali na našem diskusním fóru. Z diskuse vyvřelo několik zajímavých tipů, o kterých můžete hlasovat v přiložené anketě. Nelze opominout ani rozšířený PowerPoint, na jehož alternativu jsme se na fóru ptali.

Mohlo by vás také zajímat:

Beamer

Beamer je produkt pro Linux a Windows na bázi LaTeXu pro tvorbu prezentační slidů. Rozumí si s dalšími produkty třídy LaTeX, takže jeho kompatibilita s např. Prosper či Foils je zaručena. Breamer je ovšem určen primárně náročnějším a zkušenějším uživatelům, kteří pracují se syntaxí, nikoli s jednoduchým grafickým prostředím.

breamer.jpg 

Čtenář s přezdívkou jxjl považuje za výhodu výstup v univerzálním PDF, které lze otevřít kdekoli. Jako nevýhodu ale vnímá obtížnější učení s programem a komplikovanější úpravu šablon. FuzzyOndřej zase vnímá jako výhodu to, že má program plně pod kontrolou, ne jako v případě problematických WYSIWYG editorů.

Stáhnout Beamer, freeware (820 kB)

Prezi

Dalším často zmiňovaným produktem je cloudový prezentační software Prezi. Diskutující Trupik jej charakterizuje jako zajímavou alternativu, která dá při vytváření prezentace víc práce než PowerPoint, ale zato výsledek může být velice efektivní. Program zvládá efekty typu zvětšování a zoomování, zvládá prezentace online i offline, umí importovat videa z YouTube, PDF soubory, fotky atd.

prezi.jpg
 

Prezi umožňuje navíc online spolupráci několika lidí na jedné prezentaci, její úpravu na populárním iPadu nebo vytvoření časové osy. Digrizak oceňuje právě ono snadné a efektivní sdílení, které nalézá také u Google Docs. Při veřejném zobrazení výtvorů lze Prezi užívat zdarma, jiné licence jsou již placené.

Zkusit Prezi.com

Keynote

Populární aplikace pro Mac OS X se dostala i na fórum Živě.cz, přičemž byla oceňována primárně za své kvalitní a efektivní grafické výstupy. Uživatelé počítačů od Apple mohou využívat skutečně pokročilý program, který nabízí velkou řadu různých efektů, přičemž je kloubí s přívětivým ovládáním a prostředím.

keynote.jpg

Jak píše Mr. Cidermaster, pro OS X není lepší program pro tvorbu prezentací. Podle něj i běžní uživatelé s programem dosáhnou hezčí výsledky, než s PowerPointem. Rovněž davidkovac zmiňuje kvalitu animovaných a interaktivních prvků. Již jednou citovaný FuzzyOndřej, který chválil Beamer, dodává, že Keynote nabízí mnohem líbivější výsledky.

Vyzkoušet Keynote, shareware

SlideRocket

Další webová aplikace, která je v základu zdarma a za peníze si lze dokoupit pokročilou verzi. Jak zmiňuje její podporovatel na fóru offhans, nabízí takové věci jako spolupráci s Twitterem, sledování hodnoty akcií, stejné mezery mezi objekty, pokročilé šablony a zajímavé přechody. Zmiňuje rovněž bohaté možnosti animací, výběru formátu atd.

sliderocket.jpg

Služba SlideRocket zvládá import a úpravu prezentací vytvořených v PowerPointu či Google Docs, ale hlavní výhodou online služby je to, že získáte přístup ke svým výtvorům odkudkoli, pracovat můžete bez jakéhokoli nainstalovaného softwaru a rovněž sdílení projektů s ostatními uživateli je velice jednoduché.

Zkusit SlideRocket.com

Kingsoft Presentation

Nyní se dostáváme k alternativním kancelářským balíkům, přičemž nelze pominout Kingsoft a jeho nástroj Presentation. Ten je možné mít jak v bezplatné verzi, tak v té profesionální a placené. Hlavní výhodou programu je jednoduchost a kompatibilita s ostatními formáty, včetně výstupu do flashe. Presentation je možné stáhnout i samostatně, tedy mimo balík Kingsoftu.

kingsoft-presentation.jpg

Stáhnout Kingsoft Presentation, freeware (37 MB)

Impress LibreOffice

LibreOffice je jedním z hlavních rivalů Microsoft Office. Také z toho důvodu byl jeho prezentační nástroj Impress doporučován na diskusním fóru jako vhodná alternativa vůči PowerPointu. Čtenář s přezdívkou _Ofi_ používá pro kratší a efektivnější prezentace výše zmíněný Prezi, ovšem na delší a obsažnější věci již Impress.

impress.png

Velkou podporu získal také od dragon124, jemuž se LibreOffice jako celek líbí proto, že je zdarma a navíc pro Windows, Linux a Mac OS X.

PDFrizator

Na závěr si ještě představíme jednoduchou a nenáročnou aplikaci, která je určena k vytváření prezentací do univerzálního formátu PDF. Nabízí nastavení přechodových efektů, hudbu hrající na pozadí, vkládání fotek i textu atd. Je možné při tom jak tvořit nové soubory, tak upravovat existující PDF a také různé jiné formáty.

pdfrizator.png

Diskuze (6) Další článek: Týden Živě 190: HP Z1 a Surface za 199 dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,