Nejlepší program pro tvorbu HDR fotografií

Nedostatečný dynamický rozsah fotografií je častou výtkou vůči digitálním fotoaparátům. Vykompenzovat to lze použitím techniky HDR. Jaký nástroj je k tomu nejvhodnější?

Do fóra Živě.cz jsme vložili dotaz, který program je nejlepší pro tvorbu HDR (vysoký dynamický rozsah) fotografií. Tipy a argumenty, které zde čtenáři uvedli, byly zohledněny k vytvoření níže uvedené nabídky softwaru ke stažení. Jak se dalo předpokládat, došlo mezi diskutujícími k vytvoření dvou skupinek.

Mohlo by vás zajímat:

Jedna doporučovala využívání komplexních fotoeditorů, u nichž se nalézá krom jiného funkce pro vytvoření HDR fotek. Druhá skupina jde spíše cestou používání specializovaných nástrojů, které slouží pouze k účelu zvyšování dynamického rozsahu u fotografií. Oba tábory zde získají své zastoupení, stejně jako budou zmíněny placené i neplacené programy, takže si každý potenciální uživatel s různými požadavky přijde na své.

Photomatix

Na fóru nejvíce prosazovaným nástrojem s úzce zaměřenou specializací na HDR se stal program pro náročné Photomatix. Stejně jako u všech ostatních programů, také zde musí mít uživatel připravenu sadu fotek s rozdílnou světelností, které bude skládat dohromady. Od Photomatixu nečekejte nějaké propracované a líbivé uživatelské rozhraní. Vše je velice spartánské a účelné. Není to na škodu, protože program tak využívá malé množství systémových prostředků.

photomatix.png

Po složení série fotek spočívá další krok v úpravách barev a různých efektů. Pohrát si zde můžete s histogramem, světlostí, kontrastem, sílou HDR efektu, saturací, zvýrazněním detailů atd. Na konci vše uložíte do JPG či TIFF. Za práci program ovšem musíte jeho autorům zaplatit. Výsledky Photomatixu chválí čtenáři Dancek, který jeho schopnosti vyzdvihuje nad komplexní editor Photoshop, či novyt. K tomu se přidává také Kifik, který ale dodává, že pro nezkušené uživatele není prostředí aplikace příliš přívětivé.

Adobe Photoshop

Nelze nezmínit notoricky známý program pro práci s grafikou a digitálními fotografiemi. Představuje špičku mezi komplexními grafickými editory a jeho majitelé jej nezřídka kdy využívají rovněž na tvorbu HDR fotografií. Diskutující na fóru vychvalují především práci s maskami, ovšem i vytváření HDR fotek pomocí speciální funkce má dobré výsledky. Největší komplikaci tak představuje astronomicky drahá licence, které brání masivnímu legálnímu užití programu, a do značné míry jej diskvalifikuje také pro „pouhou“ tvorbu HDR, což lze provézt za výrazně menší peníze.

photoshop.jpg

Corel Paint Shop Pro

Kromě Adobe je právě Corel významným světovým hráčem v softwaru na úpravu grafiky a také fotek, k čemu patří pokročilý nástroj Paint Shop Pro Photo X2. Také tato aplikace je komplexním programem určeným k všeobecné úpravě digitálních fotografií. Vzhledem ke zvyšující se popularitě HDR přibyla v aplikace také tato funkce. K této funkci se dostanete přes nabídku Soubor a zvolení položky Sloučení fotografií HDR.

corel.png 

Do nového okna pak vložíte sérii různě světlých fotek. Lze zde využít funkce pro zarovnání obrazu, kdy program automaticky vyhledá shodné body, porovná je a za pomoci ořezu okrajů jednotlivé snímky vyrovná. Dále si ještě v nastavení HDR můžete pohrát s úrovní jasu a zvýraznění fotky. Vše se dá také přenechat plně automatice, která navrhne podle ní optimální nastavení a výstup obrázku. Také Corel Paint Shop Pro je placeným editorem, přestože ne tak drahým, jako je výše zmíněný Photoshop.

Zoner Photo Studio

Naposledy se dostáváme ke komplexnímu fotoeditoru, tentokrát v podobě oblíbeného Zoner Photo Studia. Svou popularitu program získává přívětivým uživatelským prostředím, nenáročnou obsluhou, dobrými výsledky a také relativně nízkou cenou licence. Také do novějších verzí softwaru přibyla funkce pro HDR. Tu si pochvaluje diskutující s přezdívkou mouze a také již jednou zmíněný novyt. Ten spolu s Photomatixem považuje výsledky Zoneru za věrohodné a realistické, přičemž i samotná práce s programem byla velice dobrá.

 

zoner.jpg

Luminance HDR

Tento program si oblíbí především ti, kteří nevlastní licenci k žádné z výše uvedených aplikací, ale přitom nechtějí za program s kvalitními výsledky v oblasti HDR platit. Luminance HDR je specializovaný program přesně pro činnost skládání fotek a zvyšování jejich dynamického rozsahu. Podporuje všechny základní formáty fotografií a jeho síla spočívá rovněž v multiplatformitě, takže je možné jej užívat na Windows, Linuxu a Mac OS X.

luminance.jpg

Luminance HDR se také vyznačuje rychlým uživatelským prostředím a vlastním během, příjemným a nenáročným vzhledem i českou lokalizací, která méně zkušeným uživatelům usnadní počáteční rozkoukání v programu. Přestože aplikace obsahuje dostatek funkcí pro nastavení a úpravu fotek, její ovládání je díky několika krokovému průvodci hračkou. Program v diskuzi bez dalších komentářů uvedl čtenář s přezdívkou Tomasek1234.

Stáhnout Luminence HDR (13,8 MB)

HDR Efex Pro

Program HDR Efex je dalším velice podařeným dílkem pro tvorbu HDR fotek. Uživatelům slibuje speciální algoritmus pro efektivní výsledky, přičemž ale nabízí přívětivé uživatelské prostředí, v němž se neztratí ani začátečník. Chloubou aplikace je také tzv. technologie U Point, který umožňuje uživateli snadné označení konkrétní oblasti na snímku, s níž je možné pracovat odděleně od zbytku fotografie. Máte-li např. temný roh obrázku, můžete mu zadat jiné parametry úprav než ostatním částem.

hdr-efex.png

U Point je také dobře využitelný u zvyšování efektu na obloze oproti zemi pod ní, který takovou sílu nepotřebuje. HDR Efex Pro zmínil v diskuzi Kifik, který program označuje za vynikající, jen u některých projektů vytváří vyšší šum než konkurence. Chválí také uživatelské prostředí, které je podle něj mnohem lepší než v případě Photomatixu. Program tedy doporučuje i amatérům.

Stáhnout HDR Efex Pro

Fusion

Poslední a bezplatný nástroj pro tvorbu HDR. Nenabízí v porovnání s konkurencí velký počet funkcí a možných nastavení, stejně tak od něj nelze očekávat graficky propracované prostředí. Základní nástroje pro úpravu efektu ale obsahuje, stejně jako automatické propojování i ne úplně přesně shodných fotografií, práci s histogramem a další. Fusion tak cílí především na méně náročné uživatele, kteří navíc při tvorbě HDR nechtějí utrácet své finanční prostředky.

fusion.jpg

 

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (3) Další článek: Týden Živě 143: Nový Facebook a nový Google+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,