Nejlepší program či služba pro tvorbu webových galerií

Jaký je nejlepší program či služba pro tvorbu webových galerií, které v sobě kloubí funkčnost, vybavenost, smysluplné ovládání, pěkné grafické prostředí a příznivou cenu? Odpovídají čtenáři Živě.cz.

Mít vlastní fotky a celá alba na webu v pěkném prostředí, s možností jednoduchého procházení, se snadným ovládáním a editací, to si přeje řada uživatelů. Je vhodné na to použít specializovaný software, nebo si vystačíte s nějakou online službou? Co je to nejlepší řešení, na to jsme se zeptali na našem diskusním fóru vás čtenářů.

Několik zmíněných tipů a doporučení vám nyní níže nabízíme ke stažení popř. vyzkoušení. Jaká možnost je skutečně ta nejlepší, o tom můžete rozhodnout v přiložené anketě, popř. také v diskusi pod článkem.

JAlbum

JAlbum bývá, nikoli neprávem, často označováno za jeden z nejlepších bezplatných generátorů webových fotoalb. Tento nástroj vám nabízí vytvoření galerií v obrovském množství předem definovaných stylů pro váš web, které můžete navíc upravit podle svého uvážení. Jednoduše zde umístíte grafiku, fotky, filmy či slideshow.

jalbum.jpg

Po vložení fotografií program vygeneruje náhledy, originální velikost obrázků, popisky a pracovat zvládá i s EXIF informacemi. Program je vytvořen v jazyku Java, což s sebou přináší tolik vítanou multiplatformitu. Velkým tahákem je samozřejmě bezplatná licence, takže k webové galerii se dostane každý a zdarma, což podtrhuje i čtenář s přezdívkou dzooky.

VisualLightBox

Další bezplatná aplikace, která pomáhá generovat webové galerie v příjemném prostředí a s řadou zajímavých efektů. Ovládání je velice jednoduché, fotky se do okna programu dají přetahávat myší, zvolíte grafické téma a necháte publikovat. Není třeba mít žádné znalosti programování a méně zkušené uživatele potěší česká lokalizace.

visuallightbox.jpg

Program navíc podporuje oblíbené obrázkové servery Flickr či Photobucket, umožní tvorbu slideshow, zvládá vkládání popisků k fotografiím a pro nahrávání na server lze využít zabudovaného FTP klienta. VisualLightBox na fóru za nejlepší označil DejwN.

Stáhnout VisualLightBox, freeware (11,6 MB)

JetPhoto Studio

Funkčně mnohem širší program, který je určen pro kompletní správu obrázků a fotek nabízí také tvorbu flashových videí, prezentací, webových stránek s vlastními fotkami a také standardních fotoalb, přičemž publikace je možná na serveru JetPhoto. Výhodou aplikace je její dostupnost pro Windows i pro Mac OS X a také freewarová licence.
jetphoto.png

Čtenář s přezdívkou Norg23 v diskuzi popsal, proč si vybral zrovna JetPhoto ve třech bodech. Zaprvé mu nabízí možnost mít fotky na vlastním serveru, zadruhé lze snadno určit, kteří uživatelé budou mít přístup ke konkrétním albům, a zatřetí vyzdvihuje desktopovou aplikaci pro Windows i Mac.

Menalto Gallery

Tento opensourcový tvořič webových galerií je určen náročnějším uživatelům, jak ostatně zmiňuje v diskuzi MobileManiC, podle nějž se jedná o kvalitní a komplexní nástroj, který vyžaduje PHP a nabízí ohromné možnosti konfigurace a úprav. I přes hardwarovou náročnost podle něj ta velká spousta funkcí za instalaci Gallery stojí.

menalto-gallery.png

Stáhnout Menalto Gallery, freeware (1,8 MB)

Imagevue

Další komplexní řešení pro váš web, který obohatíte o pokročilou fotogalerii. Jednoduše uploadujete Imagevue na svůj server a dále skrze uživatelské rozhraní či FTP dodáte fotografie, přičemž aplikace zvládá reflektovat vaši adresářovou strukturu, vyberete šablonu galerie a publikujete.

imagevuex.png

Imagevue dokonce počítá s připojováním mobilních zařízení a optimalizuje galerie i pro ně. Nabídne také hudební doprovod během prohlížení, možnost výběru mezi HTML verzí a flashovou galerií a také obsahuje prodejní systém v případě, že chcete nabízet vlastní fotky ke zpoplatněnému stahování.

Imagevue doporučil navzdory jeho ne úplně nízké ceně TheFlyingman, který v ní i přesto vidí funkčně pokročilého a značně nastavitelného služebníka.

Stáhnout Imagevue, shareware (8 MB)

NextGEN Gallery

Pokud používáte bezplatný a značně rozšířený publikační systém WordPress, pak byste jistě neměli přehlédnout tento plugin, který se plně integruje a nabídne tvorbu pokročilých obrázkových galerií. Právě NextGEN Gallery plugin patří mezi nejpopulárnější pluginy a zaznamenal již přes 5 milionů stažení.

nextgen.jpg

Nabízí plně vybavený engine pro nahrávání, správu, třídění, editaci, seskupování, kontrolu fotografií a obrázků, které lze obohatit o řadu efektů, vodoznak, slideshow a další. Plugin doporučil D3VL3R s tím, že skýtá mnoho šablon, nastavení a snadnou správu, která je navíc v češtině a zdarma.

Stáhnout NextGEN Gallery, freeware (844 kB)

Zonerama

Mezi nejpopulárnější programy pro správu a editací fotografií patří český Zoner, tak i ten byl v diskuzi zmíněn čtenářem mejty. Ovšem honza987 na fóru nabídl službu od stejných tvůrců s názvem Zonerama. Jedná se o webové fotoalbum, které přímo spolupracuje s programem Zoner a výrazně ulehčuje publikaci fotek z něj, ovšem není to podmínkou.

zonerama.png

Fotky na serveru nejsou nijak osekané, nenachází se zde žádné reklamy, k jednotlivým albům lze omezit přístup za pomoci hesla a celé ovládání na webu i přímo v Zoneru je velice jednoduché.

Zkusit službu Zonerama

 

Diskuze (7) Další článek: Týden Živě 189: Znalostní hacking, potenciál W8 a parník

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,