Nejlepší nástroje pro práci s elektronickými knihami

Čtení, kategorizace, archivace, převody mezi mnoha formáty. To jsou nejčastější úkony, které uživatel elektronických knih s nimi provádí. Jaké nástroje jsou pro tyto činnosti ty nejlepší?
Kapitoly článku

Sigil

Další velice populární program fungující jako WYSIWYG ebook editor umožňující snadnou tvorbu a editaci elektronických knih. Specializuje se na formát EPUB, přičemž podporuje ještě práci s HTML, několika formáty obrázků a základním textem. Výhodou nástroje je jeho multiplatformita pro Windows, Linux a Mac OS X.

sigil1.png

Samozřejmostí je sofistikovaný editor metadat, který obsahuje až 200 vyplnitelných položek popisu. Rozšíření Sigilu nebrání jeho licence, která je opensourcová a usnadňuje vytváření nejrůznějších mutací a jazykových lokalizací. Na práci s EPUB je Sigil doporučován čtenářem Jindrar, který si chválí rychlé úpravy typu zvětšení písma či tvorby seznamu kapitol.

sigil2.png

Podobně se k programu staví také diskutující jxjl, který vyzdvihuje onu ruční práci a detailní ladění, které Sigil umožňuje. Naopak se staví proti automatickým konvertorům a editorům typu Calibre, z nichž podle něj často lezou doslova nečitelné zrůdnosti. Obecně ale Sigil na konverzi formátů využít nelze, takže je třeba jej případně zkombinovat s jiným nástrojem.

Stáhnout Sigil, bezplatný (26,9 MB)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,