Nejlepší nástroje na anonymní brouzdání internetem

Ať už trpíte paranoiou, nebo vás NSA skutečně sleduje, jsou situace, kdy se vyplatí se po internetu pohybovat anonymně. Existuje řada různých programů a postupů, jak toho dosáhnout, podívejte se na ty nejlepší.
Kapitoly článku

Tor Browser

Nelze začít jinak, než představením a nabídnutím projektu Tor, který je využíván prakticky po celém světě tam, kde je internet nejrůznějšími způsoby omezován, cenzurován a intenzivně sledován. Tor se snaží zabránit sledování komunikace probíhající skrze protokol TCP. Pracuje na komplikovaném systému rozdělování a přesměrování komunikace.

tor1.png

Pokud bychom se celý proces snažili co nejvíce zjednodušit či vulgarizovat, lze mechanismus projektu popsat tak, že Tor rozebere internetové připojení uživatele na malé části, které pak procházejí přes mnoho do projektu připojených počítačů. Tor tak nabízí bezpečný webový prohlížeč, při jehož používání nebude třetí strana vědět, jaké stránky navštěvujete.

tor2.png

Uniknete tak nejen případnému sledování, ale také nepříjemné filtraci. Výsledek v podobě uživatelem navštívené webové stránky, textu odeslaného přes IM klienta či e-mailové komunikace je tak nespojitelný a nedohledatelný. Dobrou zprávou také je, že celý projekt je bezplatný a ovládání Toru zvládnou i méně zkušení uživatelé. Navíc díky absenci instalace jej lze mít vždy s sebou na flashce.

Stáhnout Tor Browser, bezplatný (22,8 MB)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,