Nejlepší nástroje na anonymní brouzdání internetem

Ať už trpíte paranoiou, nebo vás NSA skutečně sleduje, jsou situace, kdy se vyplatí se po internetu pohybovat anonymně. Existuje řada různých programů a postupů, jak toho dosáhnout, podívejte se na ty nejlepší.

Tails

Pokud chcete být skutečně maximálně anonymní, a to i na cizích počítačích, můžete rovnou využít speciálního operačního systému k tomuto účelu určeného. Takovým systémem je další projekt z dílny Tor s názvem Tails. Jedná se v podstatě o upravenou linuxovou distribuci, kterou je možné umístit na flashku, CD, DVD či SD kartu a využít při startu počítače k natažení tohoto systému.

tails.jpg

Ten obsahuje několik speciálně upravených aplikací, které využívají systém Toru a šifrování a zajišťují tak bezpečnost a především kompletní anonymitu. Naleznete zde webový prohlížeč, klienta pro instant messaging, e-mailového klienta, základní kancelářský balíček, audio editor a několik dalších drobnějších aplikací.

tails2.jpg

Při správném nastavení se zde také nic neukládá, tedy žádné cookies ani jiné smetí, stejně tak veškeré podoba systému je standardní a všude stejná, včetně jazyka, fontů, pluginů či třeba rozlišení monitoru. To vše si lze samozřejmě upravit, ovšem už tím oklešťujete Tails o jeho výhodu plné anonymity a univerzálnosti.

Stáhnout Tails, bezplatný (916 MB)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,